Jeruzalėje ir Tel Avive – apie raketų pavojų perspėjančios sirenos | Diena.lt

JERUZALĖJE IR TEL AVIVE – APIE RAKETŲ PAVOJŲ PERSPĖJANČIOS SIRENOS

  • 0

Jeruzalėje pirmadienį, tęsiantis Izraelio karui su Gazos Ruožą kontroliuojančiais „Hamas“ kovotojais, aidėjo apie raketų pavojų perspėjančios sirenos, o mieste buvo girdėti keli sprogimai, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Kariuomenė patvirtino, kad didžiausiuose Izraelio miestuose – Tel Avive ir Jeruzalėje – aidėjo sirenos, o parlamento posėdį, kuriuo pradedama žiemos sesija, nutraukė pavojaus signalas.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau nei 2,7 tūkst. gyvybių.

Izraelis penktadienį nurodė 1,1 mln. gyventojų evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę prieš numatomą sausumos įsiveržimą, o JT paragino šį įsakymą atšaukti.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS