Irane dėl smogo uždaryta dalis mokyklų ir universitetų | Diena.lt

IRANE DĖL SMOGO UŽDARYTA DALIS MOKYKLŲ IR UNIVERSITETŲ

Irane šeštadienį dėl didelės oro taršos teko uždaryti dalį mokyklų ir universitetų, įskaitant Teherane esančias mokymo įstaigas, virš sostinės pakibus toksiško smogo debesiui, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Sprendimą uždaryti sostinėje esančias mokyklas ir universitetus penktadienį vakare po skubiai sušaukto oro taršos komisijos posėdžio paskelbė gubernatoriaus pavaduotojas Mohammadas Taghizadeh (Muhamadas Taghizada).

„Dėl padidėjusios oro taršos Teherano provincijoje bus uždaryti vaikų darželiai, ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir mokyklos, universitetai bei aukštojo mokslo institucijos“, – pranešė M. Taghizadeh, kurį pacitavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Siekiant apriboti asmeninių transporto priemonių skaičių sostinės keliuose, įvesta eismo schema, nurodanti, kada gali važiuoti automobiliai su lyginiais ir nelyginiais valstybinės registracijos ženklo numeriais, o sunkvežimiams apskritai uždrausta įvažiuoti į Teherano provinciją, pranešė IRNA.

Šeštadienį, pirmąją darbo savaitės Irane dieną, jaunimas ir pagyvenę žmonės, sergantys kvėpavimo takų ligomis, buvo įspėti likti namuose, o sporto renginiai buvo sustabdyti.

Mokyklos taip pat buvo uždarytos šiaurinėje Alborzo ir centrinėje Isfahano provincijose, pranešė IRNA, cituodama pareigūnus.

Kitos sritys, kuriose buvo uždarytos mokyklos, apėmė Mašhado miestą Irano šiaurės rytuose, Urmijos miestą šiaurės vakaruose bei Komo miestą, esantį į pietus nuo Teherano.

Teherane vidutinė pavojingų ore esančių kietųjų dalelių koncentracija šeštadienį siekė 146 mikrogramus kubiniame metre, pranešė vyriausybinė svetainė air.tehran.ir.

Prognozuojama, kad 8 mln. gyventojų turintį miestą užgulęs taršos debesis išsisklaidys tik pirmadienį palijus.

Irano miestuose per metus nuo oro taršos mirė beveik 30 tūkst. žmonių, šių metų pradžioje pranešė valstybinė žiniasklaida, cituodama Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūną.

Problema Teherane pagilėja žiemos metu, kai dėl vėjo trūkumo ir šalto oro smogas yra sulaikomas virš miesto – šis reiškinys vadinamas šilumine inversija.

Praėjusiais metais paskelbtoje Pasaulio banko ataskaitoje teigiama, kad labiausiai prie smogo susidarymo prisideda sunkiasvorės transporto priemonės, motociklai, naftos perdirbimo gamyklos ir elektrinės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Achmadinezadas

Alachas smoga surukys

Anonimas

Tačiau iraniečiai dėl to netriedžia, kaip Lietuvos vyriausybė. Nekelia mokesčių. Neuždaro nei elektrinių, nei naftos gamyklų, neliepia pirkti elektromobilių...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS