Po nesėkmingo graikų mėginimo perimti Turkijos karo lėktuvus – piloto žūtis | Diena.lt

PO NESĖKMINGO GRAIKŲ MĖGINIMO PERIMTI TURKIJOS KARO LĖKTUVUS – PILOTO ŽŪTIS

  • 3

Graikijos naikintuvo, ketvirtadienį mėginusio perimti Turkijos karo lėktuvus ir nukritusio Egėjo jūroje, pilotas žuvo, pranešė Graikijos gynybos ministras.

„Graikų pilotas (pateko) į herojų panteoną“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė gynybos ministras Panos Kammenos (Panas Kamenas).

„Jis krito... gindamas nacionalinį suverenumą ir teritorinį vientisumą“, – pridūrė jis.

Graikijos Generalinio štabo šaltinio teigimu, naikintuvas „Mirage 2000-5“ sudužo grįždamas iš Turkijos naikintuvų perėmimo misijos.

„Misija buvo baigta, ir lėktuvas grįžo atgal“, – sakė tas šaltinis naujienų agentūrai AFP.

„Vis dar nežinome, ar buvo realus susidūrimas su Turkijos oro pajėgomis“, – pridūrė pareigūnas.

Valstybinė televizija ERT pranešė, kad graikų naikintuvas dingo prieš pat jo planuotą nusileidimą aerodrome Skiro saloje.

Graikų karo lėktuvai neretai pakeliami palydėti Turkijos orlaivių, jeigu jie įskrenda į oro erdvę virš Egėjo jūros, kurią Graikija laiko sava.

Pastaraisiais mėnesiais Atėnų ir Ankaros santykius temdė virtinė ginčų. Graikija užsibrėžusi ginti savo suverenias teises Egėjo jūroje, dėl kurios teritorijų abi šalys seniai nesutaria.

Anksčiau šią savaitę Graikijos kariai paleido įspėjamųjų šūvių į Turkijos sraigtasparnį, priartėjusį prie mažytės Ro salos ties abiejų šalių siena Egėjo jūroje.

Santykius tarp istorinių priešų pablogino ir Turkijos reikalavimai išduoti aštuonis Graikijoje esančius turkų karius. Ankara įtaria, kad šie kariai prisidėjo prie bandymo 2016 metų liepą nuversti valdžią ir pašalinti iš prezidento posto Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

Be to, kovą Turkija suėmė ir vis dar nepaleidžia dviejų už šnipinėjimą ir neteisėtą atvykimą į šalį kaltinamų Graikijos karių; jie patys tvirtina pasiklydę tvyrant tirštam rūkui ir netyčia kirtę sieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

cha

Tai NATO jau tarpusavyje pjaunasi ir periminėja vieni kitų lėktuvus ? Milžinas molinėmis kojomis, pasakytų Adolfas...

turkai

perdaug sau leidzia ir tai itaka ko gero rusu .......

...

NATO vidaus reikalas?.. tai negi jie gali mus apgint?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS