Sirijos pajėgoms bombarduojant Rytų Gutą žuvo 44 civiliai | Diena.lt

SIRIJOS PAJĖGOMS BOMBARDUOJANT RYTŲ GUTĄ ŽUVO 44 CIVILIAI

  • 0

Sirijos režimo pajėgoms įnirtingai bombarduojant sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutą, pirmadienį žuvo 44 civiliai, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija, vyriausybės pajėgoms iš pažiūros ruošiantis antžeminiam puolimui.

Padėtis paaštrėjo laukiant vyriausybę palaikančių pajėgų veržimosi į šiaurinį kurdų kontroliuojamą Afrino anklavą ir įsitvirtinimo ten prieš Turkijos pajėgų jau mėnesį vykstantį puolimą.

Rytų Guta, kurią sukilėliai laiko užėmę nuo 2012 metų, dabar yra paskutinė opozicijos kontroliuojama teritorija netoli Damasko. Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pastarosiomis savaitėmis sustiprino savo pastangas atsiimti regioną iš sukilėlių.

Nuo aviacijos, artilerijos ir raketų smūgių į kelis Rytų Gutos miestus pirmadienį žuvo 44 civiliai, dar yra daugybė sužeistų.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad Rytų Gutos Hamurijos mieste per aviacijos smūgius žuvo 20 žmonių. Likę iš 44 žuvo kitose vietos; tarp aukų yra keturi vaikai.

„Režimas bombarduoja Rytų Gutą, kad išvalytų kelią savo antžeminių pajėgų puolimui“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Išgirdę lėktuvų ūžesį, Hamurijos gyventojai paniškai bėgo kur nors slėptis. Pasak šio miesto gyventojo 23-ejų siro Alaa al-Dino (Ala al Dino), žmonės baiminasi tikėtino vyriausybės pajėgų puolimo.

„Gutos likimas – nežinoma. Mums belieka tikėtis tik Dievo malonės ir slėptis savo rūsiuose, – sakė jis naujienų agentūrai AFP pirmadienį. – Alternatyvos nėra“.

Aimanuojantys vaikai

Sviediniai sproginėjo ir Dumos mieste, kur AFP korespondentas matė į ligoninę vežamus penkis apdulkėjusius ir be perstojo verkiančius kūdikius.

Medikai siūlė jiems sausainių, kad apramintų bent kiek, bet nesėkmingai.

Rytų Gutoje yra įsitvirtinusios dvi pagrindinės islamistų frakcijos, bet džihadistai kontroliuoja nedidelius plotelius,kurių vienas yra prie pat sostinės.

SOHR ir Sirijos dienraštis „Al Watan“ pranešė apie derybas dėl džihadistų pasitraukimo iš anklavo. Tačiau nuo sekmadienio didindama spaudimą vyriausybės kariuomenė vietoj derybų ruošiasi puolimui sausuma.

Vyriausybės pajėgos anksčiau šį mėnesį penkias paras negailestingai bombardavo anklavą, žuvo apie 250 civilių, šimtai jų sužeista.

Maždaug tuo pačiu metu, pasak SOHR, valdantysis režimas stiprina karines pajėgas Rytų Gutoje.

Sekmadienį, po sąlyginės ramybės, į opozicijos kontroliuojamus miestus šiame regione paleista augiau nei 260 raketų.

Bombardavimas tęsėsi ir pirmadienį, o siaubo apimti vietos gyventojai ieškojo saugaus prieglobsčio, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS