Švedija prašo ES šalių padėti gesinti miškų gaisrus | Diena.lt

ŠVEDIJA PRAŠO ES ŠALIŲ PADĖTI GESINTI MIŠKŲ GAISRUS

  • 2

Švedijoje trečiadienį siautėjo dešimtys miškų gaisrų, privertusių Stokholmą prašyti skubios Europos Sąjungos pagalbos kovoje su ugnimi, išplitusia per itin smarkią karščio bangą Šiaurės Europos šalyse.

Švedijos civilinės saugos ir nepaprastųjų situacijų agentūra (MSB) pranešė, kad į labiausiai nukentėjusius šalies vidurio rajonus buvo išsiųsti du Italijos gaisrų gesinimo lėktuvai, o Norvegija paskolino šešis sraigtasparnius.

Švedijos pareigūnai paskelbė, jog trečiadienį šalyje liepsnojo iš viso 37 gaisrai, ir paragino evakuotis aplinkinių teritorijų gyventojus Jevleborgo, Jamtlando ir Dalarnos apygardose.

Ugnies stichija užklupo netgi Laplandijos regioną, esantį ties Šiaurės poliaračiu.

Penki miškų gaisrai trečiadienį kilo prie Jokmoko miesto, žiemą pritraukiančio daug turistų.

„Paskutinį kartą tokio masto miškų gaisrus matėme prieš 12 metų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jokmoko gelbėjimo tarnybos pareigūnas Thomas Andersonas (Tomas Andersonas).

Tuo tarpu MSB gaisrų skyriaus vadovė Britta Ramberg (Brita Ramberg) pranešė naujienų agentūrai TT, kad gaisrai Jamtlande yra „didžiausi ir greičiausiai plintantys“.

Anot pareigūnų, ugnis toje apygardoje jau apėmė 2 500 hektarų plotą ir kas minutę pasiglemžia po 10 kvadratinių metrų.

Pranešimų apie aukas kol kas nebuvo.

MSB taip pat informavo, kad paprašė ES Civilinės saugos mechanizmo tarnybos atsiųsti daugiau gaisrų gesinimo orlaivių, nes Švedijai trūksta darbuotojų ir įrangos.

„Sausra sąlygojo didelį skaičių miškų ir laukų gaisrų“, – pareiškime nurodė skubių paslaugų bendrovė „SOS Alarm“ ir pridūrė, kad gaisrų trečiadienį dar padaugės.

„Padėtis nepavydėtina – gaisrai liepsnoja nesuvaldomai ir greitai plinta“, – TT sakė gelbėtojų atstovas Torbjornas Wannqvistas (Torbjornas Vankvistas).

Meteorologai pastarosiomis dienomis perspėdavo apie itin aukštas temperatūras Švedijoje ir tvirtino, kad šios karščių bangos „neįprastos“.

Į šiaurę nuo Stokholmo esančio Upsalos mieste buvo užfiksuotos rekordinės temperatūros, viršijančios 33 laipsnius pagal Celsijų, o likusioje šalies dalyje oras įkaito iki daugiau kaip 30 laipsnių.

Kaimyninės Norvegijos pietuose 100 vietovių praėjusią savaitę taip pat siautė miškų gaisrai; dalį jų sukėlė žaibai.

GALERIJA

  • Švedija prašo ES šalių padėti gesinti miškų gaisrus
  • Švedija prašo ES šalių padėti gesinti miškų gaisrus
  • Švedija prašo ES šalių padėti gesinti miškų gaisrus
  • Švedija prašo ES šalių padėti gesinti miškų gaisrus
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

to TrollBeta: ... kodel, kodel? O kodel tau kyla tokie tupi klausimai?

Beta

Kodėl žodis ,,neįprastas”kabutėse,kalbant apie karštą ora?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS