Vos išėjus iš kalėjimo Rusijoje, vyras – vėl sulaikytas: kaltinamas terorizmu | Diena.lt

VOS IŠĖJUS IŠ KALĖJIMO RUSIJOJE, VYRAS – VĖL SULAIKYTAS: KALTINAMAS TERORIZMU

  • 0

Rusijos valdžios institucijos pirmadienį dėl kaltinimų terorizmu sulaikė matematiką, ką tik atlikusį laisvės atėmimo bausmę už chuliganizmą.

Rusijos žiniasklaida nurodė, kad 30-metis Azatas Miftachovas buvo sulaikytas praėjus kelioms minutėms po to, kai buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos. 

Jo advokatė Svetlana Sidorkina Rusijos valstybinei naujienų agentūrai TASS nurodė, kad A. Miftachovas kaltinamas terorizmo teisinimu. Šiuos kaltinimus jis neigia.

2019-aisiais A. Miftachovas buvo sulaikytas ir apkaltintas išpuoliu prieš valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ biurą Maskvoje, šiuos kaltinimus jis atmetė. Tuo metu jis studijavo matematikos magistrantūroje ir laikėsi anarchistinių pažiūrų.

Jis taip pat nurodė, kad nelaisvėje buvo kankinamas.

Maskvos teismas 2021-aisiais pripažino A. Miftachovą kaltu dėl chuliganizmo ir nuteisė šešeriems metams kalėjimo.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šį nuosprendį pavadino neteisingu ir nesąžiningu. Tuo tarpu Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“ paskelbė A. Miftachovą politiniu kaliniu.

Įskaičius kardomajame kalinime praleistą laiką, A. Miftachovas pirmadienį buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos IK-17 Kirovo srityje į šiaurės rytus nuo Maskvos.

Jo šalininkai Rusijos žiniasklaidai pareiškė, kad A. Miftachovas buvo sulaikytas praėjus kelioms minutėms po to, kai buvo paleistas iš kalėjimo, ir vos spėjo pasikalbėti su lauke laukusiais artimaisiais.

TASS pirmadienį nurodė, kad naujausieji kaltinimai yra susiję su pokalbiais su kitais nuteistaisiais, kurių metu A. Miftachovas neva išreiškė paramą 2018-aisiais įvykdytam išpuoliui prieš Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) regioninį biurą, per kurį žuvo trys FSB pareigūnai.

Rusijos valdžios institucijos išpuolį prieš FSB pavadino teroro aktu.

Pastaraisiais metais Kremliaus kritikai ir politiniai Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentai patiria vis didesnį valdžios spaudimą. Daugelis jų buvo suimti ir nuteisti ilgomis laisvės atėmimo bausmėmis. Kiti išvyko iš šalies, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo.

Po to, kai praėjusių metų vasarį Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, suėmimų ir reidų, nukreiptų prieš opozicijos aktyvistus, skaičius smarkiai išaugo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS