2017 metais pasaulyje žuvo 65 žurnalistai ir kiti žiniasklaidos darbuotojai | Diena.lt

2017 METAIS PASAULYJE ŽUVO 65 ŽURNALISTAI IR KITI ŽINIASKLAIDOS DARBUOTOJAI

  • 0

Tarptautinės nevyriausybinė žiniasklaidos organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) antradienį paskelbė, kad 2017 metais pasaulyje žuvo 65 žurnalistai ir kiti žiniasklaidos darbuotojai.

Tarp aukų yra 50 profesionalių reporterių – tai mažiausias skaičius per 14 metų. Tačiau ši mažėjimo tendencija bent iš dalies yra nulemta sprendimų žurnalistams nebedirbti pavojingiausiuose pasaulio taškuose.

Karo draskoma Sirija išlieka žurnalistams pavojingiausia vieta pasaulyje. RSF nurodė, kad Sirijoje 2017 metais žuvo 12 reporterių.

Meksikoje buvo nužudyta 11 žurnalistų. Tarp jų yra vienas garsiausių narkotikų gaujų karo kronikininkų Javieras Valdezas (Chavjeras Valdesas), kurio nužudymas gegužės mėnesį sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Šis 50 metų žurnalistas, kuris rašydavo ir naujienų agentūrai AFP, buvo nušautas dieną, gatvėje, Meksikos šiaurės vakaruose esančioje neramioje Sinaloa valstijoje.

Jo naujausioje knygoje „Narkožurnalistika“ (Narco-periodismo) pasakojama apie vargus, su kuriais susiduria meksikiečių reporteriai, bandantys rašyti apie šalies narkotikų kartelių veiklą.

RSF nurodo, kad Meksika pagal nužudomų žurnalistų skaičių pirmauja tarp nekariaujančių šalių ir kad čia į „rašančius apie politinę korupciją ar organizuotą nusikalstamumą, dažnai sistemingai taikomasi, jiems grasinama, jie nušaunami“.

„Nerimą keliantys komentarai“

Azijoje pavojingiausia šalimi žurnalistams tapo Filipinai, kur šiais metais buvo šauta mažiausiai į penkis reporterius. Keturi iš jų mirė.

Tokių atvejų padaugėjo po prezidento Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) gegužės mėnesį pareikšto, pasak RSF, „nerimą keliančio komentaro“, kad „vien dėl to, kad esi žurnalistas, nesi atleistas nuo nužudymo, jei esi kekšės vaikas“.

Pernai Filipinuose nebuvo nužudytas nė vienas žurnalistas.

Tačiau bendrai pasaulyje nužudytų profesionalių žurnalistų skaičius šiemet yra mažiausias per 14 pastarųjų metų.

Iš 65 žuvusių žurnalistų 39 buvo nužudyti, o kiti žuvo dirbami savo darbą, pavyzdžiui, per antskrydžius ar mirtininkų išpuolius.

Pasak RSF, tokių atvejų sumažėjimą galėjo nulemti tai, kad žurnalistai dabar geriau parengiami darbui karo zonose ir yra geriau saugomi.

„Mažėjimo tendenciją taip pat nulėmė tai, kad žurnalistai atsisako (dirbti) šalyse, kurios tapo pernelyg pavojingos“, – sakoma pranešime.

Žurnalistai išvyksta iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas, Jemenas ir Libija, nurodė RSF ir pridūrė, kad ši tendencija kariaujančiomis šalimis neapsiriboja.

Turkijoje įkalinama daugiausiai žurnalistų

„Meksikoje, kur nusikaltėlių karteliai ir vietos politikai primetė teroro viešpatavimą, daug žurnalistų pabėgo į užsienį arba metė žurnalistiką“, – sakoma pranešime.

Turkija yra didžiausias pasaulyje profesionalių žurnalistų kalėjimas, rodo skaičiai. Šioje šalyje kalinami 42 reporteriai ir dar vienas žiniasklaidos darbuotojas.

„Vyriausybės kritikavimas, darbas „įtartinoje“ žiniasklaidos priemonėje, kontaktai su kokiu nors opiu šaltiniu ar net šifruoto susirašinėjimo programėlės naudojimas – visa tai suteikia pagrindą įkalinti žurnalistus pagal kaltinimus terorizmu“, – sakoma ataskaitoje.

Tačiau priskaičiavus tinklaraštininkus, šiuo atžvilgiu toliau pirmauja Kinija, kurioje kalinami 52 žurnalistai ir tinklaraštininkai.

RSF apkaltino Pekiną griežtinant „žurnalistų ir tinklaraštininkų persekiojimo priemonių arsenalą“.

„Vyriausybė nebenuteisia savo oponentų myriop, bet tyčia leidžia jų sveikatai kalėjime blogėti, kol jie numiršta“, – pridūrė organizacija, kuri paminėjo Nobelio premijos laureatą Liu Xiaobo (Liu Siaobo) ir tinklaraštininką disidentą Yang Tongyaną (Jang Tongjaną). Abu jie šiemet mirė nuo vėžio; ši liga jiems buvo diagnozuota kalėjime.

Tarp penkių pasaulio valstybių, kuriose kalinama daugiausiai žurnalistų, taip pat yra Sirija (24), Iranas (23) ir Vietnamas (19).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS