„Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos | Diena.lt

„BOSNIJOS SKERDIKAS“ NUTEISTAS KALĖTI IKI GYVOS GALVOS

  • 2

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolas trečiadienį pripažino buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių (Ratką Mladičių) kaltu dėl genocido, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų bei skyrė jam laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Hagoje posėdžiaujantis Tarptautinis baudžiamasis tribunolas buvusiajai Jugoslavijai (TBTBJ) pripažino R. Mladičių kaltu pagal 10 iš 11 jam pareikštų kaltinimų už nusikaltimus, įvykdytus per 1992–1995 metais vykusį Bosnijos karą.

„Bosnijos skerdiku“ praminto R. Mladičiaus teismas yra paskutinis TBTBJ procesas. Šio nuosprendžio seniai laukė dešimtys tūkstančių aukų smarkiai susiskaldžiusiame regione.

Teismo pirmininkas teisėjas Alphonsas Orie (Alfonsas Oris) baigė skaityti verdiktą, prieš tai paliepęs iš teismo salės išvesdinti triukšmauti pradėjusį įtūžusį R. Mladičių.

R. Mladičius pripažintas kaltu dėl vadovavimo pajėgoms, atsakingoms už nusikaltimus, įskaitant vienus šiurpiausių to karo žiaurumų – trejus metus trukusią pražūtingą Bosnijos sostinės Sarajevo apsiaustį ir 1995 metais rytiniame Srebrenicos anklave įvykdytą apie 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų išžudymą.

Srebrenicos aukų motinos ėmė ploti, kai buvo perskaitytas nuosprendis.

R. Mladičiaus sūnus Darko (Darkas) pareiškė: „Nenustebau. Teismas nuo pat pradžių buvo šališkas“.

Pasiklausyti, kaip skelbiamas nuosprendis, susirinko daug bosnių ir serbų.

Šia istorine nutartimi užbaigtas paskutinis teismo procesas Tarptautiniame baudžiamajame tribunole buvusiajai Jugoslavijai, įsteigtame 1993 metais, kai Bosnijoje tebevyko įnirtingos kovos.

Prie teismo rūmų susirinkę žmonės sunkiai tvardė emocijas, todėl neišvengta nedidelio susistumdymo, atspindinčio tarp serbų ir bosnių tvyrančią įtampą dėl šio proceso ir karo.

Nors yra silpnos sveikatos, R. Mladičius teisme atrodė atsipalaidavęs, sveikinosi su teisininkais ir rodė fotografams į viršų pakeltus nykščius.

A.Orie (Alfonsui Ori) skaitant Bosnijos serbų pajėgų įvykdytų nusikaltimų aprašymus, R. Mladičius kartkartėmis linktelėdavo galva.

Tada R. Mladičiaus advokatas paprašė atidėti posėdį, nes generolui pakilo kraujo spaudimas. Teisėjui atsisakius tai padaryti, R. Mladičius ėmė garsiai piktintis, todėl buvo išvestas iš salės.

Apskųs nuosprendį

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas Ratko Mladičius teiks apeliaciją dėl jam skirto įkalinimo iki gyvos galvos, trečiadienį pranešė nuteistojo sūnus, pavadindamas Jungtinių Tautų (JT) karo tribunolo nuosprendį „karo propaganda“.

„Šis nuosprendis yra neteisingas ir prieštarauja faktams. Mes jį užginčysime pateikdami apeliaciją, kad įrodytume, jog šis nuosprendis yra neteisingas“, – sakė Darko Mladičius žurnalistams, teismui paskelbus nuosprendį.

„Šiandien teisingumą pakeitė karo propaganda“, – pareiškė D. Mladičius.

Būdamas greta nuteistojo advokatų, jaunesnysis Mladičius perskaitė savo tėvo pareiškimą, išsakytą jam „prieš 10 minučių“.

Tėvas sakęs jam kad „tai melas; čia ne teismas; čia NATO komisija“, – kalbėjo D. Mladičius.

„Jie mėgina kriminalizuoti teisėtą serbų siekį per pilietinį karą“, – taip sakęs R. Mladičius sūnui.

Advokatas Draganas Ivetičius sakė žurnalistams, kad gynybos nuomone, tarptautinis tribunolas neatsižvelgė į R. Mladičiaus sveikatos būklę.

„Šiandieninis medikų perspėjimas, kad ponas Mladičius gali numirti, buvo praleistas pro ausis“, – pažymėjo D. Ivetičius.

„Mes tikrai teiksime apeliaciją“, – pridūrė jis.

„Nepriklausomai nuo to, ką jūs galvojate apie poną Ratko Mladičių, jis yra žmogus ir jam priklauso pamatinė teisė, kad jis būtų laikomas žmogumi“, – tęsė D. Ivetičius.

„Mano tėvas nėra monstras, kaip jūs norėtumėt jį vaizduoti istorijoje; istoriją rašo, kaip jūs žinote, nugalėtojai“, – pasakė Darko Mladičius.

„Serbai niekada nelaikys šio tribunolo nešališku“, – pridūrė kitas advokatas, Branko Lukčius.

Pasveikino JT ir NATO

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas) pasveikino buvusio Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus (Ratko Mladičiaus) nuteisimą ir pavadino tai „reikšminga teisingumo pergale“.

Pranešime komisaras sako, kad R. Mladičius yra „blogio įsikūnijimas ir jo nuteisimas parodo, kas yra tarptautinis teisingumas“.

„Mladičius vadovavo vieniems žiauriausių nusikaltimų Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, atnešusiems terorą, mirtį ir pražūtį tūkstančiams aukų. Nesuskaičiuojama daugybė kitų žmonių patyrė sielvartą, tragedijas ir traumas“, – pridūrė Z. R. al Huseinas.

„Šiandienos nuosprendis yra perspėjimas tokių nusikaltimų vykdytojams, kad jie neišvengs teisingumo, kad ir kokie jie būtų įtakingi asmenys ir kad ir kiek tai užtruktų. Jie atsakys už savo veiksmus“, – sakė Z. R. al Huseinas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį pasveikino apkaltinamąjį nuosprendį už karo nusikaltimus nuteisto Bosnijos serbų pajėgų vado Ratko Mladičiaus byloje, pavadindamas tai įstatymų viršenybės pergale.

„Sveikinu JT baudžiamojo tribunolo nuosprendį Ratko Mladičiui, – sakoma J. Stoltenbergo pareiškime. – Jis įrodo, kad įstatymų viršenybė galioja ir kaltieji už karo nusikaltimus turi atsakyti“.

Šiaurės Aljansas atliko svarbų vaidmenį užbaigiant karą Bosnijoje. Jo aviacijos pajėgos bombardavo Bosnijos serbų pozicijas 1995 metais, o po Deitono taikos sutarties tais pačiais metais Aljansas įvedė taikdariškas pajėgas.

Pasak J.Stoltenbergo, R. Mladičius yra kaltas dėl „pasibaisėtinų nusikaltimų prieš civilius gyventojus“, taip pat dėl beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų žudynių Srebrenicoje.

„Aš tikiuosi, kad šiandieninis nuosprendis paskatins regioną toliau žengi taikos ir susitaikymo keliu“, – pareiškė J.Stoltenbergas.

ES ragina susitaikyti

Europos Sąjunga trečiadienį paragino Balkanų šalis „gerbti (karo nusikaltimų) aukas“ ir siekti susitaikymo, anksčiau šiandien Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolui pripažinus buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių (Ratką Mladičių) kaltu dėl genocido.

ES detaliai nepakomentavo R. Mladičiui paskelbto nuosprendžio, tačiau teigė prisimenanti „vieną tamsiausių ir tragiškiausių įvykių“ šiuolaikinėje Europos istorijoje, tarp jų ir 1995-ųjų žudynes Srebrenicos anklave, kur R. Mladičiaus vadovaujami kariai išžudė beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

„Europos Sąjunga tiki, kad visos regiono šalys yra nusiteikusios ir įsipareigojusios aktyviai siekti susitaikymo, regioninio bendradarbiavimo ir gerų kaimyniškų santykių“, – sakoma Bendrijos pranešime.

„Tikimės, kad visi regiono politiniai lyderiai gerbs aukas, skatindami ir paisydami šių įsipareigojimų“, – priduriama jame.

Dvi buvusios Jugoslavijos šalys – Kroatija ir Slovėnija – jau yra ES narės, o Serbija, Juodkalnija ir Makedonija jau pradėjo įstojimo procedūrą, nors jų pastangas sunkina vidiniai nesutarimai bei tokios problemos kaip kyšininkavimas ir organizuotas nusikalstamumas.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) anksčiau šį mėnesį sakė tikįs, kad Serbija ir Juodkalnija taps Bendrijos narėmis iki 2025 metų.

Ragina tautiečius žiūrėti į ateitį

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius trečiadienį paragino savo tautiečius žiūrėti į ateitį, o ne „dusti nuo praeities ašarų“, tarptautiniam teismui nuteisus buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių už genocidą kalėti iki gyvos galvos.

„Mes turime pradėti žiūrėti į ateitį, galvoti apie mūsų vaikus, taiką, stabilumą regione“, – sakė jis.

Pasak A. Vučičiaus, reikia „gaivinti gamyklas, statyti pastatus, o ne dusti nuo praeities ašarų“.

A. Vučičius, buvęs ultranacionalistas ir artimas velionio serbų lyderio Slobodano Miloševičiaus sąjungininkas, nuo tų laikų išgyveno įspūdingą politinę transformaciją ir virto proeuropietišku liberalu, siekiančiu savo šalies narystės Europos Sąjungoje.

Vis tik Serbijos lyderis išreiškė apgailestavimą, kad Jungtinių Tautų (JT) teismas nenuteisė tų, kurie, kaip manoma, yra atsakingi už karo nusikaltimus prieš etninius serbus, nepaisant tų nusikaltimų „gyvenančių liudininkų“.

„Mes galime prisiimti atsakomybę, bet bijau, kad kiti – ne. Tai rodo mūsų stiprybę, o ne silpnumą“, – kalbėjo prezidentas ir paragino serbus užtikrinti, kad „karas ir jo siaubai nepasikartotų“.

Tuo metu Buvusi Bosnijos serbų lyderė Biliana Plavšič, kuri yra vienintelė moteris, nuteista TBTBJ teisme, pareiškė, kad yra „pasipiktinusi“ nuosprendžiu R. Mladičiui.

B. Plavšič 2003 metų vasarį pripažino savo kaltę dėl nusikaltimų žmoniškumui ir buvo nuteista kalėti vienuolika metų.

Teismas nusprendė, kad ji vadovavo kroatų ir musulmonų persekiojimo kampanijai per Bosnijos karą 1992-1995 metais.

B.Plavšič, kuriai dabar yra 87 metai, į laisvę išėjo 2009 metais.

„Esu pasipiktinusi dėl to fakto, kad tokia institucija ignoruoja teisingumą ir tiesą“, – sakė ji telefonu naujienų agentūrai AFP.

Tuo metu buvusioje karo metų Bosnijos serbų tvirtovėje netoli Sarajevo esančiame Palė mieste buvęs Bosnijos serbų karo veteranas Milanas Jolovičius taip pat neslėpė savo nusivylimo, tačiau sakė, kad nuosprendis jam nebuvo netikėtas.

„Akivaizdu, kad tai yra projektas, kurio tikslas – demonizuoti serbus“, – sakė jis AFP.

 Siūlo susitaikyti su tiesa

Bosnijos musulmonų lyderis Bakiras Izetbegovičius trečiadienį paragino etninius serbus „susitaikyti su tiesa“ po to, kai Jungtinių Tautų karo tribunolas nuteisė buvusį Bosnijos serbų pajėgų vadą Ratko Mladičių kalėti iki gyvos galvos.

„Susitaikyti su tiesa yra vienintelis kelias, vienintelis būdas padaryti šios šalies ateitį geresne už praeitį“, – sakė B.Izetbegovičius spaudos konferencijoje Sarajeve.

„Jokia tauta, net ir serbų, neturėtų vadinti Ratko Mladičiaus didvyriu, kurti apie jį dainas ir šlovinti nusikaltimus“, – kalbėjo Bosnijos musulmonų lyderis.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad serbai netapatina savęs su R.Mladičiumi ir jo nusikaltimais, kuriuos „reikėtų užkrauti Ratko Mladičiui ir nuimti nuo serbų pečių“.

„Bosnijai ir Hercegovinai iš esmės svarbu, ypač siekiant ryšių tarp etninių grupių, nuimti šią (atsakomybės) naštą nuo tautos ir užkrauti ją atskiriems asmenims“, – pridūrė jis.

„Praeitis liko už mūsų, ją verta prisiminti tik tiek, kiek to reikia geresnei ateičiai“, – sakė B.Izetbegovičius.

GALERIJA

  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
  • „Bosnijos skerdikas“ nuteistas kalėti iki gyvos galvos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O kiek lietuvių buvo popiežiaus valia nužudyta?

tokius

sadistus reikejo numarinti o ne laikyti o gal tai laiko kaip /speca/ sekantiems /zygiams/ kas gali zinoti tik aisku 1 kad tai spec.t. uzsakymas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS