Rusijos opozicijos žurnalisto nužudymas: Ukrainos policija atskleidė motyvą | Diena.lt

RUSIJOS OPOZICIJOS ŽURNALISTO NUŽUDYMAS: UKRAINOS POLICIJA ATSKLEIDĖ MOTYVĄ

  • 2

Ukrainos policija, tirianti rusų žurnalisto ir Kremliaus kritiko Arkadijaus Babčenkos nužudymą Kijeve, antradienį pareiškė, jog pagrindiniu šio nusikaltimo motyvu laiko opozicionieriaus profesinę veiklą.

„Turint galvoje jo darbą, pirmoji ir akivaizdi versija – tai jo profesinė veikla“, – sakė Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos Kijeve viršininkas Andrijus Kryščenka.

Tuo pat metu jis pabrėžė, kad šiuo metu dar anksti kalbėti apie konkrečias versijas. Žurnalistų paklaustas, kokios dar nusikaltimo versijos tiriamos, A. Kryščenka nurodė: „Tiek asmeninis gyvenimas, tiek konfliktai, nesusiję su profesine veikla“.  

Jis sakė, kad 41 metų A. Babčenka buvo nužudytas bute, tačiau jo žmona dėl savo psichologinės būklės kol kas negali duoti parodymų.

„Akivaizdu, jog tai ne savižudybė. Tai žmogžudystė. Tačiau kol kas daugiau jokių duomenų neturime. Žurnalisto žmona kol kas parodymų neduoda. Apklausiami liudininkai. Įvykio vietoje dirba tyrėjų grupės“, – kalbėjo policijos viršininkas.

Kaip informavo Nacionalinės policijos Komunikacijos departamento direktorius Jaroslavas Trakalo, iškelta baudžiamoji byla dėl tyčinio nužudymo.

A. Kryščenka nurodė, kad į A. Babčenką buvo paleisti keli šūviai, jis mirė greitosios pagalbos automobilyje. Policijai apie įvykį pranešė žurnalisto žmona.

Rusų rašytojas, žurnalistas ir opozicionierius A. Babčenka buvo nužudytas antradienį savo namuose Kijeve. Jam buvo šauta į nugarą.

Ukrainos parlamentaras Antonas Heraščenka nurodė, kad A. Babčenka  buvo nušautas prie savo buto durų.

„Namuose baigėsi duona. Arkadijus susiruošė eiti į parduotuvę. Žudikas jo tykojo laiptinėje. Kai Arkadijus atidarė duris, žudikas jam keliskart šovė į nugarą“, – parašė A. Heraščenka savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Tuo tarpu Ukrainos nacionalinės policijos vadovo pirmasis pavaduotojas Viačeslavas Abroskinas feisbuke paskelbė įtariamo A. Babčenkos žudiko fotorobotą.

„Jau sudarytas įtariamo žudiko fotorobotas. Pareigūnai ieško liudininkų ir aiškinasi įvykio aplinkybes“, – nurodė jis.  

Įtariamasis yra 40-45 metų amžiaus, 175-180 cm ūgio, su žila barzda, vilkėjo džinsinę striukę ir džinsus, buvo užsidėjęs tamsiai mėlyną sportinę kepurę.

Ieško kelių žmonių

Kijevo policija ieško kelių asmenų dėl Ukrainos sostinėje įvykdyto žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymo; jau baigta nusikaltimo vietos apžiūra ir paskirta ištisa virtinė ekspertizių, trečiadienį pranešė miesto policijos viršininkas Andrijus Kryščenka.

„Ieškome mažiausiai vieno žmogaus. Suprantame ir yra informacijos, kad buvo daugiau žmonių – ne vien tas asmuo, kuris šaudė. Užbaigėme nusikaltimo vietos apžiūrą. Jau paskirta daug ekspertizių, pirmiausia – teismo medicinos (ekspertizė) ir daug kriminalinių ekspertizių“, – sakė A. Kryščenka žurnalistams Kijeve.

Pasak jo, tiriama daugybė vaizdo įrašų iš stebėjimo kamerų, esančių didelėje teritorijoje.

„Aš vakar buvau nusikaltimo vietoje, o vietos gyventojai prieidavo ir pateikdavo įrašų iš vaizdo registratorių. Visa tai dabar bus analizuojama“, – pridūrė Ukrainos sostinės policijos viršininkas.

Ukraina kaltina Rusiją

Ukraina trečiadienį pareiškė, kad Rusijos „totalitarinė mašina“ yra atsakinga už Kremlių kritikavusio žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą, tačiau pasipiktinusi Maskva tai paneigė.

„Esu įsitikinęs, kad Rusijos totalitarinė mašina neatleido už jo sąžiningumą ir principingą poziciją“, – Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas sakė antradienį.

„Tikras Ukrainos draugas, kuris pasakojo pasauliui tiesą apie Rusijos agresiją. Jo žudikai turi būti nubausti“, – kalbėjo jis.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka taip pat dėl šios žmogžudystės apkaltino Maskvą.

„Putino režimas taikosi į tuos, kurių negali palaužti arba įbauginti“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Dauguma politikų ir apžvalgininkų, tarp jų užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, pareiškė, kad Rusija nori sukelti chaosą ketverius metus karo su prorusiškais separatistais draskomoje šalyje prieš kitais metais įvyksiančius prezidento ir parlamento rinkimus.

„Pagrindinė ir akivaizdi tyrimo kryptis yra susijusi su jo profesine veikla“, – sakė Kijevo policijos viršininkas Andrijus Kriščenka.

Šūviai į nugarą

Maskva paneigė prisidėjusi prie žurnalisto nužudymo.

„Ukrainos ministras pirmininkas jau kalba, kaip tai atliko Rusijos slaptosios tarnybos, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas žurnalistams. – Tokia mada tarptautinių santykių reikaluose yra labai liūdnas dalykas.“

„Mes ryžtingai smerkiame šią žmogžudystę. Tikimės tikro, o ne parodomojo tyrimo siekiant išaiškinti tuos, kas stovi už šios žmogžudystės“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Maskvos tyrėjai pradėjo atskirą šio nusikaltimo tyrimą pareiškę, kad „neketina užsimerkti, kai vykdomi žiaurūs nusikaltimai prieš Rusijos piliečius“.

Ukrainos policijos atstovas Jaroslavas Trakalas sakė, kad A. Babčenką kraujuojantį rado jo žmona, kai laiptinėje išgirdo šūvius. Vyras mirė vežamas į ligoninę, greitosios pagalbos automobilyje.

A. Babčenkai buvo tris kartus šauta į nugarą.

Ši žmogžudystė primena ir kelių kitų žinomų Kremliaus kritikų nužudymą. Tarp jų buvo politikas Borisas Nemcovas, kuris buvo nušautas prie Kremliaus 2015 metais, ir žurnalistė Ana Politkovskaja, kuri taip pat buvo nužudyta savo namo Maskvoje laiptinėje 2006 metais.

Pastaraisiais metais Ukrainoje buvo nužudyti dar du žmonės – vienas jų buvo nušautas dieną Kijevo gatvėje, o kitas žuvo sprogus jo automobiliui.

A. Babčenkos nužudymą jau pasmerkė kelios šalys. Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė, kad yra „pasibaisėjęs“.

„Mes turime ginti kalbos laisvę ir labai svarbu, kad atsakingieji už tai atsakytų“, – parašė jis tinkle „Twitter“.

Europos Taryba pasmerkė „žiaurų aktą“.

„Jis turi būti visiškai ištirtas, o jo vykdytojai greitai stoti prieš teismą“, – pareiškė ET generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas).

„Vieno kareivio karas“

10-e praėjusio amžiaus ir 1-e šio amžiaus dešimtmečiuose A. Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju. Jis ne kartą sakė sulaukęs grasinimų mirtimi.

A. Babčenka rašydavo virtinei žiniasklaidos priemonių, įskaitant svarbų opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“, taip pat rašė tinklaraštį. Jis kaltino Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus ir kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

Savo kareivišką patirtį Čečėnijoje jis aprašė knygoje „Vieno kareivio karas“ (One Soldier's War), išleistoje anglų kalba.

A. Babčenka iš Rusijos išvyko 2017 metų vasarį, sulaukęs grasinimų. Iš pradžių jis gyveno Čekijoje, paskui – Izraelyje, o galiausiai apsigyveno Kijeve.

Pastaruosius vienus metus jis vedė Krymo totoriams skirtos televizijos ATR laidą.

A. Babčenka išgarsėjo savo informaciniais reportažais iš fronto linijų, tarp jų ir Rytų Ukrainos, kur per konfliktą žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Pastaraisiais metais jo skandalingi pranešimai kartais peržengdavo gero skonio ribas ir kai kurie jo kolegos bei sekėjai liovėsi skaityti jo komentarus socialiniame tinkle „Facebook“.

A. Babčenkos nužudymas trečiadienį išprovokavo liberalių rusų užuojautos žinučių srautą. Rusijos liberalai teigė neabejojantys, kad jis buvo nužudytas dėl savo profesinės veiklos.

Maždaug 30 žmonių, daugiausia žurnalistų, susirinko prie Rusijos ambasados Kijeve. Ant pastatą juosiančios tvoros jie pakabino A. Babčenkos nuotrauką ir padėjo gėlių.

Rusijoje ir Ukrainoje planuojamos akcijos nužudyto žurnalisto atminimui pagerbti.

GALERIJA

  • Rusijos opozicijos žurnalisto nužudymas: Ukrainos policija atskleidė motyvą
  • Rusijos opozicijos žurnalisto nužudymas: Ukrainos policija atskleidė motyvą
  • Rusijos opozicijos žurnalisto nužudymas: Ukrainos policija atskleidė motyvą
  • Rusijos opozicijos žurnalisto nužudymas: Ukrainos policija atskleidė motyvą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

dar viena propoganda kiek jam pinigu sumokejo kaip nereikalingas bus tai jam prazutis

Gedas

Dar vakar buvo skelbta jog žurnalistas sveikas ir gyvas, tačiau šiandien laikraštyje straipsnis apie šią "žmogžudystę"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS