Viduržemio jūroje pablogėjus orams Malta išgelbėjo 180 migrantų | Diena.lt

VIDURŽEMIO JŪROJE PABLOGĖJUS ORAMS MALTA IŠGELBĖJO 180 MIGRANTŲ

  • 3

Malta pirmadienį surinko 180 migrantų iš dviejų į bėdą patekusių laivų, o dar 49 liko įstrigę Viduržemio jūroje, regione pablogėjus orams.

Kariuomenės patrulių laivas paėmė 28 migrantus iš vienos pripučiamos valties, rastos už 71 jūrmylės (131 km) į pietryčius nuo Maltos krantų. Tas pats laivas vėliau paėmė dar 152 žmones iš medinio laivelio, rasto toliau į pietus.

Sekmadienį Malta paėmė 69 migrantus iš kito į bėdą pakliuvusio medinio laivelio.

Tuo metu Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR nurodė, kad „lieka vis mažiau laiko“ 49 žmonėms, kurie buvo išgelbėti jūroje nevyriausybinių organizacijų laivų, bet negavo leidimo išsilaipinti kur nors Europoje. Kai kurie šių žmonių yra įstrigę jūroje jau ilgiau kaip savaitę.

Vokietijos nevyriausybinė organizacija „Sea-Eye“ ir olandų „Sea-Watch“ paragino „nedelsiant rasti sprendinį laikomiems įkaitais Europos valstybių, nesuteikiančių jiems saugaus uosto“.

„Šį vakarą prognozuojamas orų pablogėjimas, tad iki 2018-ųjų pabaigos turėtų būti rastas sprendinys, kad šių žmonių sveikatai nebūtų sukelta papildoma grėsmė“, – sakoma abiejų NVO bendrame pranešime.

Su Vokietijos plaukiojantis laivas „Professor Albrecht Penck“ yra paėmęs 17 migrantų iš Vakarų Afrikos, išgelbetų šeštadienį tarptautiniuose vandenyse netoli Libijos krantų.

Olandų laivas „Sea-Watch 3“ savo ruožtu gruodžio 22-ąją paėmė 32 migrantus, įskaitant tris mažus vaikus, tris suaugusiųjų nelydimus paauglius ir keturias moteris iš Nigerijos, Libijos ir Dramblio Kaulo Kranto.

Italija, Ispanija ir Nyderlandai atsisakė įsileisti „Sea-Watch 3“ paimtus migrantus, bet juos pasisiūlė priimti keli Vokietijos miestai.

Šeštadienį Vokietijos vyriausybės atstovas sakė, kad jo šalis migrantus priimtų tik tuo atveju, jeigu kitos Europos šalys irgi sutiktų tai padaryti.

Praeitą savaitę iš vieno laivo sraigtasparniu į Maltą buvo išskraidintas naujagimis ir jo motina.

„Derybos, kuri šalis juos priims, turi vykti tik išgelbėtuosius saugiai nugabenus į sausumą“, – sakė UNHCR ypatingasis pasiuntinys Vincent'as Cochetelis (Vensanas Košetelis).

Nuo šių metų pradžios mėgindami pasiekti Italiją arba Maltą per Viduržemio jūrą žuvo jau daugiau kaip 1,3 tūkst, migrantų, nurodė Tarptautinė migracijos organizacija (TMO).

Italijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad 2018-aisiais į šalį atvyko 23 370 migrantų. Palyginus su padėtimi 2017-aisiais, atvykėlių sumažėjo daugiau kaip 80 procentų.

Daugiausiai jų atkeliavo iš Tuniso, Eritrėjos, Irako, Sudano, Pakistano ir Nigerijos.

2017 metų viduryje iš Libijos išvykstančių migrantų labai sumažėjo sudarius prieštaringai vertinamą susitarimą tarp Italijos ir šios karo alinamos Šiaurės Afrikos valstybės.

Kampanija prieš migrantus gelbėjančias NVO labiausiai paaštrėjo šių metų birželį, kai griežtai dešiniųjų pažiūrų Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjus Salvinis) įvedė „uždarų uostų“ politiką, turinčią nutraukti visas gelbėjimo operacijas, įskaitant vykdomas kariškių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

grąžinti iš kur atvyko

Vokiečių,Olandų laivai gelbėja nelegalus tai tegu ir pasiima į savo valstybes,labai jau gudrūs daro biznį,graibo jūroje ir nori įkišti kitoms valstybėms.Jokio karo nėra nei Pakistane,nei Tunise,nei Nigerijoje tai kokio bieso juos vadina pabėgėliais?Veržiasi į ES prisikūrę fantazijų,kad čia viskas bus duota veltui,dirbti nereikės,o juos ponus kažkas išlaikys.Tegu baigia nelegalus popinti,jiems pataikauti ir mokėti dideles pašalpas ir baigsis kontrabanda žmonėmis.

Anonimas

Jei Europos šalys ir toliau šitaip elgsis, terorizmas dar ilgai jiems bus galvosūkis Nr. 1. Už savo blogus darbus pats dievas jas nubaus šimtais tūkstančių migrantų.

Kirvis

Ka tie kiausingalviai galvoja? Siaubas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS