Naujojoje Zelandijoje – kruvina ataka mečetėse: žuvo mažiausiai 49 žmonės | Diena.lt

NAUJOJOJE ZELANDIJOJE – KRUVINA ATAKA MEČETĖSE: ŽUVO MAŽIAUSIAI 49 ŽMONĖS

  • 16

„Dešiniojo sparno ekstremistas“, ginkluotas pusiau automatiniais ginklais, penktadienį per pamaldas surengė šaudynes dviejose ramaus Naujosios Zelandijos Kraistčerčo miesto mečetėse ir nužudė 49 maldininkus bei sužeidė dar 20 žmonių.

Toliau pateikiame tai, kas jau žinoma apie šias atakas:

Kas įvyko?

Per popietės pamaldas penktadienį – musulmonų šventadienį – vienas užpuolikas ėmė šaudyti Kraistčerčo miesto centre esančioje „Masjid al Noor“  („Šviesos mečetėje“) ir nužudė 41 žmogų.

Dar septynis žmones jis nušovė kitoje mečetėje, esančioje už penkių kilometrų, Linvudo priemiestyje. Trys iš tų asmenų buvo nušauti prie maldos namų. Kol kas neaišku, kokiomis aplinkybėmis mirė paskutinė auka.

Liudininkai pasakojo, kad į kai kuriuos žmones užpuolikas šaudė iš arti. Vienas mečetėje buvęs palestinietis sakė matęs į galvą pašautą vyrą.

„Išgirdau tris greitus šūvius ir tuomet, maždaug po 10 sekundžių, (šūviai) vėl prasidėjo. (Ginklas) turėjo būti automatinis – niekas nebūtų galėjęs taip greitai spaudyti nuleistuko“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vyras.

„Tuomet žmonės pradėjo bėgti laukan. Kai kurie buvo apsipylę krauju“, – pridūrė jis.

Dar vienas vyras sakė, kad meldėsi mečetėje ir išgirdo šūvius, o bėgdamas iš maldos namų pamatė negyvą savo žmoną, gulinčią lauke ant tako.

Kitas vyras sakė matęs, kad buvo šaudoma į vaikus.


Koks buvo policijos atsakas?

Visos šalies mečetės buvo perspėtos užsidaryti, kol pavojus bus pašalintas. Žmonės raginami neiti iš namų. Taip pat uždarytos švietimo įstaigos Kraistčerče, bet vėliau šis nurodymas buvo atšauktas.

Saugumo pajėgos taip pat neutralizavo du savadarbius sprogstamuosius įtaisus, pritvirtintus prie prie vieno automobilio.

Buvo sulaikyti trys vyrai ir viena moteris. Vienam iš vyrų vėliau pareikšti kaltinimai nužudymu, o du žmonės tebėra sulaikyti, nors jų vaidmuo atakoje nėra aiškus.

Padidėjus įtampai kariuomenė neutralizavo du be priežiūros paliktus krepšius Oklando centre, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jie nebuvo įtartini.

Kraistčerčo miesto taryba atidarė pagalbos liniją tėvams, ieškantiems savo vaikų, kurie dalyvavo masinėje protesto akcijoje prieš klimato kaitą.

Naujosios Zelandijos policija taip pat evakavo žmones, gyvenančius netoli vieno namo Danidino mieste, esančiame apie 350 km nuo Kraistčerčo. Teisėsaugos manymu, tas namas yra susijęs su penktadienio ataka.

Kas buvo aukos?

Tarp nužudytųjų yra vienas jordanietis, pranešė šios šalies Užsienio reikalų ministerija. Kol kas tai yra pirma ir vienintelė nustatyta auka.

Tuo metu, kai prasidėjo šaudynės, mečetėse buvo įvairių tautybių žmonių.

Tarp maldininkų buvo šeši indoneziečiai, trys iš jų pranešė esantys saugūs, informavo šalies diplomatijos vadovė Retno Marsudi. Pasak jos, pareigūnai ieško likusiųjų.

Per šaudynes sužeistas vyras iš Saudo Arabijos, du Malaizijos piliečiai, du turkai ir mažiausiai penki jordaniečiai.

Indijos vyriausiasis komisaras Naujajai Zelandijai sakė, kad dingo devyni Indijos pilietybę turintys arba indų kilmės žmonės.

Tarp sužeistųjų, gydomų Kraistčerčo ligoninėje, yra vaikų.

Nelaimės tik per plauką pavyko išvengti Bangladešo kriketo komandai, atvykusiai į „Masjid al Noor“ mečetę praėjus vos kelioms minutėms po to, kai prasidėjo šaudynės.

Sportininkų vadybininkas Khaledas Mashudas (Chalidas Mašudas) sakė, jog komandos nariai matė „kruvinų žmonių, išeinančių iš mečetės“.

Kas žinoma apie užpuoliką?

Oficialiai užpuoliko vardas neskelbiamas, tačiau Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) sakė, kad jis yra Australijos pilietis, ir apibūdino jį kaip „ekstremistą, dešiniojo sparno smurtinį teroristą“.

Užpuolikas prieš ataką taip pat paskelbė 74 puslapių manifestą socialiniame tinkle „Twitter“, o šaudynes tiesiogiai transliavo socialiniame tinkle „Facebook“.

Manifeste „Didysis pakeitimas“ („The Great Replacement“), sakoma, kad užpuolikas norėjo atakuoti musulmonus.

Jo pavadinimas yra toks pats kaip vienos Prancūzijoje atsiradusios sąmokslo teorijos, teigiančios, kad europiečių populiacijas jų tėvynėse išstumia didesniu gimstamumu pasižyminčios imigrantų grupės.

Manifeste užpuolikas save vadina Australijoje gimusiu 28 metų baltuoju iš neturtingos darbininkų klasės šeimos.

Šaulys taip pat pasakojo, kad kelerius metus keliavo, lankėsi Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, tačiau australų žiniasklaida pranešė, kad prieš vykdamas į Naująją Zelandiją jis dirbo asmeniniu treneriu Graftono mieste, esančiame į šiaurę nuo Sidnėjaus.

Be to, toje pačioje „Twitter“ paskyroje, kur buvo paskelbtas minėtas manifestas, buvo nuotraukų, kur matomas pusiau automatinis ginklas, aprašinėtas istorinių veikėjų vardais, tarp jų – daug asmenų, prisidėjusių prie musulmonų žudynių.

„Facebook“ paskyra, kurioje vyko transliacija, po atakos nebeprieinama. „Twitter“ paskyra tuo pačiu vardu buvo greit užblokuota.

 

 

GALERIJA

  • Naujojoje Zelandijoje – kruvina ataka mečetėse: žuvo mažiausiai 49 žmonės
  • Naujojoje Zelandijoje – kruvina ataka mečetėse: žuvo mažiausiai 49 žmonės
  • Naujojoje Zelandijoje – kruvina ataka mečetėse: žuvo mažiausiai 49 žmonės
  • Naujojoje Zelandijoje – kruvina ataka mečetėse: žuvo mažiausiai 49 žmonės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Neužilgo turėsim ir Lietuvoj panašių dalykėlių. Visokių durnių pilna ir čia, o dar jei jiems valdžia duos ginklų- bus visai gražu.

vien Turkai

iszude 2000000 Armenu .

Mecete

tik 49 ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS