Nyderlanduose prasidėjo devynių įtariamųjų, kaltinamų reporterio nužudymu, teismas | Diena.lt

NYDERLANDUOSE PRASIDĖJO DEVYNIŲ ĮTARIAMŲJŲ, KALTINAMŲ REPORTERIO NUŽUDYMU, TEISMAS

  • 0

Nyderlanduose antradienį prasidėjo devynių įtariamųjų, kaltinamų garsaus kriminalinių naujienų žurnalisto Peterio R. de Vrieso (Peterio R. de Vriso) nužudymu, teismas.

Ši byla sukrėtė Nyderlandus ir atkreipė dėmesį į šalies narkotikų gaujas.

64 metų P. R. de Vriesas, netrukus po to, kai išėjo iš televizijos studijos, nužudytas judrioje Amsterdamo gatvėje 2021-ųjų liepą, jam buvo šauta į galvą.

Prokurorai mano, kad P. R. de Vriesas buvo nužudytas dėl to, kad patarinėjo Nabilui B., liudijusiam 2019-aisiais Dubajuje areštuoto įtariamo narkotikų barono Ridouano Taghi (Riduano Tagio), teisme.

Du įtariamieji, įvardyti kaip olandas Delano G. (Delanas G.) ir lenkas Kamilis E., buvo sulaikyti netrukus po incidento. Prokurorai prašė juos nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Prokurorai kaltina Delano G. paspaudus gaiduką, o Kamilą E. – vairavus pabėgimo automobilį ir stebėjus aplinką prieš nusikaltimą.

Prieš pat paskelbiant verdiktą atsirado naujos informacijos, kuri paskatino teisėjus atnaujinti bylą.

Be Delano G. ir Kamilio E., į bylą įtraukti dar septyni vyrai, įtariami nužudymo organizavimu ir padėjimu jį įvykdyti.

Antradienio posėdžio pradžioje visi devyni įtariamieji neigė kaltinimus arba pasinaudojo teise tylėti, pranešė vietos naujienų agentūra ANP.

„Nežinojau, kas jis [P. R. de Vriesas], ir nežinojau, kad jis yra garsus žmogus“, – teismui sakė vienas iš įtariamųjų, Ericksonas O (Eriksonas O.).

Verdiktas šioje byloje turėtų būti paskelbtas birželį; prokurorai savo prašymą dėl bausmės turėtų pateikti kitą savaitę.

Teismo procesas „skaudžiai parodė, kokios pasekmės gresia tiems, kurie kišasi į organizuoto nusikalstamumo galią, įskaitant žurnalistus“, sakė Nyderlandų NVO „Free Press Unlimited“ atstovė Jasmijn de Zeeuw (Jasmin de Zeuv).

Teismo posėdžiai vyks Amsterdamo teisme esančiame itin griežto saugumo bunkeryje.

P. R. de Vriesas buvo žinomas Nyderlanduose ir jo nužudymas sukėlė didžiulį sielvartą: tūkstančiai žmonių susirinko atsisveikinti su nušautu žurnalistu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS