Padėtis Lenkijos pasienyje išlieka įtempta: baltarusiai aprūpino migrantus ašarinėmis dujomis | Diena.lt

PADĖTIS LENKIJOS PASIENYJE IŠLIEKA ĮTEMPTA: BALTARUSIAI APRŪPINO MIGRANTUS AŠARINĖMIS DUJOMIS

  • 10

Padėtis Lenkijos pasienyje, kur išdygo nelegalų stovykla su dviem tūkstančiais gyventojų, išlieka įtempta, praneša LNK žinios.

Lenkijos pasieniečiai ir kariškiai, kontroliuojantys pasienio zoną, išplatino vaizdus kuriuose matomos naujos Baltarusijos pajėgos, atvykusios prie sienos. 

Baltarusijos pasieniečiai neslepia, kad tai jie faktiškai stato ir aprūpina migrantų stovyklą prie Lenkijos sienos. „Čia yra skirtingų šalių, skirtingų tautų piliečiai – maždaug 2 tūkst. žmonių. Padėtis sudėtinga, žmonės aiškiai siekia patekti į Europos Sąjungos šalis, bet kol kas dėl tam tikrų aplinkybių jų ten neleidžia. Baltarusijos pusė imasi visų priemonių, kad suteiktų jiems pagalbos. Į stovyklą organizuotas vandens atvežimas. Šiandien dėl vandens visai nėra jokių problemų. Atvežama malkų, maisto, daiktų, antklodžių“, – sakė Baltarusijos pasienio komiteto vado pavaduotojas Igor Butkevič.

Kai pirmą kartą juos pamačiau, tiesiog apsiverkiau. Jie buvo tokie pavargę, kad nepajėgė atsistoti.

Lenkų ir lietuvių vertinimu, į Baltarusiją jau priviliota keli tūkstančiai migrantų ir jų srautas vis dar nesustabdytas, todėl pasienyje nelegalų gali dar padaugėti. Lenkai praneša apie gana didelių ir agresyvių grupių bandymus prasiveržti per sieną saugančias užtvaras. Šeštadienio naktį per tokius bandymus nelegalai apmėtė akmenimis ir sužeidė du lenkų pasieniečius. Jie – ligoninėje.

Lenkų nuomone, yra ženklų, kad naktį gali būti surengtas didesnio masto bandymas kirsti sieną. Taip pat lenkai pranešė, kad Baltarusijos pajėgos aprūpino migrantus ašarinėmis dujomis, kurios vėliau buvo panaudotos prieš Lenkijos pareigūnus.

Kita vertus, nei lenkų žiniasklaidos atstovams, nei į pasienį nuvykusiems vokiečių ar belgų reporteriams neleidžiama prisiartinti prie sienos. Matyt, todėl vokiečiai pabendravo tik su vietinės ligoninės medikais.

„Ligoninėje yra keli pabėgėliai. Dauguma jų – blogos būklės, praradę daug skysčių, išsekę. Daug jų buvo sumušti Baltarusijos pusėje. Taip pat buvo daug sumuštų moterų. Taip pat noriu paminėti, kad jie buvo labai blogos psichinės būklės. Daug jų kalbėjo apie savižudybę. Sakė, kad jei reikės grįžti į Baltarusiją, jie nusižudys“, – pasakojo greitosios pagalbos gydytoja Paulina Bownik.

Net ir vietiniams gyventojams nėra taip paprasta padėti Aliaksandro Lukašenkos režimo į miškus suvarytiems migrantams. Bet jie vis tiek stengiasi.

„Kai pirmą kartą juos pamačiau, tiesiog apsiverkiau. Jie buvo tokie pavargę, kad nepajėgė atsistoti. Valgė grybus iš miško, o kai policininkas davė jiems obuolį, tai suvalgė ir graužtuką“, – sakė vietos musulmonų bendruomenės pirmininkas Maciej Szczesnowicz.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

LUKOSENKA NEAPRUPINA JOKIOMIS DUJOMIS PABEGELIU

IR VEL MELUOJAT. NETURI KA RASINET, TAI GERIAU MELU UZIMA.

Nuomonė

Ateis laikas ir lietuvių- lenkų fašistams. Jų protėviai jau paragavo Sibiro, po to grįžę rašinejo graudžias knygeles....ateis laikas ir šitiems. Galės irgi rašineti ....nusipelnė.

Kas juos kvietė?Vėl Merkel?

O tai tie nuo sienos gal jau namo norėtų,ar vis dar braunasi gyventi veltėdžiais kitų sąskaita?Gal dar mažai gavo lazdų nuo Lukaškino valstybės sargybinių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS