Ukraina išbandė iš JAV įsigytas prieštankines raketas | Diena.lt

UKRAINA IŠBANDĖ IŠ JAV ĮSIGYTAS PRIEŠTANKINES RAKETAS

  • 16

Ukraina antradienį išbandė nešiojamųjų prieštankinių raketų sistemas „Javelin“, neseniai įsigytas iš Jungtinių Valstijų siekiant sustiprinti savo arsenalą ir atremti prorusiškų separatistų agresiją.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip paleista raketa susprogdina taikinį karinių bandymų poligone.

„Pagaliau ši diena atėjo“, – po raketų bandymų sakė prezidentas. Jis tvirtino, kad naujieji ginklai sustiprino jo šalies kovinius pajėgumus Rytų Ukrainoje tebesitęsiant konfliktui su Rusijos remiamais separatistais.

„Esu tikras, kad nuo šiandien Ukrainos ginkluotųjų pajėgų koviniai pajėgumai... smarkiai išaugo“, – pridūrė P. Porošenka.

Raketos „Javelin“ bus panaudotos tik gynybai Ukrainos pozicijų puolimo atveju, pabrėžė jis.

JAV Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA) kovą paskelbė, kad Ukraina paprašė prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos leidimo įsigyti 210 raketų „Javelin“ ir 37 jų leidimo įrenginius už maždaug 47 mln. dolerių (38,6 mln. eurų). Buvo susitarta, kad JAV vyriausybės darbuotojai ir kontraktininkai padės nugabenti šiuos ginklus ir apmokyti Ukrainos pajėgas jais naudotis.

Raketų tiekėjomis tapo JAV bendrovės „Raytheon“ ir „Lockheed Martin“.

P. Porošenka antradienį padėkojo D. Trumpui ir gyrė sutartį dėl raketų įsigijimo kaip „bendradarbiavimo su mūsų partneriais amerikiečiais simbolį“.

Kijevo vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose.

„Sistema „Javelin“ padės Ukrainai stiprinti savo ilgalaikius gynybos pajėgumus, kad apgintų savo suverenumą ir teritorinį vientisumą ir patenkintų savo nacionalinės gynybos reikalavimus“, – sakoma kovą paskelbtame JAV Valstybės departamento pranešime.

Departamentas pridūrė, kad šios ginkluotės perdavimas „nepažeis esminės karinės pusiausvyros regione“.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkė Vakarų valstybės remia Ukrainos vyriausybės pastangas susigrąžinti valdžią šiuo metu jos nekontroliuojamose šalies teritorijose. Rusija yra aneksavusi Krymo pusiasalį, o prorusiški separatistai tebekontroliuoja dideles teritorijas dviejuose rytiniuose išvystytos pramonės regionuose.

Tačiau Vašingtonas anksčiau stengėsi, kad šis konfliktas nebūtų eskaluojamas, ir vengė aprūpinti Kijevą pažangia „letaline“ ginkluote, nes tai galėtų dar labiau pabloginti įtemptus santykius su Maskva.

Valstybės departamentui kovą paskelbus, kad Vašingtonas iš principo pritarė planui parduoti Kijevui „Javelin“ sistemų, Rusija pareiškė, kad šis žingsnis prieštarauja Minsko taikos susitarimams, turintiems padėti sureguliuoti padėtį Rytų Ukrainoje.

Pastarosiomis dienomis padėtis pramoniniame Ukrainos regione smarkiai paaštrėjo. Pirmadienį mažiausiai keturi žmonės iš abiejų konflikto pusių žuvo, o dar devyni buvo sužeisti.

Antradienį separatistų pareigūnai iš Donecko regiono pranešė, kad viename keleiviniame autobuse driokstelėjus sprogimui žuvo vienas asmuo, o dar du buvo sužeisti.

Gairės: Javelin, Ukraina, JAV, prieštankinės raketos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Kauniokas

Paraša- enko britkus snukis.

Anonimas

Po futbolo cempionato fasistiniam Kijevo zydu rezimui bus gerai ikalta. Praeis noras issipisineti. Manoma kad Ukrainos kaipo tokios NELIKS.

to to vadakstei

Ką čia rašai tinka bet kokiai šaliai, t.t. ir Rusijai. Ten irgi dalis žmonių nepritaria Kremliaus politikai, ten daugiausia oligarchų, kurie plėšia Rusijos turtus, ten pensininkai skursta ir t.t. Žodžiu viskas kas vyksta postsovietinėse šalyse yra panašu. Skirtumas tas, kad Ukrainoje vyksta karas. Ukrainai tenka gintis nuo Rusijos agresijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS