Mirė buvęs JT vadovas K. Annanas (atnaujinta) | Diena.lt

MIRĖ BUVĘS JT VADOVAS K. ANNANAS (ATNAUJINTA)

  • 2

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Kofi Annanas mirė būdamas 80 metų, šeštadienį per „Facebook“ pranešė jo labdaros fondas.

„Annanų šeima ir Kofi Annano fondas su didžiuliu liūdesiu praneša, kad buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas ramiai mirė šeštadienį, rugpjūčio 18 dieną, po trumpos ligos“, – sakoma fondo pranešime.

„Paskutinėmis dienomis šalia jo buvo žmona Nane (Nanė) ir jų vaikai Ama, Kojo (Kodžas) ir Nina“, – priduriama jame.

K. Annanas buvo Ganos pilietis, gyvenęs Šveicarijoje.

Dabartinis JT vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) išreiškė didelį apgailestavimą dėl žinios ir apibūdino savo pirmtaką kaip „pavyzdinę gerąją jėgą“.

Ganoje 1938 metais gimęs K. Annanas Jungtinėse Tautose pradėjo dirbti 1962-aisiais.

1997 metais jis buvo išrinktas septintuoju JT generaliniu sekretoriumi ir šias pareigas ėjo dvi kadencijas iki 2006 metų. Per šį laikotarpį K. Annanas išgarsėjo savo tylia charizma, o daugelis apžvalgininkų mano, kad jam pavyko pagerinti institucijos įvaizdį tarptautinėje arenoje.

Jis buvo pirmasis JT generalinis sekretorius, kilęs iš Užsachario Afrikos.

K. Annanas greitai tapo televizijos žiūrovams gerai pažįstamu veikėju, o jo vardas dažnai buvo minimas spaudos antraštėse. Jis taip pat buvo itin laukiamas svečias iškilminguose renginiuose ir Niujorko formaliuose vakarėliuose.

Savo pareiškime A. Guterresas pabrėžė, kad „daugeliu atžvilgių K. Annanas buvo Jungtinės Tautos“.

„Jis pakilo karjeros laiptais ir atvedė organizaciją į naująjį tūkstantmetį su neprilygstamu orumu ir ryžtingumu“, – sakė A. Guterresas.

„Kaip ir daugeliui kitų, man teko garbė vadinti K. Annaną geru draugu ir auklėtoju“, – pridūrė dabartinis JT vadovas.

K. Annanas vadovavo Jungtinėms Tautoms neramiais Irako karo laikais ir vėliau sulaukė kaltinimų korupcija, kilus skandalui dėl JT programos „Nafta už maistą“. Tai buvo viena sunkiausių akimirkų per visą jo kadenciją.

2001 metais K. Annanas ir Jungtinės Tautos buvo apdovanoti Nobelio taikos premija „už jų įnašą į geriau organizuotą ir taikesnį pasaulį“.

„Geriausias žmonijos pavyzdys“

Ašančio regiono sostinėje Kumasyje gimęs K. Annanas buvo „United Africa Company“ – buvusio tarptautinės bendrovės „Unilever“ antrinės įmonės – generalinio direktoriaus sūnus.

Po savo antros JT vadovo kadencijos K. Annanas ėmėsi tarpininko vaidmenų Kenijoje ir Sirijoje.

Be to, jis įsteigė fondą, skirtą karinių konfliktų sprendimui ir prisijungė prie vadinamosios Vyresniųjų grupės – dažnai apie pasaulio problemas pasisakančių politinių veikėjų klubo.

Užuojautą dėl K. Annano mirties pareiškė ir JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas).

„Kofi buvo geriausias žmonijos pavyzdys – žmogaus padorumo ir kilnumo įkūnijimas. Pasaulyje, kuriame dabar apstu visiškai kitokių lyderių, mūsų ir pasaulio netektis yra dar skausmingesnė“, – pareiškė jis.

Skelbia savaitės gedulą

Dėl garbaus žmogaus mirtie Ganos prezidentas Nana Akufo-Addo (Nana Akufo-Adas) paskelbė savaitės trukmės gedulą. Prezidentas nurodė pareiškime, kad Gana „labai liūdi“ dėl „meistriško“ diplomato K. Annano mirties Šveicarijoje po trumpos ligos.

„Liepiau, kad jo garbei visoje šalyje ir visose Ganos diplomatinėse atstovybėse (vieną savaitę, pradedant nuo pirmadienio) Ganos valstybinės vėliavos būtų nuleistos iki pusės stiebo“, – nurodė N. Akufo-Addo.

„Savo pareigomis ir elgesiu pasaulinėje arenoje jis suteikė mūsų šaliai didelę šlovę“, – pridūrė Ganos lyderis.

„Jis buvo tvirtai įsitikinęs, kad Gano žmonės gali patys rinktis kryptį į pažangą ir klestėjimą“, – teigė prezidentas.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Dėl iškilaus Ganos piliečio, diplomato mirties nuoširdžią užuojautą pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pasak D. Grybauskaitės, savo gyvenimą K. Annanas paskyrė darbui ginant žmogaus teises ir taiką visame pasaulyje. Tai lėmė jo ilgametę karjerą Jungtinėse Tautose, telkiant bendras tarptautines pastangas apsaugoti žmonių gyvybes daugelyje konfliktų, nelaimių ir skurdo paliestų pasaulio kraštų, teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime.

Šalies vadovės užuojautos laiške Ganos prezidentui Nana Akufo-Addo pabrėžiama, jog K. Annanas išliks ryškiu pavyzdžiu visiems pasaulio žmonėms, diplomatams ir Jungtinių Tautų pareigūnams, siekiantiems taikos, ginantiems žmogaus teises ir lygybę.

D. Grybauskaitė reiškia nuoširdžią užuojautą ir linki stiprybės K. Ananno šeimai ir artimiesiems, jo gausiems bendražygiams ir pasekėjams bei visiems Ganos žmonėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pagalba aukoms

Užuojauta

Pagalba aukoms

Nuoširdi užuojauta .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS