Griūtis Turkijos aukso kasykloje: išlikusių gyvųjų kol kas nerasta | Diena.lt

GRIŪTIS TURKIJOS AUKSO KASYKLOJE: IŠLIKUSIŲ GYVŲJŲ KOL KAS NERASTA

Po griūties aukso kasykloje rytų Turkijoje praėjus daugiau nei parai, gelbėtojų komandos kol kas dar nerado nė vieno iš devynių po žemėmis likusių žmonių.

Gelbėtojai po 10 milijonų kubinių metrų purvo pražuvusių žmonių ieško metalo detektoriais, antradienį įvykio vietoje Erzindžano provincijoje sakė vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya.

Manoma, kad žmonės buvo palaidoti automobilyje, sunkvežimyje ir konteineryje, pridūrė A. Yerlikaya.

Tiksli antradienį Erzindžano provincijos Iličo rajone įvykusios nuošliaužos priežastis kol kas nenustatyta.

Aukso kasyklos operatorė „Anagold Madencilik“ ir vyriausybės atstovai išsklaidė aplinkos apsaugos aktyvistų nuogąstavimus, kad cianidas ir sieros rūgštis gali patekti į netoliese esančią Eufrato upę – vieną iš didžiausių upių Turkijoje.

Bendrovė trečiadienį daugiau komentarų nepateikė.

Paskelbtoje vaizdo medžiagoje matyti didelė į slėnį šliaužianti ir jį užpildanti žemių krūva.

Cianidai naudojami išgauti auksą iš uolienų ir yra itin nuodingi, trečiadienį naujienų agentūrai dpa sakė Leobeno universiteto profesorius Michaelis Tostas.

Tuo tikslu uolienų masės pirma išvalomos, po to apdorojamos cheminėmis medžiagomis – šis procesas vadinamas rūdos išplovimu krūvomis.

„Sprendžiant iš įvykio vietos vaizdų, čia greičiausiai buvo krūvomis plaunama rūda. Cianido išsiskyrimas taipogi gali tapti problema“, – pasakė M. Tostas.

Kalbėdamas apie galimas nuošliaužos priežastis, M. Tostas pasakė, kad ją ir paskiau įvykusią purvo nuošliaužą galėjo sukelti stiprios liūtys ar žemės drebėjimas.

„Paprastai formuojant tokias krūvas derėtų į tai atsižvelgti. Tokia krūva – techninė struktūra. Čia tai padaryti nepavyko.“

Atliekant tyrimą sulaikyti keturi bendrovės atstovai, trečiadienį pranešė teisingumo ministras Yilmazas Tunças.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS