„Hamas“: per Izraelio smūgį Gazos Ruože žuvo vienas aukščiausių grupuotės lyderių | Diena.lt

„HAMAS“: PER IZRAELIO SMŪGĮ GAZOS RUOŽE ŽUVO VIENAS AUKŠČIAUSIŲ GRUPUOTĖS LYDERIŲ

  • 0

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ antradienį pranešė, kad per Izraelio smūgį Gazos Ruože žuvo vienas iš jos ginkluotojo sparno aukščiausių lyderių.

„Aymanas Nofalas (Aimanas Nofalas), „Abu Ahmadas“, bendrosios karinės tarybos narys ir Ezzedine'o al Qassamo (Izadino Kasamo) brigadų centrinės vadovybės vadas, žuvo“ per Izraelio smūgį Gazos Ruožo centrinėje dalyje, sakoma „Hamas“ pareiškime.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė „Hamas“ karą po to, kai šios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną pro smarkiai įtvirtintą sieną prasiveržė į Izraelį ir ten nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei mažiausiai 199 žmones paėmė įkaitais.

Izraelis atsakė antskrydžiais, per kuriuos Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, įvedė visišką anklavo apgultį ir prie sienos dislokavo dešimtis tūkstančių karių, ruošdamasis plataus masto sausumos puolimui.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS