Dešimtys tūkstančių žmonių Teherane susirinko į E. Raisi laidotuves | Diena.lt

DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ TEHERANE SUSIRINKO Į E. RAISI LAIDOTUVES

  • 0

Dešimtys tūkstančių iraniečių trečiadienį Teherane susirinko į Irano prezidento Ebrahimo Raisi (Ebrahimo Raisio), žuvusio per sraigtasparnio katastrofą, laidotuves.

Sostinės centre žmonės, nešini prezidento portretais, rinkosi Teherano universitete ir aplink jį, kur Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) vadovaus maldoms už E. Raisi ir kitus drauge su juo žuvusius žmones.

Pirmadienį 63 metų E. Raisi buvo paskelbtas žuvusiu, ankstesnę dieną atokiame ir rūko apgaubtame kalnuotame regione šalies šiaurės vakaruose sudužus jo sraigtasparniui. Jis skrido iš susitikimo pasienyje su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) – abu jie iškilmingai atidarė užtvankos projektą.

Kartu su E. Raisi sraigtasparnyje buvo Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amirabdollahianas (Hoseinas Amirabdolahianas), Irano Rytų Azerbaidžano provincijos gubernatorius ir keli kiti pareigūnai bei asmens sargybiniai, nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

E. Raisi, kuris, kaip buvo plačiai tikimasi, turėjo kažkada pakeisti A. Khamenei aukščiausiojo lyderio poste, buvo 63 metai.

Sostinėje buvo iškelti didžiuliai plakatai, kuriuose žuvęs prezidentas buvo vadinamas „tarnystės kankiniu“, o kiti skelbė „atsisveikinimą su nuskriaustųjų tarnu“.

Kaip praneša valstybinė žiniasklaida, planuojama, kad procesijos, kuriose dalyvaus užsienio šalių aukšto rango pareigūnai, pajudės iš universiteto į didžiulę Revoliucijos aikštę miesto centre.

Palaidojimas Mašhade

Tebrizo mieste ir šiitų dvasiniame centre Kome žuvusio prezidento ir jo palydos laidotuvių apeigos prasidėjo antradienį, jose dalyvavo dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių gedėtojų.

Iš Teherano kūnai bus pervežti į Pietų Chorasano provinciją, o po to – į E. Raisi gimtąjį Mašhadą šiaurės rytuose, kur jis bus palaidotas ketvirtadienio vakarą po laidotuvių apeigų imamo Rezos šventovėje.

Aukščiausią valdžią Irane turintis A. Khamenei paskelbė penkių dienų nacionalinį gedulą ir paskyrė 68 metų viceprezidentą Mohammadą Mokhberą (Mohamadą Mochberą) laikinuoju prezidentu, kol birželio 28 dieną įvyks pirmalaikiai rinkimai.

Ilgametis Irano branduolinių derybų pareigūnas Ali Bagheri (Ali Bageris) paskirtas laikinuoju užsienio reikalų ministru.

Šalies ginkluotųjų pajėgų vadas Mohammadas Bagheri (Mohamadas Bageris) įsakė ištirti sraigtasparnio katastrofos priežastis.

E. Raisi buvo išrinktas prezidentu 2021-aisiais ir pakeitė šiame poste nuosaikųjį Hassaną Rouhani (Hasaną Rouhanį), tuo metu, kai ekonomiką smukdė JAV sankcijos, įvestos dėl Irano branduolinės veiklos.

Ultrakonservatyvių pažiūrų prezidento valdymo laikotarpiu vyko masiniai protestai, gilėjo ekonomikos krizė ir kilo įtampa su aršiu priešu Izraeliu.

Po jo žūties užuojautą pareiškė sąjungininkės Rusija, Kinija ir regioninės valstybės, taip pat NATO, o Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pagerbė jį tylos minute.

Užuojautos žinutes taip pat atsiuntė Irano sąjungininkės visame regione, įskaitant Siriją, islamistų grupuotę „Hamas“ ir Libano kovotojų grupuotę „Hezbollah“, kurias remia Teheranas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS