Meksikoje nužudytas jau devintas žurnalistas | Diena.lt

MEKSIKOJE NUŽUDYTAS JAU DEVINTAS ŽURNALISTAS

  • 0

Pietinėje Meksikos Čiapaso valstijoje užpuolikai nušovė vieną žurnalistą, penktadienį pranešė laikraštis, kuriame jis dirbo; tai jau devintas reporteris, šiemet nužudytas šioje šalyje.

Mario Gomezas (Marijus Gomesas), dirbęs leidinyje „El Heraldo de Chiapas“, yra naujausia į žiniasklaidą nukreiptos smurto bangos Meksikoje auka. Ši šalis yra viena iš pavojingiausių žurnalistams pasaulyje, skelbia nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“.

„Jis neseniai buvo pateikęs skundą dėl gaunamų grasinimų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas M. Gomezo kolega, norėjęs likti nežinomas.

35 metų M. Gomezui taip pat buvo grasinta 2016-aisiais, kai pasirodė jo straipsniai apie du valstijos pareigūnus, įsipainiojusius į korupciją, nurodė žiniasklaidos teisių grupė „Article 19“.

„El Heraldo de Chiapas“ pranešė, kad korespondentas buvo nušautas Jachalono mieste prie savo namų. Pasak leidinio, prie žurnalisto namų atvyko du nežinomi vyrai ir keliais šūviais į pilvą „šaltakraujiškai jį nužudė“.

M. Gomezas buvo nugabentas į ligoninę, tačiau neišgyveno, pranešė laikraštis, kuriame vyras dirbo pastaruosius aštuonerius metus.

„Raginame surengti išsamų tyrimą, kad būtų rasti asmenys, atsakingi už šį nusikaltimą“, – laikraščio tinklalapyje paskelbtame straipsnyje rašė jo kolegos.

Valstijos prokuratūra pranešime nurodė, kad „bus atsižvelgta į visas tyrimo kryptis, kad būtų išaiškintas šis smerktinas nusikaltimas, o atsakingieji – patraukti atsakomybėn“.

Pavojinga vieta dirbti

Nuo 2006-ųjų, kuomet Meksika kovai su su narkotikų karteliais pasitelkė kariuomenę, šalį apėmė iki šiol neatslūgstanti smurto ir žmogžudysčių banga.

Nuo to laiko buvo nužudyta daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Praeitais metais aukų skaičius buvo rekordinis – 28 702 žmonės.

Pernai nužudyti mažiausiai 11 žurnalistų.

Uždavinėti klausimus apie milijardų dolerių vertės prekybą narkotikais, vyriausybės korupciją arba sieti šiuos du dalykus, Meksikoje gali būti mirtinai pavojinga.

M. Gomezas tapo devintu žurnalistu, šiemet Meksikoje netekusiu gyvybės dėl galimo keršto už savo profesinę veiklą.

Nuo 2000-ųjų šalyje nužudyti daugiau kaip 100 žurnalistų.

Dauguma jų žudikų taip ir liko nenubausti – kaip ir per 90 proc. kitų šalyje įvykdytų smurtinių nusikaltimų kaltininkų.

Kol kas neaišku, ar M. Gomezas dalyvavo vyriausybės žurnalistų ir žmogaus teisių aktyvistų apsaugos programoje, pradėjusioje veikti 2012 metais siekiant užkirsti kelią tokiems nusikaltimams.

Pagal šią programą riziką patiriantiems žmonėms skiriami asmens sargybiniai ir kitos apsaugos priemonės. Tačiau programa nepakankamai finansuojama, be to, ji nepadėjo išvengti kelių didelio atgarsio sulaukusių nužudymų.

Jei vyriausybė neužpildys biudžeto spragos, sausį šiai programai gali pristigti lėšų.

M. Gomezo nužudymas „liūdina ir slegia mus; taip pat susiduriame su išteklių vyriausybės apsaugos programai riziką patiriantiems žurnalistams stygiumi“, sakė „Žurnalistų be sienų“ Meksikos skyriaus atstovė Balbina Flores.

„Reikalaujame pilno tyrimo ir garantuoti saugumą jo šeimai“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS