Baiminamasi, kad dingusi Rusijos muzikos žvaigždė nužudyta Čečėnijoje | Diena.lt

BAIMINAMASI, KAD DINGUSI RUSIJOS MUZIKOS ŽVAIGŽDĖ NUŽUDYTA ČEČĖNIJOJE

  • 2

Viena didžiausių Rusijoje žmogaus teisių gynėjų grupė penktadienį išreiškė „rimtą susirūpinimą“, kad dingęs netradicinės lytinės orientacijos popmuzikos atlikėjas galbūt buvo nužudytas Čečėnijoje, kur siekiama susidoroti su vietos homoseksualų bendruomene.

26 metų čečėnas atlikėjas Zelimchanas Bakajevas dingo rugpjūčio mėnesį, išvykęs iš savo namų Maskvoje į sesers vestuves Grozne.

„Kai dingsta žmogus, o policija atsisako tirti jo dingimą, rimtai baiminamės dėl šio žmogaus gyvybės“, - naujienų agentūrai AFP teigė Olegas Orlovas iš seniausios Rusijoje pilietinių teisių organizacijos „Memorial“.

Rusijos nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaida reiškia susirūpinimą dėl Z.Bakajevo likimo. Keliama prielaida, kad jį dėl lytinės orientacijos galėjo pagrobti Čečėnijos policija.

O. Orlovo teigimu, Z. Bakajevo motina ragino Čečėnijos pareigūnus dėl jos sūnaus dingimo pradėti tyrimą, tačiau jokių veiksmų nebuvo imtasi.

Z. Bakajevo dingimą gaubianti paslaptis dar sustiprėjo, kai rugsėjį į „YouTube“ nežinomas asmuo įkėlė vaizdo įrašą, kuriame šis atlikėjas matomas kalbantis viename bute. Pasak įrašą įkėlusio asmens, dainininkas „ilsisi Vokietijoje“.

Tačiau Z. Bakajevo artimieji suabejojo, ar įraše iš tikrųjų matomas jis. Pasak jų, įraše matomo vyro plaukai buvo sušukuoti neįprastai, jis atrodė netekęs svorio.

Artimieji taip pat pastebėjo, kad bute matyti rusiškų baldų ir gėrimų, kurių vargu ar galima įsigyti Vokietijoje, todėl įtaria, kad įrašas yra suklastotas.

Buvęs Z. Bakajevo prodiuseris Guilanis Stadnikas sakė AFP abejojantis, kad dainininkas buvo pagrobtas.

„Manau, jis pabėgo iš namų ir kažkur slapstosi“, - teigė jis ir pridūrė, kad pabėgimas galbūt įvyko dėl asmeninio konflikto.

Pranešimų apie Čečėnijos policijos galimai vykdomus homoseksualių asmenų suėmimus ir smurtą prieš juos kovo mėnesį pirmiausia pasirodė nepriklausomame Rusijos laikraštyje „Novaja Gazeta“.

Nuo smurto Čečėnijoje pasprukę homoseksualai kelioms žiniasklaidos priemonėms, įskaitant AFP, pasakojo apie netinkamą policijos elgesį.

Homoseksualumo neslepiantis 30-metis Maksimas Lapunovas šį mėnesį Maskvoje surengė spaudos konferenciją, per kurią pasakojo, kaip buvo sulaikytas Čečėnijoje ir kaip policijos pareigūnai jį kankino.

Pranešimai apie homoseksualų persekiojimą Čečėnijoje šiemet sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, o Rusijos valdžia galiausiai pradėjo tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kažkaip

labai jau negirdėtas

ko

gero buvo netrsdicinio seksualinio pozziurio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS