Venesuela patvirtino dėl pasikėsinimo į prezidentą sulaikiusi šešis asmenis | Diena.lt

VENESUELA PATVIRTINO DĖL PASIKĖSINIMO Į PREZIDENTĄ SULAIKIUSI ŠEŠIS ASMENIS

  • 3

Venesuelos lyderis Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) šeštadienį pareiškė išvengęs „pasikėsinimo nužudyti“ ant bepilotės skraidyklės įtaisytu sprogmeniu, valstybinei televizijai tiesiogiai parodžius susirūpinusį prezidentą, kai per Karakase vykusi karinį paradą nugriaudėjo sprogimas.

Jo vyriausybė nurodė, kad per incidentą buvo sužeisti septyni kariai. N. Maduro iš pradžių priskyrė atsakomybę už išpuolį Kolumbijai, bet kiek vėliau ją prisiėmė viena mįslinga Venesuelos sukilėlių grupuotė.

„Tai buvo ataka siekiant mane nužudyti, šiandien mane bandyta nužudyti“, – pareiškė N. Maduro. Jis pasakojo apie „priešais mane sprogusį skraidantį objektą“.

Venesuelos valstybinės žiniasklaidos reportažuose matyti su nerimu į viršų žiūrintis N. Maduro, kuris savo kalbos viduryje išgirdo sprogimą, taip pat staiga išsibarstę Nacionalinės gvardijos nariai, kurie iki tol buvo išsirikiavę paradui.

Kaip informavo komunikacijos ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas), per centriniame Karakase surengtą paradą „šalia prezidento pakylos buvo detonuotas... sprogstamasis užtaisas“. Pasak ministro, sprogimai nugriaudėjo dar keliose vietose.

Venesuelos generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas (Tarekas Viljamas Sabas) interviu televizijai CNN pareiškė matęs, kaip sprogo bepilotė skraidyklė, kuria buvo filmuojamas renginys.

Tuo tarpu per valstybinę televiziją nebuvo rodomos jokios skraidyklės: transliacijoje matyti tik N. Maduro apsaugoti puolę asmens sargybiniai su neperšaunamais skydais. Tada renginio transliacija greitai nutrūko.

Tuo tarpu vienas policininkas, pageidavęs likti anonimas, pranešė naujienų agentūrai AFP, kad bepiločiai orlaiviai galbūt buvo paleisti iš netoliese esančio buto, kuriame susprogus vienai skraidyklei kilo gaisras. Yra ir kitų versijų, kodėl kilo gaisras – pavyzdžiui, dėl netikėtai sprogusio dujų baliono.

Sulaikyti šeši asmenys

Venesuelos vidaus reikalų ministerija patvirtino sulaikymą šešių asmenų, kurie įtariami pasikėsinimo į šalies prezidentą organizavimu ir vykdymu.

Vidaus reikalų, teisingumo ir taikos ministras Nestorius Reverolis televizijai „Telesur“ sakė, jog „nustatyti organizatoriai ir nusikaltimo vykdytojai“.

„Sulaikyti šeši teroristai. Surinkti visi kaltę įrodantys duomenys bei vaizdo medžiaga, identifikuoti nusikaltimo organizatoriai bei tiesioginiai jo vykdytojai šalyje ir už jos ribų. Sulaikymų gali būti daugiau“, - sakė ministras.

Anot jo, vienam sulaikytojų jau buvo išduotas arešto orderis dėl dalyvavimo išpuolyje 2017-aisiais prieš karinę bazę Fuerte Paramakai Venesuelos mieste Valensijoje.

Sukilėlių grupuotė

Atsakomybę už incidentą vyriausybė priskyrė „kraštutinei dešinei“ – taip valdžia vadina opoziciją“.

Tuo tarpu pats N. Maduro pareiškė: „Neturiu abejonių, kad atakos kaltininkas yra (Kolumbijos prezidentas) Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas)".

Venesuelos lyderis pridūrė, jog, remiantis tyrimais, išpuolį finansavo asmenys, „gyvenantys Jungtinėse Valstijose, Floridos valstijoje. Tikiuosi, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra pasiruošęs kovoti su šiomis teroristinėmis grupuotėmis“.

Kolumbijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu atmetė šaliai mestus kaltinimus ir pavadino juos „absurdiškais“ bei „neturinčiais jokio pagrindo“.

Anot vieno aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūno, Baltieji rūmai atidžiai stebi padėtį.

Tuo tarpu vėlai šeštadienį atsakomybę už sprogimą prisiėmė civilinė ir karinė sukilėlių grupuotė „Nacionalinis karių su marškinėliais judėjimas“.

„Priešinga kario garbei vyriausybėje laikyti tuos, kurie ne tik pamiršo Konstituciją, bet ir pavertė valstybės tarnybą nepadoriu būdu praturtėti“, – savo pranešime paskelbė ta grupuotė. Pranešimas buvo perduotas JAV gyvenančiai opozicijos žurnalistei Patriciai Poleo (Patrisijai Poleo), kuri jį perskaitė savo „YouTube“ kanale.

„Jei vyriausybės tikslas yra pasiekti kaip tik įmanoma daugiau laimės, negalime toleruoti, kad gyventojai alksta, kad sergantieji neturi vaistų, kad valiuta neteko vertės ar kad švietimo sistema ne šviečia ar moko, o tik skiepija komunizmą“, – sakoma pranešime.

Paradas, kuriame dalyvavo N. Maduro, buvo skirtas Konstitucinės asamblėjos – teisėkūros institucijos, kurioje dominuoja prezidento ištikimi šalininkai, prisiskyrę opozicijos kontroliuojamos Nacionalinės asamblėjos įgaliojimus – pirmosioms įsteigimo metinėms paminėti.

N. Maduro tebėra naftos turtingos Venesuelos lyderis, nepaisant žlungančios ekonomikos bei užsitęsusios politinės krizės, dėl kurios Pietų Amerikos valstybė tapo izoliuota tarptautinėje arenoje.

Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, dėl maisto stygiaus, vaistų deficito ir hiperinfliacijos, galinčios šiemet pasiekti 1 mln. procentų, iš Venesuelos jau pabėgo šimtai tūkstančių gyventojų.

„Maksimali parengtis“

55-erių socialistų lyderis N. Maduro, 2013-aisias perėmęs valdžią iš velionio savo mentoriaus Hugo Chavezo (Hugo Čaveso), iš esmės išstūmė suskaldytą opoziciją, kontroliuodamas teismus ir Konstitucinę asamblėją. Prezidentą taip pat tvirtai palaiko kariuomenė, kurios atstovai eina svarbias pareigas jo vyriausybėje.

Įvykus sprogimui, N. Maduro įsakė kariuomenei paskelbti „maksimalios parengties lygį“ ir pridūrė esantis „kaip niekada ryžtingai nusiteikęs eiti revoliucijos keliu“.

Jis taip pat įspėjo opoziciją, kad tyrėjai išsiaiškins, kas atsakingas už ataką, „kas benutiktų“ per šį procesą.

Jo šalininkai Kuboje ir Bolivijoje pasmerkė incidentą, o Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis (Miguelis Diasas-Kanelis) ir jo pirmtakas Raulis Castro (Raulis Kastras) išreiškė solidarumą su N. Maduro.

N. Maduro dažnai kaltina opoziciją ir JAV kartu siekiant surengti „valstybės perversmą“ ir jį nuversti.

Pernai, po keturis mėnesius trūkusių antivyriausybinių demonstracijų, kurias numalšino kariuomenė, Nacionalinė gvardija ir policija, žuvo 125 žmonės.

Protestai kilo visų pirma įsteigus Konstitucinę asamblėją, kurios tikslas – apeiti opozicijos kontroliuojamą Nacionalinę asamblėją.

Šiemet N. Maduro paankstino gegužę turėjusius įvykti rinkimus, per kuriuos užsitikrino dar vieną kadenciją. Opozicija šį balsavimą boikotavo, o jos pagrindiniams jos lyderiams buvo uždrausta iškelti savo kandidatūras.

JAV: prie atakos neprisidėjome

JAV neturėjo nieko bendra su įtariama ataka prieš Venesuelos prezidentą, tikina JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas).

Interviu televizijai „Fox News“ J. Boltonas nurodė, jog incidentas galėjo būti „paties (Venesuelos) režimo sukurtas pretekstas“ ar „kažkas kita“.

Vis dėlto jis pareiškė, kad, jei Venesuela pateiktų „konkrečios informacijos“ apie galimus JAV įstatymų pažeidimus, „mes rimtai į tai pažvelgtume“.

J. Boltonas sakė bendravęs su JAV pasiuntiniu Karakase ir pareiškė, kad amerikiečių ambasada bei jos darbuotojai yra saugūs.

Be Kolumbijos N. Maduro vyriausybė užsipuolė dėl incidento Venesuelos „kraštutinę dešinę“. J. Boltono teigimu, taip Karakasas vadina „stiprų pasipriešinimą (prezidento) autoritariniam valdymui“.

Pasak J. Boltono, N. Maduro taip pat „apkaltino Jungtines Valstijas“, bet paragino šių pareiškimų nesureikšminti, nes „tokius dalykus (N. Maduro) sakydavo ir anksčiau“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą aršiai kritikavo Venesuelos kairiosios pakraipos režimą ir teigia, kad prezidento šalininkai „sunaikino klestėjusią valstybę, primesdami nesėkmingą ideologiją“.

Pernai rugpjūtį Karakasas sunerimo dėl D. Trumpo viešo pareiškimo, kad Baltieji rūmai negali atmesti „karinių veiksmų galimybės“, kad pažabotų Venesueloje tvyrantį chaosą.

Bolivijos prezidentas kaltina JAV

Bolivijos prezidentas Evas Moralesas metė kaltinimus Jungtinėms Valstijoms rengiant karinį įsikišimą į Venesuelą bei siekiant Lotynų Amerikos valstybių lyderių paramos tokiam žingsniui.

„JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) per pastaruosius 12 mėnesių triskart viešėjo Lotynų Amerikoje, kur susitiko su ne mažiau kaip aštuoniais prezidentais. Iš jų buvo reikalauta palaikyti karinę akciją prieš mūsų brolį, Venesuelos prezidentą Nicolą Maduro. Tai imperijos (JAV) planai (Venesueloje) įvykdyti karinį perversmą“, – „Twitter“ socialiniame tinkle sekmadienį parašė Bolivijos prezidentas.

GALERIJA

  • Venesuela patvirtino dėl pasikėsinimo į prezidentą sulaikiusi šešis asmenis
  • Venesuela patvirtino dėl pasikėsinimo į prezidentą sulaikiusi šešis asmenis
  • Venesuela patvirtino dėl pasikėsinimo į prezidentą sulaikiusi šešis asmenis
EPA-ELTA, Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ko

noret jei ir pas mus atsiranda neigiamu kom kurie pasiilgo fanatiku o 1 ir kt tai tos pacios rusies veidmainiai ir nieksai....

...

AH: " iš Venesuelos jau pabėgo šimtai tūkstančių gyventojų" - tai kad iš Lietuvos daugiau pabėgo, kas pas mus komunizmą (SAU) kuria?

Xxx

Per 10 metu socialismas sunaikino viena turtingiausiu saliu pietu ameriko, kai issirinko isprotejusinprezidenta ir pastate vietoj kompetetingu zmoniu nieko neismanancius. Uzmusta valiuta, resursu trukumas ir privatizuotas ir nacionalizuotas turtas. Siu laiku socialinis eksperimentas. Stai ka daro lygibes paieskos ir utopinis mastymas. O pasmus zinios tai tik apie putina ir pabegelius. Bei kas kur avarija padare. Nevykeliu minia visada isrenka durnius i valdzia kuriainprisneka nesamones kad atims i turtingu ir duos tiem ubagam ir visi laimingai guvent. Tai matom kuom tai baigiasi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS