Slovakijoje buvęs karys prisipažino nužudęs žurnalistą J. Kuciaką ir jo sužadėtinę | Diena.lt

SLOVAKIJOJE BUVĘS KARYS PRISIPAŽINO NUŽUDĘS ŽURNALISTĄ J. KUCIAKĄ IR JO SUŽADĖTINĘ

  • 0

Slovakijoje vienas buvęs karys, kaltinamas žurnalisto tyrėjo Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymu, prisipažino įvykdęs šį nusikaltimą, ketvirtadienį pranešė trys šaltiniai, įskaitant naujienų portalą aktuality.sk, remdamiesi policijos informacija.

2018 metų vasarį J. Kuciakas ir jo sužadėtinė Martina Kušnirova buvo nušauti savo namuose, kai žurnalistas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su Italijos mafija, taip pat pažeidimus, susijusius su Europos Sąjungos paramos žemės ūkiui išmokomis.

Portalas aktuality.sk, priklausantis vokiečių leidyklai „Axel Springer“, ketvirtadienį citavo neįvardytą informuotą šaltinį, sakiusį, kad buvęs karys profesionalas Miroslavas Marčekas prisipažino įvykdęs dvigubą žmogžudystę.

Du kiti slovakų žiniasklaidos kanalai – visuomeninis transliuotojas RTVS ir portalas „Dennik N“ – taip pat citavo neįvardytus šaltinius policijoje, sakiusius, kad M. Marčekas prisipažino.

Nekilnojamojo turto verslininkas Marianas Kočneras, kaip manoma, palaikantis ryšius su valdančiąja populistine socialdemokratų partija „Smer-SD“, kovo 14-ąją buvo apkaltintas užsakęs nužudyti J. Kuciaką, tyrusį kai kuriuos įtartinus jo verslo reikalus.

M. Marčekas ir trys kiti įtariamieji, taip pat kaltinami dėl šios dvigubos žmogžudystės, policijos buvo suimti spalį.

Šis dvigubas nužudymas ir po žurnalisto žūties paskelbtas skandalingas J. Kuciako straipsnis sukėlė krizę 5,4 mln. gyventojų turinčioje euro zonos šalyje ir išprovokavo masinius protestus, pernai kovą išvertusius iš posto tuometį „Smer-SD“ premjerą Robertą Fico (Robertą Ficą).

Išliekantis visuomenės pyktis dėl šio nusikaltimo padėjo su korupcija kovojančiai aplinkosaugos bylų teisininkei Zuzanai Čaputovai laimėti praeitą mėnesį vykusius prezidento rinkimus.

Prieš pat savo žūtį J. Kuciakas, bendradarbiavęs su aktuality.sk, aiškinosi M. Kočnero verslo veiklą. Tai buvo vienas iš kelių jo rengtų straipsnių.

Nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ Slovakijai yra skyrusi 57-ąją vietą labiausiai korumpuotų pasaulio šalių sąraše. Išplitusi korupcija šioje šalyje jau nuolat tampa viena iš pagrindinių rinkimų kampanijų debatų temų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS