Kinija: užsienio konsultacijų agentūros vadovas šnipinėjo britų naudai | Diena.lt

KINIJA: UŽSIENIO KONSULTACIJŲ AGENTŪROS VADOVAS ŠNIPINĖJO BRITŲ NAUDAI

  • 0

Kinijos žvalgybos agentūra pirmadienį pranešė, kad buvo nustatyta, jog vienas užsienio konsultacijų agentūros vadovas šnipinėjo Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybai MI6.

Valstybės saugumo ministerija (MSS) platformos „WeChat“ žinutėje nurodė, kad britų Slaptoji žvalgybos tarnyba, dar vadinama MI6, pasinaudojo užsienio piliečio pavarde Huang paslaugomis, kad užmegztų „žvalgybinio bendradarbiavimo santykius“.

Šis užsienio konsultacijų agentūrai vadovavęs asmuo „kelis kartus buvo atvykęs į Kiniją, gavęs nurodymus naudoti savo viešą profilį kaip priedangą su Kinija susijusiai žvalgybinei informacijai Jungtinei Karalystei rinkti (...) ir ieškoti kitų darbuotojų, į kuriuos MI6 galėtų kreiptis“, teigė MSS.

Ministerija sakė, kad atlikus vėlesnį tyrimą „greitai buvo rasta nusikalstamų įrodymų, kad Huang užsiėmė šnipinėjimo veikla, ir imtasi baudžiamosios prievartos priemonių pagal įstatymus“.

Pareiškime nepateikta daugiau informacijos apie šnipinėjimu įtariamo žmogaus tapatybę ar darbdavį, neaprašyta šio asmens dabartinė būklė ar buvimo vieta.

JK ambasada Pekine, gavusi naujienų agentūros AFP prašymą pateikti komentarą, nukreipė ją į užsienio reikalų biurą Londone, bet šis kol kas neatsakė.

AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti Pekino teiginių.

Pastaraisiais mėnesiais Kinija ir JK apsikeitė kaltinimais dėl įtariamo šnipinėjimo ir jo poveikio nacionaliniam saugumui.

Britų vyriausybė įspėjo, kad Kinijos šnipai vis dažniau taikosi į pareigūnus, o vienas šalies parlamento tyrėjas neseniai paneigė, kad šnipinėjo Pekinui.

Pernai Kinija taip pat surengė reidus keliose garsiose konsultacijų, mokslinių tyrimų ir įmonių veiklos teisinio ir finansinio patikrinimo bendrovėse.

Praėjusių metų gegužę Kinija pareiškė, kad, siekdama apsaugoti, anot jos, savo nacionalinio saugumo ir vystymosi interesus, atliko kratą Jungtinių Valstijų konsultacinės įmonės „Capvision“ biuruose.

Balandį Pekinas taip pat apklausė kitos amerikiečių konsultacinės bendrovės „Bain“ Šanchajaus filialo darbuotojus.

Kovą pareigūnai sulaikė darbuotojus ir uždarė JAV įsikūrusios teisinio ir finansinio patikrinimo įmonės „Mintz Group“ biurą.

JAV vyriausybė ir jos prekybos rūmai įspėjo, kad šie reidai kenkia investuotojų pasitikėjimui ir užsienio įmonių veiklai Kinijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS