Dėl uragano Kosta Rikoje ir Nikaragvoje paskelbtas „raudonasis“ pavojus | Diena.lt

DĖL URAGANO KOSTA RIKOJE IR NIKARAGVOJE PASKELBTAS „RAUDONASIS“ PAVOJUS

  • 0

Uraganas „Otto“, slenkantis link retai apgyventos Nikaragvos ir Kosta Rikos šiaurinės Karibų jūros pakrantės, sustiprėjo iki antrosios kategorijos audros.

Stipriausi uragano nešami vėjo gūsių greitis ketvirtadienio rytą pasiekė 165 km/ val., o prieš audrai pasiekiant sausumą vėjo greitis gali dar labiau padidėti. Anot JAV Nacionalinio uraganų centro (NHC), pasiekęs sausumą „Otto“ turėtų nusilpti ir iki ketvirtadienio vakaro turėtų vėl tapti atogrąžų audra.

Uragano centras yra maždaug 110 km į šiaurę nutolęs nuo Kosta Rikos miesto Limono ir slenka į vakarus apie 13 km per val. greičiu.

Manoma, kad lėtai slenkantis uraganas dvi dienas siautės šiaurinėje Kosta Rikoje ir Nikaragvos pietuose. NHC įspėjo, kad „Otto“ atneštos liūtys greičiausiai sukels „gyvybei pavojų keliančių staigių potvynių bei purvo nuošliaužų“.

Abiejų šalių teritorijose, kurioms kyla didžiausia grėsmė, buvo paskelbtas „raudonojo“ lygio pavojus. Buvo evakuoti keli tūkstančiai žmonių, įsakyta uždaryti mokyklas, o kai kurios jų buvo paverstos prieglaudomis savo namus priverstiems palikti asmenims.

Kosta Rikos prezidentas Luisas Guillermo Solisas (Luisas Giljermas Solisas) skelbdamas nacionalinę nepaprastąją padėtį nurodė, kad ketvirtadienį ir penktadienį visos šalies vyriausybinės įstaigos bus uždarytos, išskyrus reaguojančias į audros padarinius.

„Leiskite aiškiai pasakyti: uraganas potencialiai sukels itin daug žalos. Tikimės, kad niekas nenukentės, bet privalome būti pasirengę ir vykdyti institucijų nurodymus“, – įspėjo L.G. Solisas.

„Otto“ jau nusinešė kelias gyvybes Panamoje, kur antradienį uragano nešamos liūtys bei vėjai sukėlė purvo nuošliaužų. Jos pasiglemžė dvi gyvybes. Be to, sostinėje ant automobilio užvirtus medžiui buvo mirtinai prispaustas devynerių metų berniukas, o vienas 18-metis nuskendo upėje.

Evakuacija

Viena piečiausiai Karibų jūros pakrantėje įsikūrusios, tolimos Nikaragvos gyvenvietės Greitauno gyventoja Princess Barberena (Prinses Barberena) sakė, kad kai kurie vietos gyventojai kirto netoliese esančią sieną su Kosta Rika, ieškodami saugesnės pastogės. Tačiau ten padėtis buvo ne ką geresnė.

Kosta Rikos pareigūnai nurodė evakuotis daugiau kaip 4 tūkst. žmonių, gyvenančių retai apgyvendintoje šiaurinėje Karibų jūros pakrantės dalyje, tačiau kai kurie žmonės nesutiko palikti savo namų.

„Kai kurie žmonės nenori palikti savo namų, daiktų, gyvulių“, – Kosta Rikos laikraščiui „La Nacion“ sakė policijos pareigūnas Christianas Rodriguezas (Kristijanas Rodrigesas) Batano kaime, esančiame netoli Karibų uostamiesčio Limono.

Viena moteris, kuri sutiko būti evakuota iš savo namų šalia Bara del Kolorado kaimo, 52-ejų metų Teresa Romero, naujienų agentūrai AFP sakė, kad apie dešimt vietinių vyrų atsisakė išvykti. Ji glaudėsi vienoje bažnyčioje šalia sostinės San Chosė.

Smarkūs vėjai ir liūtys gali sunaikinti pasėlius, o tai būtų didžiulis smūgis Nikaragvai, vienai skurdžiausių Lotynų Amerikos šalių.

„Otto“ „gali rimtai pakenkti apsirūpinimui maistu smulkiesiems ūkininkams, kurie gyvena ir uždirba iš kukurūzų, pupelių, kakavos, medaus, kavos ir naminių gyvulių“, pranešime sakė JAV įsikūrusios pagalbos grupės „Heifer International“ regiono direktorė Jennifer Zapata (Dženifer Zapata).

„Audra atslenka siaubingu laiku itin svarbiam kavos derliui, kuris paprastai renkamas šiuo metu ir gruodį“, – sakė ji.

Vėlyvas uraganas

„Otto“ yra gana vėlyva Atlanto regiono audra. Paprastai uraganų sezonas ten tęsiasi nuo birželio iki lapkričio pabaigos.

Be to, šis uraganas juda neįprastai į pietus nutolusia trajektorija.

Pastarąjį kartą regione siautėjo uraganas „Matthew“, kuris spalio pradžioje smogė pietinei Haičio daliai, nusinešė 546 žmonių gyvybes, o apie 175 tūkst. asmenų prarado savo namus.

NHC nurodė, kad nuo trečiadienio iki ketvirtadienio vietomis šiaurinėje Kosta Rikoje ir pietinėje Nikaragvoje gali iškristi iki 50 cm lietaus.

Taip pat gali susidaryti pavojingos bangavimo ir paviršinių srovių sąlygos, pranešė NHC.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS