Už karališkosios šeimos orumo įžeidimą tailandiečiui skirta 50 metų laisvės atėmimo bausmė | Diena.lt

UŽ KARALIŠKOSIOS ŠEIMOS ORUMO ĮŽEIDIMĄ TAILANDIEČIUI SKIRTA 50 METŲ LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĖ

Tailando teismas buvusiam demokratijos aktyvistui dėl karališkosios šeimos orumo įžeidimo skyrė rekordinę 50 metų laisvės atėmimo bausmę. Pasak žmogaus teisių advokatų grupės, Apeliacinis teismas Čiangrajaus mieste Mongkolui Thirakotui paskelbtą 28 metų kalėjimo bausmę pratęsė dar 22 metams. 30-metis vyras nuteistas dėl 27 įrašų savo asmeninėje feisbuko paskyroje, kurie buvo pripažinti šmeižiančiais karališkąją šeimą.

„Tai yra ilgiausia mums žinoma bausmė už monarchijos įžeidimą“, – tinkle X pareiškė teisininkų grupė „Thai Lawyers for Human Rights“ (THLR). 2021 m. sausį viena moteris dėl panašių kaltinimų buvo nuteista kalėti 43 metus – tai buvo tuomet ilgiausia skirta bausmė šiame kontekste.

Tailando įstatymas dėl monarchijos įžeidimo yra vienas griežčiausių pasaulyje. Jis numato ilgas laisvės atėmimo bausmes už karaliaus Mahos Vajiralongkorno ir jo šeimos orumo įžeidimą. Įstatymo reforma ar visiškas jo panaikinimas yra viena pagrindinių demokratijos judėjimo šalyje reikalavimų.

TLHR duomenimis, nuo protestų judėjimo pradžios 2020 m. dėl karališkosios šeimos įžeidimo Tailande nuteista daugiau kaip 250 aktyvistų. Pasak advokatų, Mongkolas Thirakotas Aukščiausiajam teismui skųs jam paskelbtą nuosprendį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS