JT: Izraelis gali naudoti badą kaip karo ginklą | Diena.lt

JT: IZRAELIS GALI NAUDOTI BADĄ KAIP KARO GINKLĄ

  • 4

Jungtinės Tautos antradienį įspėjo, kad Izraelio taikomi griežti apribojimai teikti pagalbą į karo nuniokotą Gazos Ruožą ir tebevykdomos atakos gali būti laikomi bado kaip karo ginklo naudojimu.

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) apgailestavo dėl Gazos Ruože gresiančio bado.

„Bado padėtis susidarė dėl to, kad Izraelis smarkiai apribojo humanitarinės pagalbos ir komercinių prekių įvežimą ir paskirstymą, iškeldino daugumą gyventojų ir sunaikino svarbią civilinę infrastruktūrą“, – sakoma jo pareiškime.

„Tai, kad Izraelis ir toliau riboja pagalbos įvežimą į Gazos Ruožą, ir tai, kaip jis toliau vykdo karo veiksmus, gali prilygti badui kaip karo metodui, o tai yra karo nusikaltimas“, – priduriama jame.

Jo atstovas Jeremy Laurence'as (Džeremis Lorensas) žurnalistams Ženevoje sakė, kad galutinai nustatyti, ar „badas naudojamas kaip karo ginklas“, turėtų teismas.

„Gazos Ruožo gyventojų kančios yra nepateisinamos“, – pabrėžė jis.

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai JT ataskaitoje buvo paskelbta, kad karo draskomoje palestiniečių teritorijoje bet kada gali kilti badas.

Nuo karo Gazos Ruože pradžios, kurį sukėlė spalio 7-osios „Hamas“ išpuolis, apie 1,1 mln. palestiniečių katastrofiškai trūksta maisto, sakoma JT Integruotos aprūpinimo maistu etapų klasifikacijos (IPC) ataskaitoje.

JT pirmadienį pareiškė, kad iki gegužės nesuteikus didesnės pagalbos karo nuniokotoje šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje 300 tūkst. žmonių gresia badas.

JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė) žurnalistams Ženevoje sakė, kad jo agentūra baiminasi, jog nesiimant veiksmų, „per dieną nuo bado gali mirti daugiau kaip 200 žmonių“.

V. Turkas taip pat pažymėjo, kad „laikrodis tiksi“.

„Visi, ypač įtakingi asmenys, privalo reikalauti, kad Izraelis imtųsi veiksmų ir sudarytų palankesnes sąlygas netrukdomam humanitarinės pagalbos ir komercinių prekių įvežimui ir paskirstymui, kad būtų nutrauktas badas ir išvengta bado pavojaus“, – pridūrė jis.

Jis apgailestavo, kad „pastaraisiais mėnesiais JT, įskaitant mano biurą, turėjo skambinti pavojaus varpais“.

„Šią katastrofą sukėlė žmogus ir jos buvo galima visiškai išvengti“, – pridūrė jis.

Per beprecedentį „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo daugiau nei 31 800 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ar

teisinga butu badu numarinti visus palestinos vaikus uz tai, kad hamos teroristai nuzude 1200 zydu, gal nereiketu taip ziauriai kerstauti

Zydai

Nuo zodzio brudai ......

Ciombe

Ne izraelis uzpuole gaza o atvirksciai....kaip visi ten dziaugesi nuzude 1200 zydu ir dar simtus paeme ikaitais....kai izraelis tieke gazai elektra dujas jie kase tunelius tempe ten tukst.raketu....nu ir ka? Gavo is maskvos indulgencija paeme pinigus...ir puole......nu tai ir turekit maskvos sunys ka norejot .. norejot kraujo ? Turekit....aisku gaila nekaltu.....bet hamas negrazino ikaitu tai kaltinkit savo valdzia....izraelis turi keist ikaitus i palest.1×1.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS