Policija Prancūzijoje sulaikė daugiau nei 1,7 tūkst. „geltonųjų liemenių“ | Diena.lt

POLICIJA PRANCŪZIJOJE SULAIKĖ DAUGIAU NEI 1,7 TŪKST. „GELTONŲJŲ LIEMENIŲ“

  • 2

Per paskutinius „geltonųjų liemenių“ protestus, per kuriuos demonstruotojai susirėmė su riaušių policija, visoje Prancūzijoje buvo suimti 1723 žmonės, sekmadienį pranešė vidaus reikalų ministerija.

Per jau ketvirtą savaitgalį protestų prieš didėjančias pragyvenimo išlaidas ir prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) politiką, kurie vyksta visoje šalyje, kilo susirėmimai keliuose miestuose, įskaitant Marselį, Bordo, Lioną ir Tulūzą, buvo sulaikyti 1723 žmonių. Iš jų 1,22 tūkst. vis dar suimti, pareiškė ministerija.

Paryžiaus policija pranešė, jog šeštadienį suėmė 1,082 tūkst. žmonių – kur kas daugiau negu per ankstesnį protestų savaitgalį, per kurį sostinėje buvo sulaikyta 412 protestuotojų.

Vidaus reikalų ministerija pareiškė, jog šeštadienio protestuose dalyvavo apie 136 tūkst. žmonių – maždaug tiek pat, kiek ir gruodžio 1-ąją.

Daugiausia smurto ir naikinimo incidentų vėl įvyko Paryžiuje.

Protestuotojai, vilkintys ryškias šviesą atspindinčias liemenes, sostinėje padeginėjo automobilius, degino barikadas ir daužė langus.

Miesto valdžia pareiškė, kad „geltonosios liemenės“ sukėlė „kur kas daugiau žalos“ negu gruodžio 1-ąją.

„Teritorija, kurioje vyko incidentai, buvo kur kas didesnė ... Nors barikadų buvo mažiau, protestuotojai pasklido kur kas plačiau, taigi nuo smurto nukentėjo kur kas daugiau vietų“, – radijo stočiai „France Inter“ pareiškė Paryžiaus vicemeras Emmanuelis Gregoire‘as (Emanuelis Greguaras).

Per protestą Briuselyje sulaikyta apie 400 žmonių

Briuselio policija per šeštadienį Belgijos sostinėje įvykusią protesto akciją, pamėgdžiojančią „geltonųjų liemenių“ demonstracijas kaimyninėje Prancūzijoje, buvo priversta panaudoti ašarines dujas ir vandens patrankas ir sulaikė apie 400 žmonių.

„Vienas policininkas buvo sužeistas į veidą. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, bet jo gyvybei pavojus negresia“, – pareiškė Briuselio policijos atstovė spaudai Ilse Van De Keere (Ilzė Van De Ker) ir pridūrė, kad protestuotojai lupo iš grindinio akmenis ir svaidė juos į policijos pareigūnus.

„Buvo padaryta tam tikra žala“, – pažymėjo atstovė ir pridūrė, jog padėtis jau normalizavosi.

Mitinge dalyvavo apie 1 tūkst. žmonių ir policijai teko panaudoti ašarines dujas bei vandens patranką, pareiškė ji.

Briuselio rajonas, kur yra įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos, įskaitant Europos Komisiją ir Europos Parlamentą, prevenciškai buvo uždarytas: policija pastatė užtvaras ir uždraudė šioje teritorijoje tiek mašinų, tiek pėsčiųjų eismą.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Belga“, jauni protestuotojai blokavo greitkelį, Briuselį jungiantį su Flandrijos Rekemo miesteliu netoli sienos su Prancūzija.

Jie taip pat įrengė barikadą prie Prancūzijos ir Belgijos sienos netoli Adinkerko.

„Geltonųjų liemenių“ judėjimas Prancūzijoje iš pradžių kilo protestuojant prieš planuojamą degalų akcizo didinimą. Tačiau vėliau jis išsivystė į masinius protestus prieš prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) politiką.

Protestai persimetė ir į kai kurias kitas šalis, įskaitant Belgiją, ypač į prancūzakalbį šalies regioną.

Lapkričio 30 dieną „geltonųjų liemenių“ protestas Briuselyje, kuriame dalyvavo apie 300 žmonių, peraugo į susirėmimus, per kuriuos buvo padegti du policijos automobiliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

JAV intrigos?..

Jim

Dalyvavau ir as.paryzius-karo zona.Valdzia meluoja!Vien tik Paryziuje,deminstracijoj dalyvavo,kaip minimum 30000k zmoniu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS