Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista | Diena.lt

IŠPUOLIS LONDONE: ŽUVO KETURI ŽMONĖS, APIE 40 SUŽEISTA

  • 8

Londone keturi žmonės žuvo, o dar apie 40 buvo sužeisti trečiadienį per žaibišką ataką prie Didžiosios Britanijos demokratijos simbolio vartų, kurią policija laiko „su islamistais susijusio terorizmo“ aktu.

Ataka įvyko ant Vestminsterio tilto, šalia Didžiojo Beno laikrodžio bokšto – vieno iš Jungtinės Karalystės sostinės simbolių, pritraukiančio milijonus turistų, stūksančio virš Parlamento rūmų.

Pilką visureigį vairavęs užpuolikas rėžėsi į pėsčiuosius ant tilto, o vėliau sudaužė mašiną atsitrenkęs į apsauginį atitvarą prie tvoros, juosiančios budriai saugomą parlamento rūmų kompleksą.

Vėliau peiliu ginkluotas užpuolikas įbėgo pro parlamento komplekso vartus ir mirtinai subadė 48 metų policininką, kol galiausiai buvo nušautas kito pareigūno.

Šis išpuolis Britanijos valdžios centre iš pradžių sukrėtė, po to pasėjo paniką.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) savo ryžtingame kreipimesi pareiškė, kad ši „šlykšti ir nedora“ ataka ketvirtadienį nesutrikdys parlamento darbo.

Po nepaprastojo ministrų kabineto posėdžio kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Th.May sakė, kad parengties išpuoliams lygis Britanijoje nebus keičiamas.

„Toliau judėsime į priekį visi kartu, niekada nepasiduodami terorui ir niekada neleisdami neapykantos ir blogio balsams mus supriešinti“, – sakė juodai apsirengusi vyriausybės vadovė.

Atakos metu premjerė buvo parlamento pastate. Pastebėta, kaip ji buvo nuvesta į sidabrinės spalvos automobilį, kai netoliese, regis, pasigirdo šūviai, pranešė Britanijos žiniasklaida.

„Su islamistais susijęs terorizmas“

Britanijos kovos su terorizmu aukščiausio rango pareigūnas Markas Rowley (Markas Roulis) sakė, kad tarp keturių žuvusių žmonių buvo parlamento kompleksą saugojęs policininkas.

„Mūsų prielaida – su islamistais susijęs terorizmas“, – M.Rowley sakė žurnalistams.

Pasak jo, tyrėjai mano žinantys užpuoliko tapatybę, o išpuolio vietoje naktį tebedirbo policija.

M.Rowley taip pat įvardijo žuvusį policininką – išpuolio auka tapo 48 metų Keithas Palmeris (Kitas Palmeris).

„Jis buvo žmogus, šiandienį išėjęs į darbą, tikėdamasis, kad pasibaigus pamainai grįš namo. Ir jis turėjo visas teises tikėtis, kad taip ir įvyks“, – sakė sielvartaujantis M.Rowley.

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ketvirtadienį atidėjo planuotą dalyvavimą ceremonijoje, per kurią bus atidaryta nauja Londono policijos būstinė. Po šio įvykio policijos vėliava buvo nuleista iki pusės stiebo.

Ši ataka buvo įvykdytą praėjus lygiai metams po džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) dvigubo sprogdinimo Briuselyje, taip pat po virtinės pražūtingų išpuolių Europoje, iki šiol aplenkdavusių Britaniją.

Tuo metu Bendruomenių Rūmuose įstatymų leidėjai balsavo dėl pensijų. Rūmų pirmininko pavaduotojas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas) pranešė kad posėdis nutraukiamas, ir liepė įstatymų leidėjams niekur neiti.

Parlamentas buvo uždarytas kelioms valandoms, be to, buvo uždaryta netoliese esanti Vestminsterio metropoliteno stotis.

Vėliau šimtai įstatymų leidėjų ir lankytojų buvo evakuoti į šalimais esančią Vestminsterio abatiją ir sostinės policijos būstinę.

Nukentėjusieji iš įvairių šalių

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad tarp sužeistųjų yra trys prancūzų moksleiviai iš Konkarno miesto Bretanės regione, dalyvavę mokyklos išvykoje.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) ketvirtadienio rytą atvyks į Londoną, kur aplankys tris per nelaimę sužeistus prancūzų moksleivius, dalyvavusius jų mokyklos surengtoje kelionėje.

Pasak Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos, buvo sužeisti penki pietų korėjiečiai, o Rumunijos pareigūnai pranešė apie du šalies piliečius, nukentėjusius per išpuolį.

Kaip nurodė Portugalijos vyriausybė, taip pat buvo sužeistas ir vienas portugalas.

Kinijos ambasada Londone ketvirtadienį pranešė, kad tarp sužeistųjų buvo vienas šios šalies pilietis. Atstovybė nurodė, kad susisiekė su šio asmens šeima, bet daugiau jokių detalių nepateikė.

Vienas gydytojas iš netoliese esančios Šv.Tomo ligoninės sakė, kad medikai teikė pagalbą žmonėms, patyrusiems „katastrofiškų“ sužeidimų.

Agentūros AP nuotraukose, kaip manoma, matyti užpuolikas, paguldytas ant neštuvų. Jis buvo barzdotas ir dėvėjo juodus rūbus.

Britų įstatymų leidėja Mary Creagh (Meri Kreig) naujienų agentūrai AFP sakė, kad prasidėjus išpuoliui buvo jaučiamas „tikras panikos jausmas“.

Nuotraukose buvo matomi du žmonės, gulintys ant grindinio prie parlamento automobilių vartų. Ant grindinio buvo matyti numestas peilis, o vaizdo įraše iš įvykio vietos buvo girdėti trys šūviai.

„Skerdynės prie Vestminsterio“

Britanijos sąjungininkės reiškė šoką ir pažadėjo palaikyti Londoną kovoje su terorizmu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pasikalbėjo su T.May, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad jos šalis palaiko britus „prieš visas terorizmo formas“.

„Šiandien kalbėjausi su JK ministre pirmininke Theresa May, kad pareikščiau užuojautą dėl teroristinės atakos Londone“, – „Twitter“ parašė D.Trumpas.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) patvirtino, kad D.Trumpas telefonu pasikalbėjo su T.May ir išreiškė pritarimą „greitam britų policijos ir gelbėtojų atsakui“.

Paryžiuje solidarizuojantis su atakos aukomis vidurnaktį buvo išjungtas Eiffelio (Eifelio) bokšto apšvietimas.

Incidentas dominavo pirmuosiuose Britanijos laikraščių puslapiuose. „The Times“ jį pavadino „Vestminsterio užpuolimu“, o „London Evening Standard“ išspausdino antraštę „Teroro skerdynės prie Vestminsterio“.

Londonas neretai tapdavo teroro atakų taikiniu – pradedant IRA smurto kampanija 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais, baigiant pastarojo meto islamistų išpuoliais.

2005 metų liepos 7 dieną keturi džihadistų grupuotės „al Qaeda“ įkvėpti britai Londone susisprogdino trijuose metropoliteno traukiniuose ir autobuse. Per šias atakas žuvo 52 žmonės.

Britų saugumo pajėgos nurodo, kad per pastaruosius ketverius metus užkirto kelią maždaug 13-ai teroristinių sąmokslų. Tačiau pastaraisiais metais JK iš esmės išvengė didelių tarptautinių teroro atakų, kokių buvo įvykdyta Belgijoje ir Prancūzijoje.

Dar šį savaitgalį šimtai ginkluotų policininkų dalyvavo pratybose, per kurias buvo simuliuojama „banditiška“ teroro ataka Temzės upėje.

Vėliausia teroro ataka Britanijoje buvo parlamentarės Jo Cox (Džo Koks) nužudymas pernai birželį. Parlamentarę jos rinkimų apygardoje Šiaurės Anglijoje nužudė nacių šalininkas.

– Kaip reagavo tarnybos?

Pirmoji greitoji atvažiavo per šešias minutes nuo iškvietimo 14 val. 40 min. vietos (16 val. 40 min. Lietuvos) laiku.

Parlamentas buvo uždarytas; įstatymų leidėjams ir darbuotojams liepta likti viduje.

Dauningo gatvė nurodė, kad premjerė Theresa May (Tereza Mei) yra saugi. Ji buvo pastebėta lipanti į automobilį ir išvežama iš parlamento, kur pora valandų anksčiau dalyvavo savaitinėje klausimų ir atsakymų sesijoje.

Televizijos reportažuose matėsi raudonas greitosios pagalbos automobilis, sustojęs ant vejos priešais parlamento rūmus, ir kiti specialiųjų tarnybų automobiliai aplinkinėse gatvėse.

Vestminsterio tiltas ir Vestminsterio metropoliteno stotis, esantis šalia parlamento ir gretimų valstybės institucijų pastatų, buvo uždaryti.

– Kas žinoma apie užpuoliką?

Kol kas – labai mažai. Pasak liudininkų, kurių kol kas nebuvo įmanoma patvirtinti, užpuolikas yra vidutinio amžiaus azijietiškos išvaizdos vyras, turėjęs didelį peilį.

– Ar Londone anksčiau yra buvę panašių įvykių?

2005 metų liepą Londono susisiekimo sistema tapo keturių koordinuotų mirtininkų sprogdintojų atakų taikiniu. Per šiuos išpuolius, įkvėptus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“, žuvo iš viso 52 žmonės. Dviem savaitėmis vėliau mėginta surenti dar vieną atakų virtinę.

2013 metais du islamo ekstremistai nužudė karį Lee Rigby (Li Rigbį). Užpuolikai parbloškė jį automobiliu ir mėgino nupjauti galvą.

Pernai rugpjūtį paranojine schizofrenija sergantis vyras, mėginęs nupjauti galvą vienam Londono metropoliteno keleiviui per ataką, įkvėptą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

1979 metų kovą Šiaurės Airijos šešėlinis sekretorius ir artimas tuometės Konservatorių partijos lyderės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) draugas Airey Neave'as (Eris Nivas) žuvo Bendruomenių Rūmų automobilių stovėjimo aikštelėje detonavus užminuotai mašinai. Šį išpuolį surengė Airijos nacionalinė išvadavimo armija (INLA).

Naujausias incidentas įvyko Europoje tvyrant įtampai dėl pastaraisiais metais įvykdytų mirtinų džihadistų atakų, įskaitant lygiai prieš metus Briuselyje įvykdytus sprogdinimus oro uoste ir metropoliteno stotyje.

Liudininkai pasakoja

Viena liudininkių, Jayne Wilkinson (Džein Vilkinson) sakė agentūrai mačiusi, kaip ši drama vyko.

„Mes darėme Didžiojo Beno nuotraukas, kai pamatėme į mūsų pusę bėgančius žmones; paskui pamatėme mnaždaug 40 metų azijietį su peiliu septyni ar aštuonių colių (iki 18-20 cm) ilgio, – pasakojo ji. – Tada pasigirdo trys šūviai; mes perbėgom gatvę į kitą pusę, atsigręžę pamatėme gulintį kruvina žmogų“.

„Jis vilkėjo lengvą striukę, tamsias kelnes ir marškinius, – pridūrė ji. – Jis bėgo pro tuos vartus parlamento link, o policija vijosi jį“.

Kitas įvykio liudininkas Rickas Longley (Rikas Longlis) sakė naujienų agentūrai „Press Association“ matęs, kaip vyras smogė peiliu policininkui prie Didžiosios Britanijos parlamento.

„Mes tiesiog ėjom stoties link. Pasigirdo garsus trenksmas – kažkoks vyrukas sudaužė automobilį ir parbloškė kelis pėsčiuosius“, – sakė jis.

„Jie ten tiesiog gulėjo. Tuomet prie gatvės kampo šalia vartų, priešais Didįjį Beną, susirinko ištisa minia, – pridūrė R.Longley. – Vienas vyrukas praėjo man iš dešinės, nešdamasis didelį peilį, ir pradėjo juo badyti policininką.“

„Dar niekada nesu matęs nieko panašaus. Negalėjau patikėti, ką pamačiau“, – pasakojo liudininkas.

Įstatymų leidėjas Adamas Holloway (Adamas Holovėjus) sakė naujienų agentūrai AP pamatęs bėgančius žmonės ir nedelsiant nubėgęs į savo biurą parlamento rūmuose, kur buvo jo darbuotojai.

„Šiuo metu daug mūsų yra užsirakinę su savo darbuotojais“, – sakė jis.

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) savo „Twitter“ paskyroje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomi sužeistieji, gulintys gatvėje prie Vestminsterio tilto.

R.Sikorskis, dabar dirbantis Harvardo Europos studijų centre, sakė matęs mažiausiai penkis ant žemės gulinčius žmones, „nuskintus automobilio“.

Jis sakė britų nacionaliniam transliuotojui BBC „girdėjęs, kaip maniau, paprastą (automobilių) susidūrimą. Pažvelgiau pro taksi langą – ten buvo parkritęs kažkoks žmogus, aiškiai smarkiai sužeistas“.

„Tuomet pamačiau antrą gulintį žmogų ir pradėjau filmuoti. Pamačiau dar tris gulinčius žmones; vienas jų smarkiai kraujavo“, – pasakojo R.Sikorskis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė, esąs informuotas apie incidentą Londone prie Bendruomenių Rūmų.

„Kaip tik gaunu naujausią informaciją iš Londono, – sakė jis eidamas į Roosevelto (Ruzvelto) kabinetą Baltuosiuose rūmuose. – Svarbi naujiena“.

D. Grybauskaitės užuojauta

Prezidentė Dalia Grybauskaitė smerkia teroro ataką Londone, per kurį peiliu buvo subadytas policininkas.

„Terorizmas yra bailių ginklas. Griežtai smerkiu siaubingą teroristinį išpuolį Vestminsterio širdyje“, - socialiniame tinkle "Twitter" paskelbė D.Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pareiškė nuoširdžią užuojautą Didžiosios Britanijos karalienei Elžbietai II bei pareiškė tvirtą solidarumą su Jungtinės Karalystės žmonėmis.

D.Grybauskaitė savo ir Lietuvos žmonių vardu palinkėjo sveikatos nukentėjusiems bei stiprybės jų artimiesiems.

Nėra duomenų apie nukentėjusius lietuvius

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad trečiadienį per teroro išpuolį Londone būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Britų policija pranešė, kad prie parlamento rūmų įvykęs incidentas yra tiriamas kaip „teroristinis“.

GALERIJA

  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
  • Išpuolis Londone: žuvo keturi žmonės, apie 40 sužeista
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Bronius

Automobiliu partrenkė žmones po to atsitrenkė į tvorą. Ar tai teroristas ar apsinešęs narkomanas ar nualpęs kažkas? Su peiliu užpuolęs policininką ir VIENAS TIK PEILIU ginkluotas bandantis išvaikyti parlamentą tai teroristas ar psichinis ligonis? Ar tai tas pats žmogus važiavęs auto ir nudųręs policininką? Klausimų labai daug, o vietoj atsakymų teroristinis šou eskaluojamas.

Sanimideg

Tik tikri europieciai prime imigrantus ypac is musulmonu saliu. Lietuva visada buvo tikra Eurovalstybe ir del to priimsim visus emigrantus o ne kaip euroskeptikiai britai. Ir Lietuva kaip Euroavangarda pirma paskelbs kara azietiskos Rusijai.

Bbc

40 sužeista
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS