Ministras: Paryžiaus Dievo Motinos katedros paveikslai bus nukabinti ir išvežti | Diena.lt

MINISTRAS: PARYŽIAUS DIEVO MOTINOS KATEDROS PAVEIKSLAI BUS NUKABINTI IR IŠVEŽTI

  • 0

Paryžiaus Dievo Motinos katedroje išlikę paveikslai penktadienį bus nukabinti ir išvežti saugoti, ugniagesių tarnybos pareigūnams patvirtinus, jog apdegusio pastato konstrukcijos yra pakankamai tvirtos, kad būtų saugu užeiti į jo vidų.

Ugniagesiai ir inžinieriai ekspertai šiame istoriniame pastate dirba nuo pirmadienio vakarą kilusio gaisro. Jie stato pastolius ir kitokias medines atramas, turinčias sutvirtinti akmeninės pastato konstrukcijas.

„Katedros viduje esantys paveikslai buvo apsaugoti nuo liepsnų, ir dabar juos galima nuimti ir išvežti į saugias vietas“, – prie apdegusios šventovės penktadienį žurnalistams sakė Prancūzijos kultūros ministras Franckas Riesteris (Frankas Risteris).

„Visi paveikslai bus nuimti šiandien“, – patikino jis.

Ministras pridūrė, kad yra „labai teigiamai“ nusiteikęs, atsižvelgiant į tai, kad išgelbėta didžioji dalis iš neįkainojamų meno kūrinių, kurių dauguma buvo sukurti XVIII amžiuje.

Vis dėlto keturi darbai tebėra vietoje, kuri tebelaikoma pavojinga.

Šios meno vertybės turėtų būti perkeltos į Luvro muziejų, kur ekspertai turės nuo jų nuvalyti gana nežymius dūmų ir vandens paliktus pėdsakus, o paskui atiduos į saugyklą.

Dėl žmonių grandinės, kurią sudarė ugniagesiai ir bažnyčios pareigūnai pirmadienio vakarą, pavyko išgelbėti didžiąją daugumą švenčiausių ir vertingiausių katedros kūrinių.

Tarp pelenų buvo rasta net nuvirtusią katedros smailę puošusi varinė gaidžio skulptūra – aplamdyta, be išlikusi.

Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį priėmė UNESCO pareigūnų delegaciją, atvykusią aptarti užsienio šalių siūlomos pagalbos atstatant Prancūzijos simboliu laikomą katedrą.

Prezidentą susitikime lydėjo kariuomenės generolas Jeanas-Louisas Georgelinas (Žanas Luisas Žorželenas), kurį E. Macronas paskyrė prižiūrėti rekonstrukcijos procesą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS