Moterims patekus į svarbią Indijos šventyklą per neramumus žuvo žmogus | Diena.lt

MOTERIMS PATEKUS Į SVARBIĄ INDIJOS ŠVENTYKLĄ PER NERAMUMUS ŽUVO ŽMOGUS

  • 1

Dviem moterims patekus į vieną svarbiausių hinduizmo šventyklų Pietų Indijoje, kilo susirėmimai, per kuriuos žuvo vienas žmogus, o dar mažiausiai 15 buvo sužeisti, ketvirtadienį pranešė policija.

Dviem aktyvistėms trečiadienį prieš aušrą su policijos palyda netikėtai įžengus į Sabarimalos šventyklą ir tuo papiktinus tradicionalistus, susirėmimų kilo visoje Keralos valstijoje.

Indijos Aukščiausiasis Teismas rugsėjo 28 dieną nusprendė, kad dešimtmečius galiojęs draudimas lankytis Sabarimalos šventykloje tokio amžiaus, kai patiriamos menstruacijos, moterims yra neteisėtas. Draudimas reiškė, kad šioje tikru auksu spindinčioje, šimtmečių senumo šventykloje negali lankytis mergaitės ir moterys nuo 10 iki 50 metų amžiaus.

Šventyklos vadovybė ir protestuotojai įrodinėja, kad dievo Ajapano, kuriam skirta šventykla, celibatą gina Indijos konstitucija. Kai kurie religiniai veikėjai menstruacijas patiriančias moteris laiko nešvariomis.

Po Aukščiausiojo Teismo, kuris pernai taip pat panaikino gėjų sekso ir svetimavimo draudimus, sprendimo dėl Sabarimalos kelios aktyvistės nesėkmingai bandė pasiekti šią šventyklą, bet susidūrė su įnirtingu tūkstančių tikinčiųjų – vyrų ir moterų – pasipriešinimu tam, ką jie vadina tradicijos puolimu.

„Žmogus, kuris žuvo, vakar dalyvavo BJP (partijos „Bharatiya Janata“) demonstracijoje ir buvo sužeistas, kai (į demonstrantus) buvo sviesta akmenų“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Keralos policijos atstovas Pramodas Kumaras.

„Jo sužeidimai buvo sunkūs ir vėliau trečiadienio vakarą jis mirė. Dar mažiausiai 15 žmonių per incidentus visoje valstijoje buvo sužeisti“, – pridūrė P. Kumaras.

Vietos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad akmenys į Indijos premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) BJP demonstrantus buvo svaidomi iš Keralos valdančiosios Komunistų partijos vietos biuro.

Ketvirtadienį Keraloje toliau tvyrojo įtampa, policija pranešė visoje valstijoje budėti pasiuntusi daugiau pajėgų.

Trečiadienį policija Sabarimalos draudimo priešininkų ir šalininkų susirėmimus Keralos sostinėje Tiruvanantapurame slopino ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir vandens patranka. Susirėmimuose dalyvavo daugiausia konservatoriai ir valstiją valdančių kairiojo sparno partijų kadrai.

Per neramumus Tiruvanantapurame ir netoli esančiame Kolamo mieste taip pat buvo puolami žurnalistai.

N. Modi, kuris vėliau šiais metais per rinkimus sieks antros kadencijos, antradienį paskelbė retą komentarą dėl Sabarimalos šventyklos, kuriuo, regis, parėmė draudimą. Jis sakė, kad šis reikalas susijęs su tradicija.

„Yra šventyklų, kurios laikosi savo pačių tradicijų, kur negali eiti vyrai. Ir vyrai neina“, – Indijos žiniasklaidai sakė premjeras.

Aukščiausiasis Teismas sausio 22 dieną turi pradėti nagrinėti teisinį skundą dėl jo sprendimo leisti moterims lankytis Sabarimaloje.

Perijaro tigrų draustinyje esančią Sabarimalą supa kalnai ir tankūs miškai; šventykla pasiekiama po keturių valandų žygio iš artimiausio kaimo. Per metus šioje šventykloje apsilanko iki 50 mln. tikinčiųjų.

Moterims vis dar draudžiama lankytis keliose hinduistų šventyklose Indijoje. Moterų įžengimas į Sabarimalą tabu buvo ištisoms kartoms, o 1991 metais draudimą įteisino Keralos aukštesnysis teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ir kas gali paneigt kad ir mūsų Seimo darbas pagerėtų jei ten tų PMS-ininkių nebūtų, nes joms - ne iki galvojimo, joms tik mados galvoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS