Brazilijos kariai Rio de Žaneiro lūšnynuose ieško gaujų lyderių | Diena.lt

BRAZILIJOS KARIAI RIO DE ŽANEIRO LŪŠNYNUOSE IEŠKO GAUJŲ LYDERIŲ

  • 0

Tūkstančiai Brazilijos karių Rio de Žaneiro lūšnynuose šeštadienį paryčiais ieškojo nusikaltėlių gaujų lyderių, ir iššukuotos miesto dalys atrodė lyg po karo.

Penkiose favelose darbavosi apie 1 300 policininkų ir 3 600 karių. Operacija prasidėjo 4 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, informavo Rio de Žaneiro saugumo tarnyba.

Pagrindinis jų tikslas buvo sustabdyti gaujas, atsakingas už virtinę prekybinių sunkvežimių apiplėšimų. Miesto pareigūnų teigimu, pernai užfiksuota 10 tūkst. tokių vagysčių. Šįkart buvo išduoti arešto orderiai 40 žmonių.

Vėlyvą popietę buvo sulaikyti 24 suaugusieji ir du paaugliai. Du įtariamieji žuvo „per susirėmimus“, nurodė Rio de Žaneiro valstijos saugumo vadas Robertas Sa. Vienam autobusui įsirėžus į policijos automobilį, kuriame buvo vežami du sulaikytieji, žuvo policijos pareigūnas.

Konfiskuotas 21 automobilis, paimta ginklų, narkotikų, ir prekių iš tų apiplėštų sunkvežimių.

Vis dėlto valdžios sprendimas dislokuoti daugybę ginkluotų karių kai kuriose pavojingiausiose Rio de Žaneiro gatvėse sukėlė būgštavimų, kad ant bankroto ribos atsidūręs miestas, kuriame pernai vyko vasaros olimpinės žaidynės, tampa nebekontroliuojamas.

Praėjusį mėnesį į miesto gatves buvo išleista 8 500 karių; tuo tartum tyliai pripažinta, kad lėšų stokojanti policija nebesugeba susidoroti su padėtimi.

Ant kalvos įsikūrusioje Linso faveloje, kur gyvena menkai kontroliuojamos ir dažnai gaujų smurto krečiamos brazilų darbininkų bendruomenės, kariai patruliuoja kiekvienoje sankryžoje ir šalia daugelio siaurų gatvelių.

Kariai, lydimi šarvuotų transporto priemonių, patruliuoja nenuleisdami pirštų nuo automatų gaidukų. Karių daliniai ir greitojo reagavimo policija taip pat važinėja miesto gatvėmis atvirais visureigiais, o pro jų automobilių langus kyšo ginklai.

Visi asmenys, įeinantys ar išeinantys į šiaurinėje Rio de Žaneiro dalyje esančią favelą, buvo patikrinti ir apieškoti pareigūnų. Vyrams netgi liepta pakelti savo marškinėlius. Vienas vyras buvo apklaustas dėl ilgo rando ant pilvo, o kito vyriškio krepšys buvo iškratytas, bet jame tebuvo Biblija.

Tokios saugumo priemonės ir ginkluoti kariai gatvėse kai kuriems gyventojams kelia pasitikėjimą ir verčia juos jaustis saugesnius. Politinės ir ekonominės krizės šiuo metu krečiamoje Brazilijoje kariuomenė yra institucija, kuria žmonės pasitiki labiausiai.

„Jie mus visus saugo. Labai daug apiplėšimų, labai daug šaudymų. Žmonės čia su kariais jaučiasi saugesni“, – pareiškė Linso gyventoja Luiza (Luisa), nenorėjusi atskleisti savo pavardės.

Tačiau kitus gyventojus nuliūdino, kad jie staiga buvo priversti taikstytis su karinį valdymą primenančia tvarka.

„Tvyro įtampos ir baimės atmosfera“, – sakė Linse gyvenanti 23 metų Vanuza Barroso da Silva (Vanusa Baroso da Silva), einanti į darbą parduotuvėje.

„Jie su mumis elgiasi, lyg būtume šiukšlės“, – sakė jos tėvas Roberto (Robertas) po pareigūnų operacijos.

Pareigūnai nurodė, kad reidai vyko dar keliose šiaurinėse bei vakarinėse miesto favelose.

GALERIJA

  • Brazilijos kariai Rio de Žaneiro lūšnynuose ieško gaujų lyderių
  • Brazilijos kariai Rio de Žaneiro lūšnynuose ieško gaujų lyderių
  • Brazilijos kariai Rio de Žaneiro lūšnynuose ieško gaujų lyderių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS