Karibuose siaučiantis uraganas artėja prie Jamaikos, Haičio ir Kubos | Diena.lt

KARIBUOSE SIAUČIANTIS URAGANAS ARTĖJA PRIE JAMAIKOS, HAIČIO IR KUBOS

  • 0

Karibų jūros regione siaučiantis uraganas „Matthew“ sustiprėjo iki penktos kategorijos ir, nešdamas pavojingus vėjus ir lietų, artėja link Jamaikos, Haičio ir Kubos teritorijų.

JAV Nacionalinio uraganų centro teigimu, ši audra yra stipriausia nuo 2007 metų, kai praūžė uraganas „Felix“.

„Matthew“ prie Jamaikos priartės vėlų sekmadienio vakarą, o rytinę salos dalį greičiausiai pasieks pirmadienį.

Jamaikiečiai ėmė tuštinti parduotuvių lentynas ir kaupti atsargas. Premjeras Andrew Holnessas (Endrius Holnesas) penktadienį sušaukė neeilinį parlamento posėdį ir aptarė pasiruošimą audrai.

„Išėjau iš darbo, kad nusipirkčiau keletą dalykų: žvakių, konservuoto maisto, duonos, – sakė 41 metų Angella Wage (Andžela Veidž), sutikta sausakimšoje parduotuvėje sostinės Half Vei Tri rajone. – Niekada negali būti pernelyg atsargus.“

Evanas Thompsonas (Evanas Tompsonas), Jamaikos Nacionalinės meteorologijos tarnybos direktorius, sakė, kad pirmieji audros padariniai gali pasijusti jau šeštadienį.

„Vertiname tai rimtai, – sakė E.Thompsonas. – Visi esame itin budrūs.“

Jamaikiečiai yra pripratę prie ekstramalių atogrąžų orų, tačiau uraganas „Matthew“ atrodo itin grėsmingai. Jo vėjo gūsių greitis siekia 260 km per valandą. Ši audra yra žymiai galingesnė nei salai 1988 metų rugsėjį smogęs uraganas „Gilbert“. Pastaroji audra buvo padariusi daugiausiai žalos per šalies naujausių laikų istoriją.

„Uraganas „Matthew“ galėtų lygiuotis su „Gilbert“ ar net jį pranokti, jei stipriausių vėjų centras slinks per pačią Jamaiką, – sakė meteorologas ir Majamyje įsikūrusio uraganų centro atstovas Dennisas Feltgenas (Denisas Feltgenas). – Šiuo metu dėl to dar nesame tikri.“

Manoma, kad „Matthew“ atneš smarkių liūčių, ypač rytiniame salos pakraštyje ir aukštesnėse vietovėse, kur gali kilti potvynių ir nuošliaužų, nurodė E.Thompsonas.

Anot sinoptikų, audros metu gali iškristi 25–38 cm kritulių, o Jamaikoje ir pietvakarinėje Haičio dalyje jų kiekis gali siekti 63 centimetrus.

Kingstone, kuris yra įsikūręs pietrytiniame Jamaikos kampe, gali kilti potvynių. Vyriausybė penktadienį paskelbė uragano pavojų, o Haičio pietvakariniame krante, nuo pietinės sienos su Dominikos Respublika iki sostinės Port o Prenso, paskelbta atogrąžų audros padėtis.

Apie 3 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku audros centras buvo maždaug 710 km į pietryčius nuo Kingstono. Uraganas slinko į vakarus apie 11 km per val. greičiu.

Uraganiniai vėjai siautė 55 km, o atogrąžų audros stiprumo vėjai – 315 km spinduliu nuo uragano centro.

Kolumbijoje „Matthew“ sukėlė itin aukštas bangas, audras ir liūtis. Vietinės televizijos reportažuose matėsi pakrantės vietovių užtvindytos gatvėmis, per kurias mėgino važiuoti automobiliai ir plūduriavo medžių kamienai, o vietos valdžia paskelbė pavojų. Vietinė Gvachyros provincijos žiniasklaida pranešė apie vieną asmenį, žuvusį dėl potvynio.

„Matthew“ nusinešė mažiausiai vieną gyvybę, kai trečiadienį pasiekė Karibus. Sent Vinsento salos pareigūnai pranešė apie vieną 16-metį, kurį mirtinai prispaudė didelis akmuo, kai vaikinas mėgino išvalyti vandens nutekamąjį kanalą.

GALERIJA

  • Karibuose siaučiantis uraganas artėja prie Jamaikos, Haičio ir Kubos
  • Karibuose siaučiantis uraganas artėja prie Jamaikos, Haičio ir Kubos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS