Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai | Diena.lt

MASKVOJE PER KONTROVERSIŠKO FILMO PREMJERĄ SULAIKYTI PROTESTUOTOJAI

  • 0

Maskvoje per protesto akciją vykstant prieštaringai vertinamos juostos apie paskutinį Rusijos imperatorių premjerai antradienį buvo sulaikyti septyni žmonės.

Filmo „Matilda“, pasakojančio apie Nikolajaus II jaunystės romaną su lenkų balerina, kūrėjai sulaukė grasinimų iš religinių ekstremistų.

Aleksejaus Učitelio juosta papiktino griežtosios linijos nacionalistus ir kai kuriuos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, kuri carą Nikolajų II laiko šventuoju, tikinčiuosius.

Pasirodžius juostos pristatomajam filmukui per šalį nusirito išpuolių banga. Filmo kūrėjų biuras Sankt Peterburge buvo apmėtytas Molotovo kokteiliais, o praėjusį mėnesį prie A. Učitelio advokato kontoros buvo padegti du automobiliai.

Policija informavo, kad per filmo premjerą septyni asmenys buvo sulaikyti už viešosios tvarkos pažeidimus.

Visi sulaikytieji – stačiatikiai aktyvistai. Kai kurie jų per protesto akciją giedojo religines giesmes, o vienas laikė iškėlęs plakatą su žodžiu „šmeižtas“.

Dar maždaug tuzinas protesto dalyvių, dalis kurių laikė iškėlę plakatus su imperatoriaus atvaizdu, nebuvo areštuoti.

„Meldžiuosi Dievui, o ne jį įžeidinėju. Ši juosta įžeidžią šventąją šeimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas protestuotojų.

Kiek anksčiau antradienį Aleksejus Riazancevas iš filmų platinimo kompanijos „Karo Premiere“ pranešė, kad „Matildos“ seansų metu bus imtasi papildomų saugumo priemonių, tačiau kol kas jas taikyti numatyta tik premjerinį savaitgalį.

Jis žurnalistams sakė, kad platintojai tebegauna žinutes apie galimus neramumus seansų metu, ir pridūrė, jog policija dirba, kad užkirstų kelią bet kokiems incidentams.

A. Učitelis sakė nesitikėjęs tokios kontroversijos ir niekam to nelinkėtų.

„Tai labai sunku psichologiškai, – sakė režisierius. – Kaip žinote, buvo grasinimų... bet pareigūnai reagavo ir tie žmonės buvo areštuoti.“

Į rytus nuo Uralo kalnų esančiame Jekaterinburge, kur 1918 metais bolševikai sušaudė imperatorių, jo žmoną ir penkis vaikus, vienas vyras dujų balionų prikrautu mikroautobusu rėžėsi į kino teatrą ir tada padegė mašiną. Manoma, jog tai buvo protestas prieš „Matildą“.

Praėjusį mėnesį du didžiausi Rusjos kino teatrų tinklai – „Cinema Park“ ir „Formula Kino“ – paskelbė, jog dėl grasinimų nerodys juostos apie caro meilės romaną, tačiau vėliau pakeitė sprendimą.

Išpuoliai prieš šią istorinę dramą sukrėtė Rusijos liberalią meno bendruomenę, patiriančią nemenką spaudimą Vladimiro Putino prezidentavimo metais.

Pastaraisiais metais V. Putinas itin pamėgo kalbėti apie tradicines vertybes, siekdamas pelnyti paprastų rusų ir labai įtakingos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios paramą.

Tačiau kritikai tvirtina, kad Kremliaus dėmesys krikščioniškoms vertybėms sudarė prielaidas tarpti ortodoksų griežtosios linijos šalininkams, ir nežinia, kuo visa tai gali baigtis.

Skirtingi vertinimai

Buvusioje Sovietų Sąjungoje Nikolajus II buvo smerkiamas ir vaizduojamas kaip silpnas, neryžtingas ir despotiškas valdovas. Tačiau 2000 metais Rusijos Ortodoksų Bažnyčia kanonizavo jį kaip tikėjimo kankinį.

Vizualiai patrauklus, erotiškumu pulsuojantis filmas „Matilda“ pasakoja apie imperatoriaus romaną su lenke balerina Matylda Krzesinska (Matilda Kšesinska).

Teigiama, kad šis romanas truko kelerius metus ir nutrūko 1894-aisiais, kai įvyko būsimojo caro vedybos su Britanijos karalienės Victorios (Viktorijos) vaikaite Aleksandra. Tais pačiais metais Nikolajus perėmė ir Rusijos imperijos sostą.

„Matildoje“ Nikolajų II įkūnija vokiečių aktorius Larsas Eidingeris, žinomas savo vaidmenimis erotikos persunktose nekomercinio kino juostose.

L. Eidingeris saugumo sumetimais atsisakė atvykti į filmo premjerą Rusijoje.

„Matilda“ Maskvoje reklamuojama kaip „labiausiai laukiamas metų filmas“, tačiau ši juosta sulaukė skirtingų žiūrovų vertinimų.

„Stebėti šios juostos keliamą šurmulį buvo kur kas įdomiau nei žiūrėti patį filmą“, – parašė žurnalistė Marina Achmedova.

GALERIJA

  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
  • Maskvoje per kontroversiško filmo premjerą sulaikyti protestuotojai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS