Rusija už akių nuteisė aktyvistą dėl įrašų apie žudynes Bučoje | Diena.lt

RUSIJA UŽ AKIŲ NUTEISĖ AKTYVISTĄ DĖL ĮRAŠŲ APIE ŽUDYNES BUČOJE

  • 0

Rusijos teismas penktadienį su grupe „Pussy Riot“ susijusiam aktyvistui Piotrui Verzilovui skyrė aštuonerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę už griežtų Rusijos cenzūros įstatymų pažeidimą.

36-erių vyras buvo nuteistas už akių, nes nuo 2020 metų negyvena Rusijoje, pranešė jo įkurta opozicinė naujienų svetainė „MediaZona“.

Teismas pareiškė, kad P. Verzilovo įrašai socialiniuose tinkluose apie Rusijos žiaurumus Bučoje Ukrainoje buvo „melaginga informacija“ – nusikalstama veika pagal kovos su disidentais įstatymus, kuriuos Maskva įvedė pirmosiomis savo plataus masto puolimo prieš Ukrainą dienomis.

Nuo praėjusių metų vasario, kai pradėjo invaziją, Rusija nuteisė dešimtis žinomų kritikų ilgiems metams kalėjimo.

P. Verzilovas Rusijos žiniasklaidai sakė, kad konflikto pradžioje atvyko į Ukrainą filmuoti dokumentinio filmo, bet dabar kovoja Ukrainos pajėgų gretose.

Byla buvo grindžiama P. Verzilovo įrašais socialiniuose tinkluose, kur jis dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuoti negyvi civiliai, išrikiuoti kūnų maišuose Bučoje, ir lygino Rusijos karius su Adolfu Hitleriu ir Josifu Stalinu.

Ukrainos pajėgos aptiko daugiau kaip 450 kūnų po to, kai susigrąžino miesto kontrolę po mėnesį trukusios Rusijos pajėgų okupacijos praėjusių metų kovą.

Ukraina ir Didžiojo septyneto (G-7) šalys Rusijos veiksmus Bučoje, kuri yra Kyjivo pakraštyje, pavadino žudynėmis.

Praėjusį gruodį Jungtinės Tautos pranešė, kad Rusijos kariai mieste nužudė mažiausiai 73 civilius gyventojus, iš kurių 57 buvo sušaudyti.

JT teigė, kad vis dar tiria daugiau kaip 100 kitų įtariamų Rusijos pajėgų įvykdytų nužudymų.

Maskva ne kartą atmetė kaltinimus ir melagingai tvirtino, kad nuotraukos, kuriose matyti dešimtys žuvusių civilių, buvo inscenizuotos.

Aktyvistų grupė „Pussy Riot“ išgarsėjo 2012 metais, kai trys jos narės buvo suimtos dėl kaltinimų chuliganizmu, nes surengė protestą stačiatikių cerkvėje Maskvos centre.

Gairės: Rusija, nuteisė aktyvistą, Piotras Verzilovas, Pussy Riot, įrašas apie žudynes Bučoje, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS