Dėl didelio miško gaisro Latvijoje – smogas Šiaurės Lietuvoje | Diena.lt

DĖL DIDELIO MIŠKO GAISRO LATVIJOJE – SMOGAS ŠIAURĖS LIETUVOJE

Dėl Vakarų Latvijoje kilusio didelio miško ir durpyno gaisro Šiaurės Lietuvoje tvyro smogas, penktadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Stacionarios stotelės yra Akmenėje, Joniškyje ir Mažeikiuose. Iš visų tų stotelių rodmenys yra blogiausi Mažeikiuose, bet neviršija leistinų normų“, – BNS sakė NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė.

Pasak jos, situacija Mažeikiuose nėra pavojinga, tačiau gyventojai įspėti, kaip saugoti savo sveikatą.

Mažeikių mero teigimu, smogas mieste ir jo apylinkėse buvo juntamas penktadienio naktį.

„Dabar nėra (dūmų – BNS), čia naktį buvo, prasidėjo apie 1-2 valandą ir iki ryto, kokios 10 valandos. Paskui, matyt, pasisuko vėjo kryptis“, – BNS penktadienio popietę sakė Mažeikių rajono meras Antanas Tenys.

„Žymaus užteršimo nebuvo, gyventojus informavome apie padėtį“, – sakė jis.

Vis dėlto meras neatmetė galimybės, kad pasikeitęs vėjas dūmus vėl gali atnešti į Lietuvą.

I. Skridailienė, stebinti, kaip kinta kietųjų dalelių koncentracija, teigė, kad kituose rajonuose, kur buvo juntamas smogas, situacija pagerėjo, todėl tikimasi, jog ji keisis į gera.

Didėjant užterštumui dėl dūmų, gali rinktis savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija ir spręsti dėl papildomų apsisaugojimo priemonių rekomendacijų gyventojams.

Pasak NVSC specialistės, žmonės turėtų atkreipti dėmesį ir į juntamą dūmų kvapą, ir į savijautą.

Padidėjus smulkiųjų kietųjų dalelių koncentracijai nukenčia kvėpavimo takai, užterštas oras taip pat dirgina akis, nosį, burną, išauga alergijos tikimybė.

Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad žmones gali dažniau varginti tokios ligos kaip bronchitas, plaučių uždegimas, astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga. Ilgalaikis teršalų poveikis skatina kvėpavimo organų, vėžinius, širdies ir kraujagyslių, alerginius susirgimus.

Užterštame ore taip pat randama pavojingų junginių: anglies monoksido, azoto dioksido, sieros dioksido, smulkiųjų kietųjų dalelių, ozono, benzeno, švino.

Pastebėjus oro užterštumą dėl gaisrų patariama likti namuose, nevesti mažų vaikų į lauką, sandariai uždaryti langus, galima juos užkamšyti drėgnomis šluostėmis, išjungti vėdinimo sistemas. Jei yra galimybė, rekomenduojama patalpų vėdinimui naudoti oro kondicionierius, taip pat reikėtų saugoti kvėpavimo takus, pridengti juos su marlinėmis kaukėmis ar respiratoriais, vengti aktyvios fizinės veiklos lauke.

Blogėjant situacijai, rekomenduojama šeimoms, auginančioms vaikus iki vienų metų bei sergantiems lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis, alerginiais susirgimais, išvykti iš užterštų zonų, blogai pasijutus, kreiptis į gydytoją.

Gaisras toliau gesinamas

Vakarų Latvijoje penktadienį jau trečia diena gesinamas didelis miško ir durpyno gaisras Talsų regiono Valdgalės apygardoje, kuris kai kur tebedega atvira liepsna, naujienų agentūrai BNS sakė Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGT) atstovė.

Ugniagesiai dirbo per naktį, bet lokalizuoti gaisro vis dar nepavyksta. Labai didelį vaidmenį vaidina oro sąlygos, pirmiausia nepastovus, besikeičiančių krypčių vėjas.

Kaip BNS sakė Ventspilio regiono tarybos pirmininkas Aivaras Muceniekas, daroma viskas, kad ugnis nebeplistų. Ugniagesiai drauge su savanoriais iš Nacionalinės gvardijos ir valstybinių miškų tarnybos darbuotojais nenuilstamai dirba, jiems padeda vietos ūkininkai.

Gaisro gesinimo operacijoje taip pat dalyvauja du ginkluotųjų pajėgų sraigtasparniai ir Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis.

Pavojus gyvenamiesiems namams Stiklių kaime negresia, nes kol gyventojai evakuoti, kaime nuolat budi keli policijos ekipažai, sakė A. Muceniekas.

Dėl tirštų dūmų buvo evakuoti beveik visi Stiklių gyventojai, kurių yra maždaug 130.

Gaisro vietoje apsilankė šalies vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis ir žemės ūkio ministras Janis Dūklavas.

Talsų regiono savivaldybė nurodo, kad jau išdegė maždaug 400 ha plotas.

Trečiadienį vakare gesindamas gaisrą nukentėjo vienas ugniagesys; jis gydomas ligoninėje. Dar penkiems ugniagesiams medicininė pagalba buvo suteikta įvykio vietoje; jie galėjo dirbti toliau.

VUGT paragino gyventojus nesiartinti prie vietų, kur sklinda dūmai, neplanuoti grybavimo ir uogavimo aplinkiniuose miškuose, o jei dūmai jaučiami prie namų, užsidaryti langus ir duris.

Kviečiami papildomi ugniagesiai

Didelį miško ir durpyno gaisrą Vakarų Latvijoje penktadienį gesina 60 ugniagesių, tačiau vėliau tą pačią dieną prie jų turi prisidėti dar 30, naujienų agentūrai BNS nurodė Valstybinė ugniagesių gelbėtojų tarnyba (VUGT).

Tarnyba sakė, kad šiuo metu turi pakankamai išteklių kovoti su gaisru Talsų regiono Valdgalės apygardoje ir kad jis nėra pernelyg išplitęs.

VUGT atstovė Inta Palkavniecė sakė, kad ugniagesiai ne tik pastarąsias 65 valandas grumiasi ugnimi, bet ir stengiasi suvaldyti gaisrą ir neleisti jam plisti. Dirbama visu gaisro perimetru, šiuo metu ugniagesiai bando atstumti nuo jo ugnį ir taip palaipsniui mažinti degantį plotą.

„Surengėme intensyvią kampaniją gaisrui suvaldyti ir apriboti, bet tam reikia didelių žmogiškųjų išteklių“, – sakė ji. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS