Indonezijos žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 131 | Diena.lt

INDONEZIJOS ŽEMĖS DREBĖJIMO AUKŲ PADAUGĖJO IKI 131

  • 0

Atokių Indonezijos salų regionus, besistengiančius atsigauti po stipraus žemės drebėjimo, trečiadienį pagaliau pasiekus pagalbai, o gelbėtojams dar labiau sustiprinus pastangas rasti žuvusiuosius paaiškėjo, kad nelaimės aukų padaugėjo iki 131.

Savanoriai ir gelbėtojai statydino vis daugiau laikinųjų prieglaudų, kad dešimtys tūkstančių be namų Lomboko mieste likusių žmonių turėtų pastogę po sekmadienį supurčiusio 7 balų stiprumo žemės drebėjimo. Vanduo, maistas ir medicininiai reikmenys buvo dalijami iš sunkvežimių.

Kariuomenė nurodė, kad ankstyvą trečiadienį iš šalies sostinės Džakartos išskrido penki lėktuvai, gabenantys maistą, vaistus, antklodes, lauko palapines ir vandens rezervuarus.

Trečiadienio rytą Bangsalio rajone salos šiaurėje iš mečetės griuvėsių buvo ištrauktas vienos moters kūnas.

Nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho (Sutopas Purvas Nugrohas) sakė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 131. Anksčiau buvo skelbiama apie 105 aukas.

Jis spaudos konferencijoje sakė, kad pranešama ir apie daugiau žuvusiųjų, tačiau tie pranešimai turi būti patikrinti. Numatoma, jog žuvusiųjų skaičius didės.

Beveik 2 500 žmonių buvo hospitalizuoti dėl sunkių sužalojimų, o daugiau kaip 156 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, drebėjimui suniokojus gausybę pastatų.

Vakarų Nusa Tengaros provincijos gubernatorius Muhammadas Zainulas Majdi (Muhamadas Zainulas Madždis) pareiškė, jog labiausiai nukentėjusiuose rajonuose labai trūksta medicinos darbuotojų, maisto produktų ir vaistų.

Šimtai kraujuojančių ir sutvarstytų aukų buvo gydomos prie apgriautų ligoninių Mataramo didmiestyje ir kitose Lomboko salos dalyse.

„Turime ribotus žmogiškuosius išteklius. Kai kurie paramedikai turi likti prieglaudose, kai kurie turi būti judūs“, – naujienų agentūrai AFP nurodė M. Z. Majdi.

„Žemės drebėjimo mastas yra pernelyg didelis mums, Vakarų Nusa Tengaros gyventojams. Su tokiu įvykiu susidūrėme pirmąkart“, – pridūrė gubernatorius.

Kai kurie evakuoti asmenys buvo psichologiškai paveikti stichijos siautėjimą lydėjusių traumuojančių mirties ir suirutės vaizdų.

Indonezijos Raudonasis Kryžius įrengė 10 mobilių klinikų salos šiaurėje, o netoli evakavimo centro, kuriame gydomi per 500 Tandžungo kaimo gyventojų, buvo įrengta lauko ligoninė.

„Beveik visiškai sunaikinti“

Beveik visoje salos teritorijoje buvusios gyvybingos gyvenvietės virto kaimais vaiduokliais.

„Kai kurie kaimai, kuriuose lankėmės, buvo sunaikinti beveik 100 procentų: visi namai sugriuvo, keliai suskeldėjo, tiltai apgadinti“, – sakė Indonezijos Raudonojo Kryžiaus atstovas Muhamadas Hadi (Muhamadas Hadis).

Prie kelių ir ryžių laukų skubiai buvo įrengta laikinų stovyklų, tačiau daugelis ūkininkų nenori palikti savo apgadintų namų ir brangių galvijų.

„Indonezijoje tai būdinga žemės drebėjimų aukoms – jos nori pasilikti arti pragyvenimo šaltinio. Jos negali pasiimti savo gyvulių į prieglaudas“, – aiškio M. Hadi.

Vietos valdžia, tarptautinės pagalbos grupės ir šalies vyriausybė pradėjo teikti paramą, tačiau suniokotais keliais sunku pasiekti likusius gyvys žmones labiausiai nukentėjusiuose kalnuotuose regionuose Lomboko šiaurėje ir rytuose.

Anot Indonezijos kariuomenės, į Lomboką neseniai atskrido trys krovininiai lėktuvai „Hercules“ su būtiniausiomis maisto, vandens, vaistų, antklodžių, palapinių atsargomis.

Vis dėlto kai kurie evakuotieji skundžiasi, kad yra ignoruojami ir kad tenka ilgai laukti, kol parama pasiekia prieglaudas.

„Negavome čia jokios pagalbos“, – teigė 36-erių Multazamas, kuris kartu su šimtais kitų žmonių nakvoja po brezento antklodėmis ryžių laukuose šalimais Vakarų Pemenango kaimo.

„Neturime švaraus vandens, taigi, kai norime į tualetą, tenka eiti prie netoliese tekančio upelio“, – sakė jis ir pridūrė, kad žmonėms trūksta maisto, patalynės bei vaistų.

Turistų nebeliko

Lomboką, kuriame gyventojų daugumą sudaro musulmonai, požeminiai smūgiai supurtė vakarinių maldų metu. Baiminamasi, kad viena mečetė salos šiaurėje sugriuvo, kai joje buvo daug maldininkų.

Gelbėtojų komandos, naudojančios sunkiąją techniką, trečiadienį vėl pradėjo ieškoti šventyklos griuvėsiuose galėjusių likti gyvų žmonių. Mečetė virto metalo ir betono nuolaužų krūva, o jos aukštas žalias kupolas įgriuvo.

Kol kas gelbėtojams pavyko ištraukti iš griuvėsių tris lavonus ir vieną gyvą vyrą.

„Mūsų vertinimais, yra ir daugiau aukų, nes prie mečetės fasado radome daugybę sandalų“, – antradienį informavo S. P. Nugroho.

Tarp kitų griuvusių didelių statinių yra viena klinika, keli valdžios įstaigų biurai ir kitų viešų pastatų.

Valdžios institucijos teigė, kad visi turistai, kurie norėjo būti evakuoti iš trijų atokių kurortinių salų dėl elektros energijos tiekimo nutraukimo ir žalos viešbučiams, paliko tas vietoves. Pasirinkusiųjų išvykti viso buvo apie 5 000.

„Dauguma turistų užsieniečių buvo evakuoti“, – AFP nurodė nacionalinės paieškos ir gelbėjimo komandos atstovas Yusufas Latifas (Jusufas Latifas).

Pasak Lomboko oro uosto generalinio direktoriaus, oro bendrovės organizuoja papildomus reisus, o jo personalas išduoda keliautojams antklodžių ir užkandžių.

GALERIJA

  • Indonezijos žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 131
  • Indonezijos žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 131
  • Indonezijos žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 131
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS