Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą | Diena.lt

RUSIJA PRATĘSĖ UKRAINIEČIŲ JŪRININKŲ SUĖMIMĄ

  • 4

Nepaisydama Kijevo ir Vakarų protestų Rusija antradienį pratęsė suėmimą ukrainiečių jūrininkams, suimtiems lapkričio mėnesį Rusijai užgrobus tris ukrainiečių laivus prie aneksuoto Krymo krantų, pranešė gynybos advokatai.

Maskvos Lefortovo rajono teismas leido pratęsti 12 iš 24 nelaisvėje laikomų ukrainiečių jūrininkų suėmimą mažiausiai iki balandžio 24 dienos. Tarp minėtų 12 jūrininkų yra mažojo šarvuotojo katerio vadas Denisas Hrycenka, naujienų agentūrai AFP pranešė advokatas Nikolajus Polozovas.

Sprendimas dėl kitų 12 jūrininkų bus priimtas vėliau antradienį, pridūrė jis.

Teismo salėje buvo Vakarų diplomatų, Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova ir jūrininkų artimųjų.

JAV ambasada Ukrainoje paragino Rusiją paleisti sulaikytuosius į laisvę.

„Rusija privalo nedelsiant paleisti Ukrainos jūrininkus, nenaudoti jų kaip politinių marionečių“, – paragino JAV atstovybė.

„Daugiau nei 50 dienų Rusija neteisėtai kalina ukrainiečių jūrininkus, kurie naudojosi navigacijos laisve Ukrainos teritoriniuose vandenyse. Mes esame labai susirūpinę dėl jų sveikatos ir teisių“, – sakoma pareiškime.

Lapkričio 25 dieną Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivus ir 24 jų įgulų narius, kai šie laivai pamėgino iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą Kerčės sąsiauriu. Du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“, taip pat vilkikas „Jany Kapu“ plaukė iš Odesos į Mariupolio uostą. Sulaikyti laivai buvo nuplukdyti į Kerčę.

Trys per incidentą sužeisti ukrainiečių jūrininkai antradienį taip pat pasirodė teisme.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtina, kad Rusijoje kalinami jūrininkai yra karo belaisviai ir turi būti nedelsiant paleisti.

Tačiau Rusija ketina juos teisti. Už neteisėtą Rusijos sienos kritimą įgulų nariams gresia įkalinimas iki šešerių metų, sako advokatai.

Kremliaus kritikai perspėjo, kad Rusija rengia parodomąjį jų teismo procesą.

L. Denisova informavo, kad ukrainiečių jūrininkai laikosi gerai.

„Tikri herojai“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

Ukrainos laivų užgrobimas buvo bene pavojingiausia tiesioginė konfrontacija Maskvos ir Kijevo konflikte.

Ilgai rusenantis Rusijos ir Ukrainos konfliktas prasidėjo 2014 metais Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį ir pradėjus teikti paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje. Per karą Ukrainoje jau žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

GALERIJA

  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
  • Rusija pratęsė ukrainiečių jūrininkų suėmimą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Kai Rusija jūreivius paleis, jiems bus geriau į Ukrainą negrįžt, nes atsidurs kur ir Savčenko.

Anonimas

Prisidirbo- pasėdės tie "karo belaisviai". Kariauja- o dujų iš priešo ir pinigų už tranzitą oi kaip nori.....ar JAV per antrą pasaulinį irgi su Hitleriu taip prekiavo ? Jei kariaujat- tai sprogdinkit tuos priešo dujotiekius, kad priešas neturėtų pajamų. Dar sulėkė ten visokios JAV ir UA diplomatinės žiurkės- kodėl juos ten aplamai išvis įsileidžia tie rusai, jei kariauja ?

Demokratija

Jai UK įstatymai negalioja šalyje tai RU sutuo viskas tvarkoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS