Belgijos „mirties diakonas“ teisme prisipažino nužudęs 20 žmonių | Diena.lt

BELGIJOS „MIRTIES DIAKONAS“ TEISME PRISIPAŽINO NUŽUDĘS 20 ŽMONIŲ

  • 0

Belgijoje teisiamas buvęs slaugas ir Romos katalikų diakonas pirmąją bylos nagrinėjimo teisme dieną pripažino savo kaltę dėl maždaug 20 žmonių nužudymo, paaiškindamas, kad taip siekė nutraukti jų „kančias“, antradienį pranešė belgų žiniasklaida.

Pirmą kartą „mirties diakonu“ belgų žiniasklaidoje pramintas 61 metų Ivo Poppe'as (Ivas Popas) pateikė apytikslį savo aukų skaičių.

„Tarp 10 ir 20, daugiausia – 20. Tai apytikslis, maždaug toks skaičius“, – sakė I. Poppe'as, pirmadienį apklaustas teisėjo vaizdingame šiauriniame Briugės mieste.

„Norėjau nutraukti jų kančias, šie žmonės realiai jau nebegyveno“, – sakė kaltinamasis, kurio žodžius teisme citavo belgų laikraščiai.

Žmoną ir tris vaikus turintis vyras išreiškė apgailestavimą dėl nužudymams pasirinkto būdo.

„Jeigu tai būtų dabar, aš būčiau iškvietęs paliatyviosios pagalbos brigadą“, – sakė jis.

Savo aukoms I.Poppe'as sugirdydavo raminančiųjų vaistų „Valium“ arba sušvirkšdavo oro burbulų į veną, kad sukeltų mirtiną emboliją.

Dauguma jų buvo senyvo amžiaus žmonės, kurie gydėsi nuo įvairių fizinių ar psichinių ligų netoli Prancūzijos sienos esančioje Meneno klinikoje. I.Poppe'as ten dirbo devintąjį ir dešimtąjį praėjusio amžiaus dešimtmečius, o paskui, tapęs diakonu, iki 2011-ųjų dar lankydavosi ligoninėje kaip dvasinis vadovas.

Pirminio tyrimo metu jis pareigūnams sakė, kad jo aukų sąraše yra jo paties motina, patėvis ir du dėdės.

Pirmą kartą I.Popppe'ą pareigūnai suėmė 2014 metais, kai šis savo psichiatrui prisipažino „atlikęs eutanaziją dešimtims žmonių“.

Barzdotas ir akiniuotas I. Poppe'as teisme pasirodė apsirengęs didžiuliu susegamu megztiniu ir ties kaklu prasegtais marškiniais. Jis sakė, kad į psichiatrą kreipėsi patartas žmonos.

„Norėjau, kad kas nors padėtų man įveikti tuos košmarus. Man tikrai reikėjo terapijos. Todėl aš kalbėjau apie dešimtis atvejų – tyčia padidindamas (skaičių)“, – sakė I.  Poppe'as teismo salėje.

Teismo procesas turėtų užtrukti dvi savaites. I. Poppe'ui gresia įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.

Belgija legalizavo eutanaziją suaugusiesiems 2002-aisiais – jau vėliau, nei buvo įvykdyta dauguma iš I.Poppe'o nužudymų. Be to, eutanazija turi būti atliekama griežtos kontrolės sąlygomis.

2014 metais buvo priimta įstatymo pataisa, leidžianti atlikti eutanaziją bet kokio amžiaus vaikui, jeigu jis pats to nori, geba pats priimti sprendimą ir serga galutinės stadijos nepagydoma liga.

GALERIJA

  • Belgijos „mirties diakonas“ teisme prisipažino nužudęs 20 žmonių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS