Tailando urve įstrigusius vaikus gali tekti gelbėti anksčiau nei planuota | Diena.lt

TAILANDO URVE ĮSTRIGUSIUS VAIKUS GALI TEKTI GELBĖTI ANKSČIAU NEI PLANUOTA

  • 4

Viename Tailando urve po devynias dienas trukusių paieškų rasti išbadėję, bet gyvi 12 berniukų ir jų futbolo treneris gaus maisto atsargų, prilygstančių keturių mėnesių maitinimo normai, ir turės išmokti nardyti, kad galėtų būti evakuoti, antradienį pranešė kariuomenė.

Grupė 11-16 metų amžiaus vaikų ir jų 25 metų treneris buvo rasti vėlai pirmadienį – išsekę, bet gyvi. Jie buvo aptikti susibūrę ant vienos atbrailos užtvindyto urvo gilumoje, praėjus devynioms dienoms po to, kai potvyniui užliejus išėjimą įstrigo aklinoje tamsoje.

Antradienį jiems buvo nugabenta būtiniausių maisto ir vaistų atsargų, įskaitant labai kaloringus gelius ir paracetamolį. Dabar gelbėtojai numato, kad jauniesiems futbolininkams gali tekti išbūti urve dar kurį laiką.

„Ruošiamės išsiųsti jiems papildomo maisto, kurio užtektų bent keturiems mėnesiams, ir mokinsime visus 13 nardyti, o tuomet ir toliau siurbsime vandenį“, – Tailando ginkluotųjų pajėgų išplatintame pareiškime cituojamas laivyno kapitonas Anandas Surawanas (Anandas Suravanas).

Po karštligiškų paieškų, kurias komplikavo smarkios liūtys ir sparčiai kylantis vandens lygis, stebuklingas dingusiųjų išgelbėjimas sukėlė džiaugsmo protrūkį visoje šalyje.

„Vadinome šią misiją neįmanoma, nes kasdien lijo... bet įveikėme gamtą savo ryžtu ir įranga“, – antradienį pareiškė šiaurinės Čiang Rajaus provincijos gubernatorius Narongsakas Osottanakornas (Narongsakas Osotanakornas).

„Gydytojas patarė, kad parūpintumėm jiems kelių rūšių vaistų, kurie neleistų išplisti infekcijoms ir kitoms ligoms“, – nurodė jis ir pridūrė, kad medikai jau pasiekė jaunuosius futbolininkus.

Berniukus vėlai pirmadienį rado britų narai. Gelbėtojų nufilmuotoje vaizdo medžiagoje matyti išbadėję vaikai, kiūtantys ant dumblėto kauburio urvo gilumoje.

Tailando urve įstrigusius vaikus gali tekti gelbėti anksčiau nei planuota

Vienas aukšto rango Tailando pareigūnas antradienį nurodė, kad ateinančiomis dienomis prognozuojamos liūtys gali pabloginti padėtį potvynio apsemtame urve šalies šiaurėje, todėl tarnyboms gali tekti paspartinti pastangas evakuoti ten įstrigusius 12 berniukų ir jų futbolo trenerį.

Pareigūnai anksčiau antradienį sakė, kad surastųjų sveikatos būklė yra stabili ir kad jiems buvo duota skysto baltymingo maisto.

Vidaus reikalų ministras Anupongas Paochinda (Anupongas Paočinda) sakė, kad berniukams ir treneriui gali tekti perplaukti užlietus tunelius naudojantis nardymo įranga, nes vėliau šią savaitę prognozuojamas orų pablogėjimas. Pasak ministro, berniukus būtų mėginama evakuoti tuo pačiu sudėtingu keliu, per kurį į tą pusiau užlietą kamerą pateko gelbėtojai.

Nors tebededamos pastangos išpumpuoti vandenį iš urvo, akivaizdu, kad kai kurių vietų nepavyks nusausinti, todėl berniukams gali prireikti pasinaudoti nardymo įranga, o kiekvieną jų lydėtų du narai profesionalai, sakė Anupongas Paochinda. Jis pripažino, kad ši operacija būtų labai pavojinga.

„Nardyti nelengva. Niekada to nedariusiems žmonėms būtų sunku – kitaip negu plaukimo baseine, nes urve esama siaurų landų, – aiškino jis. – Jeigu pakeliui kažkas atsitiktų, gali iškilti pavojus gyvybei.“

Anksti antradienį Tailando karinių jūrų pajėgų paskelbtame vaizdo įraše matyti jaunieji futbolininkai, tebevilkintys savo komandos uniformas, sėdintys susigūžę neužlietoje urvo dalyje.

Čiang Rajaus provincijos gubernatorius Narongsakas Osatanakornas sakė, kad medikai patikrino surastųjų būklę ir preliminariai ją įvertino pagal trijų spalvų skalę: raudona spalva reiškia kritinę būklę, geltona – sunkią, o žalia – stabilią.

„Nustatėme, kad daugumos berniukų būklė žalia, – sakė jis. – Galbūt kai kurie berniukai yra patyrę sužeidimų arba lengvų traumų, tad jų būklę būtų galima įvardyti kaip geltoną. Tačiau nė vieno būklė nėra raudona.“

Gelbėjimo operacijų urvuose ekspertai sakė, kad kol kas būtų paprasčiau parūpinti įstrigusiems asmenims pakankamai atsargų, o ne mėginti juos evakuoti per užlietas landas. Tačiau tokiu atveju gali tekti laukti ištisus mėnesius, nes Tailande lietingasis sezonas paprastai trunka iki spalio.

GALERIJA

  • Tailando urve įstrigusius vaikus gali tekti gelbėti anksčiau nei planuota
  • Tailando urve įstrigusius vaikus gali tekti gelbėti anksčiau nei planuota
  • Tailando urve įstrigusius vaikus gali tekti gelbėti anksčiau nei planuota
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Prie

Ko čia dievas?Žmonės dirba ir stengiasi!

...

Negi mūsų lepūnėliai tiek atlaikytų?

AS meldziuosi uz juos.

Dieve padek jiems issigelbeti.Dieve padek ir gelbetojam,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS