Čekijos sostinėje per šaudynes žuvo daugiau kaip 15 žmonių, dar dešimtys buvo sužeisti | Diena.lt

ČEKIJOS SOSTINĖJE PER ŠAUDYNES ŽUVO DAUGIAU KAIP 15 ŽMONIŲ, DAR DEŠIMTYS BUVO SUŽEISTI

  • 6

Prahos universitete ketvirtadienį 24 metų šaulys nužudė daugiau kaip 15 žmonių ir dar dešimtis sužeidė per didžiausias šaudynes Čekijoje per pastaruosius dešimtmečius.

Dėl istoriniame miesto centre kilusio smurto buvo paskelbta evakuacija, policija skubiai reagavo, o žmonės buvo įspėti likti namuose.

Incidentas įvyko Karolio universiteto Menų fakultete, esančiame netoli pagrindinių turistinių objektų, tokių kaip XIV amžiaus Karolio tiltas.

„Daugiau nei 15 žmonių žuvo ir mažiausiai 24 buvo sužeisti“, – po šaudynių žurnalistams sakė policijos viršininkas Martinas Vondrasekas.

Kiek anksčiau greitosios pagalbos tarnybos pranešė, kad devyni žmonės buvo sunkiai sužeisti, mažiausiai penki patyrė vidutinio sunkumo ir dešimt – lengvus sužalojimus.

M. Vondrasekas sakė, kad policija vyro pradėjo ieškoti po to, kai į vakarus nuo Prahos esančiame Hostouno kaime buvo rastas negyvas jo tėvas.

Pasak policijos vadovo, šaulys išvyko į Prahą teigdamas, kad nori atimti sau gyvybę. Anksčiau ketvirtadienį policija užsiminė, kad įtaria, jog šaulys galėjo nužudyti savo tėvą.

Policija apieškojo pagrindinį Menų fakulteto pastatą, kuriame šaulys turėjo paskaitą, tačiau jis nuėjo į kitą netoliese esantį fakulteto pastatą ir policininkai jo nesurado.

„13 val. 59 min. Grinvičo (15 val. 59 min. Lietuvos laiku) gavome pirmąją informaciją apie šaudymą“, – žurnalistams sakė M. Vondrasekas ir pridūrė, kad greitojo reagavimo padalinys į įvykio vietą atvyko per 12 minučių.

„14 val. 20 min. Grinvičo (16 val. 20 min Lietuvos laiku) budintys pareigūnai mums pranešė apie nejudantį šaulio kūną“, – sakė jis.

Policijos viršininkas pridūrė, kad nepatvirtintais duomenimis, užpuolikas nusižudė.

Remdamasis socialinių tinklų analize, M. Vondrasekas teigė, kad vyrą įkvėpė anksčiau šiais metais Rusijoje įvykęs panašus atvejis, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Šiuo metu nėra jokių požymių, kurie leistų manyti, kad gresia dar didesnis pavojus“, – sakė jis.

Taip pat pranešama, kad per išpuolį nebuvo sužeistas nė vienas policijos pareigūnas, o žuvusiųjų identifikuoti kol kas nepavyko, nes pastate dirbo išminuotojai.

Sulaukė visuotinio pasmerkimo ir užuojautos

Policija evakuavo pastatą, o kitoje gatvės pusėje esančią koncertų salę panaudojo kaip laikiną prieglobstį evakuotiesiems.

Didžiausias šaudymas Čekijoje nuo jos nepriklausomybės paskelbimo 1993 metais ketvirtadienį sulaukė visuotinio pasmerkimo ir užuojautos.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas pareiškė esąs sukrėstas ir išreiškė užuojautą aukų šeimoms.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pasmerkė šį smurto atvejį.

Ketvirtadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat išreiškė solidarumą su Čekijos žmonėmis, kaip ir daugelis kitų Europos lyderių, įskaitant Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį.

Baltieji rūmai taip pat smerkė šį incidentą ir pareiškė, kad Vašingtonas yra pasirengęs suteikti pagalbą.

„Prezidentas ir pirmoji ponia meldžiasi už šeimas, netekusias artimųjų, ir visus, kuriuos paveikė beprasmis smurto aktas“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Čekijos vidaus reikalų ministras Vitas Rakušanas pareiškė, kad nėra jokių šaudymo sąsajų su terorizmu.

Jis pridūrė, kad „joks kitas šaulys nepatvirtintas“, ir paragino žmones laikytis policijos nurodymų.

Policija aptvėrė teritoriją ir paprašė netoliese gyvenančių žmonių likti namuose.

Socialiniame tinkle „X“ Prahos skubios pagalbos tarnyba pranešė, kad šiuo metu fakultete dirba daug greitosios pagalbos tarnybų.

Nors Čekijoje masinis smurtas naudojant šaunamuosius ginklus yra neįprastas reiškinys, pastaraisiais metais šalį sukrėtė keli panašūs atvejai.

2015 metais 63-ejų vyras pietrytiniame Uhersky Brodo mieste esančiame restorane nušovė septynis vyrus ir moterį, o paskui nusižudė pats.

2019 metais rytinio Ostravos miesto ligoninės laukiamajame vyras pražudė šešis žmones, o po kelių dienų nuo patirtų sužalojimų mirė dar vienas asmuo.

Gairės: Praha, Šaudynės
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Akivaizdu

Kai valstybė sau valdžion išsirenka tokius degeneratus, kaip raskevičiai ir šimonytės, tai ji (ta valstybė) pavirsta į putlerio Raškę. Tai akivaizdu. Artmiausiu metu narkumanų ir visokių psich. ligonių siautėjimas tik dar labiau sustiprės. Smurto atvejų skaičius augs kaip ant mielių. Spjovę į Dekalogą ir vietoj doros pasirinkę paradus, lanzbergį bei narkotikus, - žmogeliai aplink save susikuria sovietinę Rusiją. Rusiją, kurios sostinėje klesti narkobiznis, stovi daugiaukščiai gėjklubai, o saugumo, pagarbos kitam ir moralės nulis.

taip jau būna

kai žmogus nusigręžia nuo Dievo. Tada pradeda šokti pagal šėtono muziką.

Kacapų vertybės

Rusų fašistinės vertybės slenka į Europą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS