V. Putinas pirmąkart tiesiogiai kalbėjosi su Ukrainos separatistų lyderiais | Diena.lt

V. PUTINAS PIRMĄKART TIESIOGIAI KALBĖJOSI SU UKRAINOS SEPARATISTŲ LYDERIAIS

  • 1

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmąkart tiesiogiai pasikalbėjo su Ukrainos separatistų lyderiais ir telefonu aptarė apsikeitimą belaisviais su Ukraina ir jie šią iniciatyvą palaikė, pažymėję, kad klausimą reikia išnagrinėti su ukrainiečiais, trečiadienį vakare pranešė Kremliaus interneto svetainė.

Donecko liaudies respublika (DLR) ir Luhansko liaudies respublika (LLR) pasiskelbusių darinių lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis „iniciatyvą palaikė, pažymėję, kad dar reikia papildomai išnagrinėti šį klausimą su ukrainiečių atstovais“, sakoma pranešime apie minimo telefoninio pokalbio rezultatus.

Prorusiški separatistai šių „respublikų“ įkūrimą paskelbė po 2014 metų kovą Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos. Dėl to Ukrainos rytuose įsiplieskė iki šiol tebesitęsiantis karas, nusinešęs daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Anksčiau trečiadienį lankydamasis netoli Maskvos esančiame Naujosios Jeruzalės vienuolyne visuomeninio judėjimo „Ukrainos pasirinkimas – liaudies teisė“ lyderis Viktoras Medvedčukas kreipėsi į Rusijos lyderį su prašymu palaikyti pasiūlymą dėl belaisvių apsikeitimo tarp Ukrainos ir separatistų. V. Medvedčukas, su Kremliaus vadovu palaikantis glaudžius ryšius, V. Putinui pareiškė, kad Ukraina pasirengusi pagal apsikeitimą belaisviais paleisti 306 žmones ir tikisi separatistų laikomų 74 žmonių paleidimo.

„Pagal Minsko susitarimus apsikeitimai turi vykti pagal formulę „visi į visus“. Ukrainai šiuo metu iškilo sunkumų įgyvendinant šį principą, jie tokie, kad, objektyviai, pagal esamus įstatymus šiuo metu negalima šio principo realizuoti dėl šių žmonių ir, pirmiausia, dėl tų, kurie teisiami už itin sunkius nusikaltimus“, – Rusijos prezidentui sakė V. Medvedčukas.

Tuo pačiu jis pridūrė: „Vis dėlto ... Ukraina šiandien pasirengusi paleisti 306 žmones (ir) tikisi, kad Doneckas ir Luhanskas paleis 74 žmones ... Tai būtų galima padaryti iki Naujųjų metų ir Kalėdų švenčių.“

Tokiu būdu, pasak ukrainiečių politiko, į šeimas gali grįžti 380 žmonių. „Galvoju, kad tai būtų labai rimtas žingsnis įgyvendinant Minsko susitarimus ir dėl taikos Donbase (Rytų Ukrainoje) klausimų“, – sakė jis.

Todėl jis kreipėsi į V. Putiną su prašymu palaikyti šį pasiūlymą ir pakalbėti su separatistų lyderiais apsikeitimo klausimu.

Trišalė kontaktinė grupė dėl Ukrainos lapkričio 29 dieną per eilinį susitikimą Minske suderins apsikeitimo belaisviais pagal V. Medvedčuko pasiūlymą detales, ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė šaltinis derybų organizavimo grupėje.

Numanomas V. Putino noras ir galimybės įsikišti pakurstys Vakarų vyriausybių pareiškimus, kad V. Putinas aktyviai dalyvauja režisuojant įvykius Rytų Ukrainoje.

Konflikto pradžioje Rusija ne kartą neigė, kad siunčia per sieną karius ar ginklus, bet vėliau V. Putinas pripažino, kad kai kurie Rusijos kariškiai galbūt yra išvykę kovoti kaip savanoriai Rytų Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kostas

sitas putleristano teroristas tegul atiduoda Ukrainai kryma, tada, bus galima su juo kazka, apie ka kalbet....liliputo issigimelis......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS