Uraganui „Irma“ pasiekus Floridą, 170 tūkst. būstų nėra elektros | Diena.lt

URAGANUI „IRMA“ PASIEKUS FLORIDĄ, 170 TŪKST. BŪSTŲ NĖRA ELEKTROS

  • 0

Floridoje daugiau kaip 170 tūkst. būstų ir įstaigų dingo elektra, uragano „Irma“ centrui esant apie 90 mylių į pietryčius nuo Ki Vesto salos.

Floridos elektros tiekimo bendrovė savo tinklalapyje pranešė, kad daugiai kaip pusėje objektų Majamio Deido rajone nėra elektros; apie 600 tūkst. šio rajono gyventojų buivo nurodyta evakuotis.

Pasak bendrovės, milijonams žmonių nutrūks elektros tiekimas, kai kuriose vietose – ilgam. Avarijoms likviduoti sutelkia daugiau kaip 16 tūkstančių šios bendrovės specialistų – tiek daug pajėgų prieš audrą nebuvo sutelkta niekad anksčiau JAV istorijoje.

Tuo tarpu uragano „Irma“ centras pasislinko labiau į vakarus ir vis labiau stiprėja, artėdamas prie Sent Pitersbergo, o ne Tampos, kaip prognozuota anksčiau.

Kuboje vertinama žala

Uraganas „Irma“ plėšė namų stogus, užtvindė šimtus kilometrų krantų, niokodamas šiaurinę Kubos pakrantę, prieš tai nusiaubęs Karibų regiono salas ir nusinešęs jose mažiausiai 22 žmonių gyvybes.

Kai pasitraukęs nuo Kubos šeštadienį vakare uraganas „Irma“ su 195 km per valandą vėjais juda Floridos link, salos tarnybos ėmėsi vertinti stichijos padarytos žalos šiaurinėje pakrantėje, kur yra daugybė kurortų bei miestų, taip pat žemdirbystės laukuose vidurio Kuboje.

Kol kas nėra pranešimų apie žuvusius žmones – šalis didžiuojasi gebanti tinkamai pasirengti gamtos stichijos siautėjimui. Jau imtasi taisyti nutrauktas elektros tiekimo linijas, šalinti nuo kelių nuverstus medžius; tačiau dar perspėjama, kad žmonės Havanoje neitų į patvinusias gatves, nes vanduo jose gali išsilaikyti iki pirmadienio.

„Sostinės gyventojai turi žinoti, kad potvynis dar gali tęstis ilgiau nei pusantros paros, kitaip sakant, (vanduo) išliks pakilęs“, – sakė šeštadienį vėlai vakare civilinės gynybos pulkininkas Luisas Angelis Macareno (Lusias Anchelis Makarenas), dar pridūręs, kad vanduo gali prasiskverbti į Havanos miestą iki 600 metrų.

Anksčiau, kai „Irma“ dar artėjo prie Kubos, kariai ėjo per pakrantės miestus ir vertė žmones evakuotis, vedė juos į prieglaudas kuriomis tapo valstybiniai pastatai ir mokyklos, net į urvus.

Vaizdo įrašuose iš šiaurinės ir rytinės Kubos matyti išvartyti elektros stulpai, kelio ženklai, nuversti medžiai, nuplėšti stogai. Pasak liudininkų, visiškai sugriautas provincijos muziejus, atsidūręs pačioje uragano akyje, Santa Klaroje sugriauti 39 pastatai.

Iš Kubos šiaurinės ir centrinės dalies kurortų evakuota daugia kaip 5 tūkstančiai turistų.

GALERIJA

  • Uraganui „Irma“ pasiekus Floridą, 170 tūkst. būstų nėra elektros
  • Uraganui „Irma“ pasiekus Floridą, 170 tūkst. būstų nėra elektros
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS