Rusija pateikė kaltinimus sukčiavimu įtariamam JAV investuotojui | Diena.lt

RUSIJA PATEIKĖ KALTINIMUS SUKČIAVIMU ĮTARIAMAM JAV INVESTUOTOJUI

  • 0

Rusijos tyrėjai ketvirtadienį pareiškė oficialius kaltinimus prieš kelias dienas areštuotam ir sukčiavimu įtariamam JAV investuotojui Michaelui Calvey (Maiklui Kalviui), pranešė jo advokatas.

Stambios JAV investicinės įmonės vadovas kaltinamas didelio masto sukčiavimu, dalyvaujant organizuotoje grupuotėje. Jeigu teismas pripažins verslininką kaltu, jam gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Jis atsisako pripažinti savo kaltę ir duoti kokius nors parodymus“ nepasitaręs su savo gynyba, sakė advokatas Dmitrijus Kletočkinas Rusijos naujienų agentūroms.

M. Calvey yra milijardines pajamas gaunančio investicijų fondo „Baring Vostok“ steigėjas. Jis yra vienas iš šešių asmenų, suimtų tyrėjams atliekant tyrimą dėl įtariamo daugiau nei 2,5 mlrd. rublių (33 mln. eurų) Rusijos banko „Vostočnyj“ lėšų grobstymo.

Kitam bylos figūrantui, Prancūzijos piliečiui Phillipe'ui Delpaliui (Filipui Delpaliui), ketvirtadienį taip pat buvo pareikšti kaltinimai, pranešė Rusijos žiniasklaida.

M. Calvey teisme sakė, kad kaltinimai jam yra naudojami kaip instrumentas akcininkų konflikte, ir savo kaltės nepripažino.

Amerikiečių investuotoją užtarė keli aukšto rango pareigūnai. Rusijos prezidento įgaliotinis verslininkų teisių klausimais Borisas Titovas pareiškė, kad ši byla yra įprastas verslo ginčas, o M. Calvey suėmimas buvo neteisėtas.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį nuramino: „Mes neabejojame, kad po tyrimo tiesa išaiškės. Niekas, išskyrus teismą, negali išteisinti Michaelą Calvey“.

Susitikime su Europos verslininkais Maskvoje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad „niekada nebuvo susitikęs su ponu Calvey“, tačiau jo suėmimas atsidūrė „gana įnirtingų politinių diskusijų centre“.

„Girdėjau, ką (apie jį) kalba gerbiami žmonės, ir manau, kad daugelis kitų tai irgi girdėjo“, – pridūrė jis.

JAV ambasada Maskvoje ketvirtadienį pranešė, kad negavo leidimo aplankyti M. Calvey, nors, pasak jos, Rusija yra teisiškai įpareigota jį suteikti.

„Dvišalė konsulinė konvencija įpareigoja Rusiją užtikrinti konsulinę prieigą per keturias dienas“, – sakoma ambasados pareiškime.

Prieš penkias dienas teismas leido M. Calvey suimti iki teismo.

„Diplomatiniais kanalais išreiškėme savo didelį susirūpinimą dėl šio vilkinimo“, – pridūrė ambasada.

Savo metiniame pranešime trečiadienį V. Putinas paragino užtikrinti „verslo laisvę“.

Pasak jo, „sąžiningas verslas“ šalyje neturėtų „nuolat jausti kriminalinės ar administracinės bausmės rizikos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS