Švedų žurnalistę nužudžiusiam išradėjui – įkalinimas iki gyvos galvos | Diena.lt

ŠVEDŲ ŽURNALISTĘ NUŽUDŽIUSIAM IŠRADĖJUI – ĮKALINIMAS IKI GYVOS GALVOS

  • 0

Kopenhagos teismas trečiadienį pripažino kaltu povandeninį laivą pasistačiusį danų išradėją Peterį Madseną dėl pernai įvykdyto švedų žurnalistės Kim Wall (Kim Val) tyčinio nužudymo ir seksualinio užpuolimo bei skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

47 metų P. Madsenas prisipažino, kad po incidento jo povandeniniame laive sukapojo 30-metės reporterės palaikus ir išmetė juos į jūrą netoli Kopenhagos, bet tvirtino, kad K. Wall žuvo atsitiktinai, laive staiga nukritus oro slėgiui ir pasklidus nuodingiems garams.

Kopenhagos miesto teismo teisėja Anette Burkoe (Anetė Burkoe) sakė, kad drauge su dviem prisiekusiaisiais pripažino K. Wall mirties aplinkybes žmogžudyste. Teisėja nurodė, kad P. Madsenas nepateikė „patikimo paaiškinimo“.

Įkalinimo iki gyvos galvos bausmė Danijoje reiškia vidutiniškai 16 metų kalėjime.

P. Madsenas, kuris vilkėjo juodus marškinėlius ir bleizerį, teisme išklausė verdiktą. Teisėjai jį skaitant, jis sėdėjo šalia savo advokatės, aiškiai prislėgtas.

P. Madseno advokatė Betina Hald Engmark sakė, kad jis apskųs verdiktą.

K. Wall, laisvai samdoma žurnalistė, rugpjūčio 10 dienos vakarą įlipo į P. Madseno laivą paimti iš jo interviu planuotam straipsniui.

Kaltintojas Jakobas Buchas-Jepsenas teisme sakė, kad P. Madsenas žurnalistę nužudė įgyvendindamas makabrišką seksualinę fantaziją ir „bandė padaryti tobulą nusikaltimą“. Kaltintojai akcentavo, kad P. Madsenui patikdavo žiūrėti įrašus, kuriuose matomos kankinamos moterys, jų galvų nukirtimas.

Tačiau P. Madsenas, kuris kelis kartus keitė savąją įvykių versiją, teismui tvirtino, kad žurnalistė mirė dėl pasklidusių nuodingų garų, kai jis buvo denyje.

Nors teisme liudijo daug ekspertų, byloje trūko realių įrodymų; K. Wall palaikai buvo smarkiai apirę ir nebuvo įmanoma nustatyti tikslios mirties priežasties.

Skrodimo ataskaitoje sakoma, kad ji tikriausiai mirė uždususi arba dėl perrėžtos gerklės.

Tačiau viena profesionali teisėja ir du tarėjai nusprendė, kad inkriminuojančių aplinkybių pakanka P. Madseno kaltei pripažinti. Tarp tų aplinkybių yra šiurpūs jo turėti įrašai ir faktas, kad jis į laivą atsinešė pjūklą, plastikinių juostų ir pagaląstą atsuktuvą.

P. Madseną įvertinę psichiatrijos ekspertai pripažino jį „patologiniu melagiu, keliančiu pavojų kitiems“ ir nurodė, kad jis, tikėtina, nusikalstų dar kartą.

Pats P. Madsenas draugams save apibūdindavo kaip „psichopatą, bet mylintį psichopatą“.

P. Madsenas yra 15-tas žmogus per 10 metų, gavęs įkalinimo iki gyvos galvos bausmę šioje ramybe ir saugumu garsėjančioje Šiaurės šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS