Juodas sniegas Sibire: kaltinama „žudanti“ anglių pramonė | Diena.lt

JUODAS SNIEGAS SIBIRE: KALTINAMA „ŽUDANTI“ ANGLIŲ PRAMONĖ

  • 1

Sibire dėl ore esančių anglių dulkių krintant juodam sniegui, regiono gubernatorius antradienį nurodė laikinai uždaryti vieną anglių apdirbimo fabriką, kurį apkaltino gyventojų žudymu.

Sniegas su anglių dulkėmis šį mėnesį nuklojo tris miestus pramoniniame Kemerovo regione, esančiame daugiau kaip 3 tūkst. km į rytus nuo Maskvos.

Gyventojai socialinėje žiniasklaidoje skelbė nuotraukas, kuriose matyti juodu ar pilku sniegu padengti automobiliai ir pastatai. Kai kas komentavo, kad tai panašu į Mordorą – baisų ir juodą pasaulį J. R. R. Tolkieno (Dž. R. R. Tolkino) „Žiedų valdovo“ (Lord of the Rings) sagoje.

„Slegia, kai viskas aplink tave juoda. Ir tu supranti, kad tai itin kenkia tavo sveikatai“, – sakė 42 metų Natalija Zubkova, vieno internetinio laikraščio redaktorė iš Kiseliovsko miesto.

„Mūsų vaikai visai neina į lauką žaisti“, – sakė ji. Juodas sniegas jos mieste tikriausiai laikysis iki balandžio pabaigos.

Laboratoriniai testai parodė, kad oro taršos lygis daugiau kaip dvigubai viršija saugią ribą, pranešė policija, pradėjusi tyrimą dėl aplinkos teršimo, pirmiausia – Kiseliovske.

Prokurorai kaltino anglių ruošimo gamyklą „Čerkasovskaja“ Kiseliovske, kur sakė nustatę „ilgalaikių, sisteminių“ pažeidimų dėl plaučių ligas sukeliančios oro taršos.

Gamykloje niekaip nėra filtruojamos anglių dulkės – jos išleidžiamos tiesiai į atmosferą, sakė prokurorai.

Regiono gubernatorius Sergejus Civiliovas antradienį priekaištavo gamyklos vadovybei dėl vietos gyventojų „žudymo“ ir nurodė laikinai ją uždaryti.

„Jūs žudotės ir žudote visus savo žmones, kurie jums dirba, taip pat žudote visus aplinkinius“, – per televiziją sakė gubernatorius.

„Visus dokumentus apie jūsų gamyklą perduosiu teisėsaugos pareigūnams ir asmeniškai prižiūrėsiu jūsų gamyklą“, – pridūrė jis.

Regionas, kuriame iškrito juodas sniegas, priklauso didžiuliam Rusijos Kuznecko anglies baseinui – vienam didžiausių pasaulyje. Kuzbaso anglies baseine yra daug aplinką itin teršiančių metalurgijos gamyklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

PutkinasRaketa pagamino ant angliu

Kur tie, - geltonosios liemenes ir zalieji. Pas mus - Lansbergis butu kaltas. Pas rusus - anglai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS