Lione vyras automobiliu rėžėsi į oro uosto terminalą, lėkė pakilimo ir tūpimo taku | Diena.lt

LIONE VYRAS AUTOMOBILIU RĖŽĖSI Į ORO UOSTO TERMINALĄ, LĖKĖ PAKILIMO IR TŪPIMO TAKU

  • 0

Prancūzų policija Lione pirmadienį areštavo vyrą, automobiliu taranavusį tarptautinio Saint Exupery (Sent Egziuperi) oro uosto terminalą, pervažiavusį pastatą ir išvažiavusį į lėktuvų pakilimo ir tūpimo taką.

Policija paskelbė pradėjusi vytis baltą „Mercedes“, kai jis buvo pastebėtas dideliu greičiu važiuojantis ne ta kryptimi netoliese esančiu keliu.

Iš pradžių vairuotojas prasiveržė pro Liono-Brono verslo oro uosto saugumo užtvarą, o tada pakeitė kryptį ir nuvažiavo į Liono pagrindinį Saint Exupery oro uostą už maždaug 20 kilometrų.

Ten jis rėžėsi į automatines stiklines duris netoli pagrindinio įėjimo į 1-ąjį terminalą, pervažiavo pastatą, sužeisdamas vieną darbuotoją, išlėkė pro kitas duris ir atsidūrė ant pakilimo ir tūpimo tako, kur jį ėmė vaikytis maždaug tuzinas policijos automobilių ir sraigtasparnis.

Internete paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip automobilis įlekia į terminalo pastatą, ir dvejos išdaužtos durys abiejose pastato pusėse.

Dramatiškos gaudynės ant pakilimo ir tūpimo tako, kurias matė naujienų agentūros AFP žurnalistas, laukęs viename iš lėktuvų, buvo užfiksuotos kitame mėgėjiškame vaizdo įraše, kuris išplito socialiniuose tinkluose.

Įraše matyti, kad vienu metu automobilis lyg filme pervažiavo kelio iškilimą, dėl to pakilo į orą ir vėl nukrito ant žemės pakeldamas dulkių debesį.

Dar už kelių metrų vairuotojas iššoko iš tebevažiuojančio automobilio ir bandė sprukti bėgte. Jis išvengė kelių policijos automobilių, bet galiausiai pareigūnai jį prispaudė prie žemės.

Psichiatrinės problemos

Prancūzijos rytuose esančio Liono Saint-Exupery oro uostas po incidento buvo laikinai uždarytas, visi atskrendantys lėktuvai buvo nukreipiami kitur. Taip pat buvo sustabdyti visi išskristi turėję lėktuvai. Saint-Exupery oro uostas yra trečias pagal dydį Prancūzijoje.

Liono prokuratūra pranešė, kad tarp kaltinimų, pateiktų 31 metų vyrui, yra kaltinimas pasikėsinimu nužudyti, susijęs su minėto darbuotojo patirtais sužeidimais.

Bylai artimas šaltinis sakė, kad kaltinamasis turi psichiatrinių problemų, bet anksčiau reikalų su policija neturėjo ir nėra įtrauktas į įtariamų radikalizuotų asmenų sąrašą.

Paryžiaus kovos su terorizmu prokurorai buvo informuoti apie incidentą, bet savo tyrimo dar nepradėjo.

„Tyrimas tik prasidėjo, palaikome ryšį su Paryžiaus prokurorais, kurie remdamiesi paaiškėjusiais faktais spręs, ar vykdyti (savo) tyrimą“, – spaudos konferencijoje sakė Liono prokuroras Marcas Cimamonti (Markas Simamontis).

Pasak jo, automobilis „beveik neabejotinai yra pavogtas“. Tyrimui artimas šaltinis sakė, kad automobilis buvo su Liuksemburgo registracijos numeriais.

Po pietų Saint-Exupery oro uosto operatorius paskelbė, kad skrydžiai „palaipsniui atnaujinami“ ir kad maždaug 18 val. (19 val. Lietuvos laiku) viskas turi grįžti į normalias vėžes.

Tačiau keli keleiviai sakė, kad nebuvo informuoti apie tai, kas vyksta.

„Kai laukėme ant pakilimo tako, pilotas pranešė mums, kad įvyko „didelis incidentas“ ir kad oro uostas uždarytas“, – AFP pasakojo 59 metų Martialas Leveque'as (Marsialas Levekas).

„Jis mums pasakė, kad saugumo sumetimais turime likti lėktuve“, – sakė M. Leveque'as ir pridūrė, kad keleiviai turėjo laukti pusantros valandos, kol buvo leista išlipti iš lėktuvo.

Prancūzijoje galioja aukšto laipsnio parengtis po virtinės pastaraisiais metais įvykdytų džihadistų teroro atakų. Nuo 2015 metų išpuolio satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje per tokias atakas žuvo beveik 250 žmonių.

GALERIJA

  • Lione vyras automobiliu rėžėsi į oro uosto terminalą, lėkė pakilimo ir tūpimo taku
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS