Įslaptintų JAV dokumentų nutekinimu kaltinamas J. Teixeira nepripažįsta savo kaltės | Diena.lt

ĮSLAPTINTŲ JAV DOKUMENTŲ NUTEKINIMU KALTINAMAS J. TEIXEIRA NEPRIPAŽĮSTA SAVO KALTĖS

  • 0

Jackas Teixeira (Džekas Teišeira), Jungtinių Valstijų oro pajėgų nacionalinės gvardijos narys, kaltinamas nutekinęs itin slaptus Pentagono dokumentus internetiniame pokalbių forume, trečiadienį nepripažino savo kaltės pagal kaltinimus, dėl kurių jis gali dešimtmečiams atsidurti kalėjime.

21 metų Masačusetso oro pajėgų nacionalinės gvardijos IT specialistas balandžio mėnesį buvo sulaikytas dėl įtarimų organizavus didžiausią žalą per dešimtmetį padariusį JAV slaptų dokumentų nutekinimą.

Jam pateikti šeši kaltinimai dėl informacijos apie nacionalinę gynybą saugojimo ir perdavimo. Už kiekvieną iš jų gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Trečiadienį J. Teixeira stojo prieš magistrato teisėją Davidą Hennessy (Deividą Henesį) Vusterio teisme Masačusetso valstijoje ir, anot teismo dokumentų, padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl visų kaltinimų.

Jo advokatas paprašė, kad J. Teixeira būtų paleistas į laisvę, kol vyks teismo procesas, tačiau teisėjas šį prašymą atmetė.

Įtariama, kad J. Teixeira dokumentus – kai kuriuose iš jų nurodytos kovo pradžios datos – paskelbė privačioje pokalbių grupėje socialiniame tinkle „Discord“.

Kai kurie iš šių dokumentų vėliau pasirodė kitose platformose, įskaitant „Twitter“, „4Chan“ ir „Telegram“.

Dokumentuose, kurie žaibiškai išplito internete, be kitų slaptų detalių, nurodoma, kad JAV nerimauja dėl Ukrainos karinio pajėgumo kovojant su Maskvos pajėgomis, ir teigiama, kad Vašingtonas, regis, šnipinėjo sąjungininkus Izraelį ir Pietų Korėją.

Tai yra vienas didžiausių tokių pažeidimų nuo 2013-ųjų, kai Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) paviešino JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentus.

JAV nacionalinės gvardijos biuro teigimu, J. Teixeira, IT ir ryšių specialistas, į pajėgas buvo priimtas 2019-ųjų rugsėjį. Jo rangas buvo trečias žemiausias tarp oro pajėgų karių.

Praėjusį mėnesį teisėjas nurodė, kad J. Teixeira turi likti suimtas, kol vyks teismo procesas. Anot prokurorų, jis kelia nuolatinį pavojų JAV nacionaliniam saugumui.

Prokurorai sakė, kad J. Teixeira vis dar gali turėti prieigą prie slaptų dokumentų ir kad priešiškos valstybės gali padėti jam pabėgti, jei jis bus paleistas iš kalėjimo, be to, jis anksčiau yra padaręs smurtinių pareiškimų.

Teismo dokumente prokuratūra pranešė, kad lapkritį jis socialiniuose tinkluose rašė norintis nužudyti daug žmonių, nes tokiu būdu išnaikintų silpnapročius.

Prokurorai taip pat teigė, kad J. Teixeira prašė kito vartotojo patarimo, kokį šautuvą būtų lengva valdyti iš visureigio galo, ir kad jis internete ieškojo masinių šaudynių atvejų.

Jo advokatų komanda pareiškė, kad jų klientas nebeturi prieigos prie įslaptintos medžiagos ir kad vyriausybė perdėtai sureikšmina jo keliamą grėsmę. Advokatai teigia, kad jis turėtų būti išleistas į tėvo globą, kol vyks teismo procesas.

J. Teixeira buvo sulaikytas balandžio 13 dieną. Jo sulaikymą transliavo televizijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS