Priartėjus uraganui „Florence“ JAV pakrantę talžo vėjas ir liūtys | Diena.lt

PRIARTĖJUS URAGANUI „FLORENCE“ JAV PAKRANTĘ TALŽO VĖJAS IR LIŪTYS

  • 0

Uraganas „Florence“ anksti penktadienį Šiaurės Karolinos ir Pietų Karolinos valstijas talžė staugiančiais vėjais, gyvybei pavojingais štorminiais potvyniais ir stipriomis liūtimis.

Prie pakrantės priartėjęs uraganas, kaip perspėjo pareigūnai, yra „kartą gyvenime“ pasitaikantis įvykis.

Pranešimuose sakoma, kad pakrančių gatvės Šiaurės Karolinoje užlietos, o vėjas iki žemės lenkia medžius, nors uraganas susilpnėjo iki 1-osios kategorijos ir juda lėčiau. Penktadienį kažkurioje vietoje audros centras turėtų pasiekti sausumą.

Pranešama, kad priartėjus audros pakraščiui be elektros liko daugiau kaip 150 tūkst. vartotojų Šiaurės Karolinoje.

JAV televizijų reportažuose matyti šėlstančios bangos, talžančios molus ir užliejančios pakrančių kelius.

Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC) pranešė apie „gyvybei pavojingą štorminį potvynį ir uraganinio stiprumo vėjus“ Šiaurės Karolinos pakrantėse.

6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku paskelbtame NHC perspėjime sakoma, kad „Florence“ yra virš Atlanto vandenyno maždaug 55 km į rytus nuo Vilmingtono Šiaurės Karolinoje. Audra juda į šiaurės vakarus 10 km per val. greičiu.

Pranešime priduriama, kad „Florence“ vėjo greitis yra 145 km per valandą. Dabar uraganas yra silpniausios iš penkių kategorijų pagal Saffiro (Safiro)-Simpsono skalę.

Ankstyvą audros poveikį pademonstravo 3 m pakilęs vanduo Niuso upėje Niu Berne Šiaurės Karolinoje.

Federaliniai ir valstijos pareigūnai paskelbė galutinius raginimus gyventojams pasitraukti iš „kartą gyvenime“ pasitaikančios orų sistemos kelio.

„Ši audra neš pražūtį. Bus jaučiamas katastrofiškas poveikis“, – sakė Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis (Rojus Kuperis).

Vilmingtone pradėjo ištisai lyti, vėjo gūsiai sustiprėjo ir lenkė medžius.

39 metų Avair Vereen (Aveir Verin) savo septynis vaikus atsivežė į laikiną prieglaudą Konvėjaus vidurinėje mokykloje netoli Mertl Bičo Pietų Karolinoje.

„Gyvename namelyje ant ratų, tad pasakėme: „Jokiais būdais“, – pasakojo ji. – Jei prarasime namus – ką gi, galime gauti prieglaudą. Bet negalime pakeisti savęs, tad nusprendėme atvykti čia.“

Didžiulis jūros potvynis

Steve'as Goldsteinas (Stivas Goldsteinas) iš Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) sakė, kad uragano „Florence“ judėjimas sulėtėjo ir krantą kažkur Karolinose jis turėtų pasiekti „penktadienį po pietų, penktadienį vakare arba šeštadienį ryte“.

Kai kur gali iškristi iki 1 m lietaus, pranešė meteorologai. „Toks kritulių kiekis sukels katastrofišką staigų potvynį ir užsitęsusius reikšmingus upių potvynius“, – nurodė NHC.

Kai kuriose Šiaurės Karolinos dalyse taip pat perspėjama dėl tornadų.

Federalinės nepaprastosios padėties valdymo agentūros (FEMA) administratorius Brockas Longas (Brokas Longas) perspėjo, kad pavojus kilo ne vien pakrantėse: „Potvyniai toli nuo kranto, deja, pražudo daug žmonių ir mes tai netrukus matysime“, – sakė jis.

Maždaug 1,7 mln. žmonių Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje ir Virdžinijoje gavo raginimus ar privalomus vykdyti įsakymus evakuotis. Dar milijonai gyvena rajonuose, kuriuos taip pat tikriausiai paveiks audra.

Pakrantės kurortas Mertl Bičas Pietų Karolinoje atrodė apleistas: gatvės tuščios, parduotuvių vitrinos apkaltos lentomis, automobilių beveik nematyti.

Nepaprastoji padėtis buvo paskelbta penkiose pakrantės valstijose: Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje, Džordžijoje, Merilande ir Virdžinijoje.

Abejų Karolinos valstijų energetikos kompanija „Duke Energy“ apskaičiavo, kad dėl audros be elektros gali likti 1–3 mln. klientų ir kad elektros tiekimui atkurti galbūt prireiks savaičių.

GALERIJA

  • Priartėjus uraganui „Florence“ JAV pakrantę talžo vėjas ir liūtys
  • Priartėjus uraganui „Florence“ JAV pakrantę talžo vėjas ir liūtys
  • Priartėjus uraganui „Florence“ JAV pakrantę talžo vėjas ir liūtys
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS