Seimo komitetas nori visiškai uždrausti alkoholio reklamą nuo 2016 m. | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS NORI VISIŠKAI UŽDRAUSTI ALKOHOLIO REKLAMĄ NUO 2016 M.

Parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas Seimui siūlo kol kas nežengti radikalaus žingsnio ir nuo kitų metų visiškai neuždrausti alkoholio reklamos, kaip planuota anksčiau.

Komitetas siūlo Seimui svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis visiškas alkoholio reklamos draudimas įsigaliotų nuo 2016 metų, o iki to laiko nebūtų taikomi jokie pereinamieji laikotarpiai palaipsniui įvedant alkoholio vartojimo ar prekybos juo sugriežtinimus, bet būtų nustatyti nauji ribojimai naktinei prekybai „baruose su viena kėde“ ir stipresnio nei 7,5 laipsnių alaus gamybai.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį apsvarstęs visas Seime susikaupusias įstatymo pataisas.

Pasak komiteto vadovo Antano Matulo, Seimui poziciją dėl alkoholio reklamos visiško uždraudimo siūloma keisti įvertinus visus pasiūlymus dėl alkoholio rinkos reglamentavimo, taip pat išanalizavus situaciją dėl alkoholio suvartojimo, prieinamumo ir kainų.

Anot A.Matulo, naujų pataisų tikslas - suvienodinti prekybą alkoholiu parduotuvėse ir maitinimo įstaigose. Siūloma uždrausti naktinę prekybą kavinėse ar baruose, kur prekiaujama tik alkoholiu, pažaboti jų kūrimąsi ar plėtrą. Siūloma numatyti, kad viešojo maitinimo įmonėse leidžiama parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 iki 8 valandos tik atidarytoje pakuotėje arba išpilstytus alkoholinius gėrimus ir tik vartoti vietoje. Be to, ketinama sugriežtinti maitinimo įmonės sąvoką nurodant, kad joje turi būti ruošiamas, gaminamas ir realizuojamas maistas.

„Pataisos reikalaus, kad tokie barai būtų tam tikro dydžio patalpose, kad ten būtų sąlygos gaminti maistą, tualetas, pagalbinės patalpos. Neatitiks tų sąlygų ir bareliai patys išnyks“, - sakė A.Matulas.  

Komitetas taip pat siūlo nuo kitų metų nebeleisti gaminti stipresnio nei 7,5 laipsnių alaus. Taip pat siūloma guiti iš prekybos „bambalius“ - norima neleisti alų, sidrą, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinius kokteilius pilstyti į didesnius nei 1 litro plastmasinius butelius.

Sveikatos reikalų komitetas pritarė Ekonomikos komiteto vadovo Dainiaus Budrio siūlymui nuo kitų metų nedrausti amenims iki 21 metų vartoti alkoholinių gėrimų, stipresnių nei 15 laipsnių. Tačiau draudimas neleisti vartoti bet kokio alkoholio iki 18 metų lieka.

Taip pat komitetas nesutiko, kad būtų draudžiama į barus, restoranus, kavines, bufetus ir kitas viešojo maitinimo įmones įleisti asmenis iki 18 metų nuo 22 iki 6 valandos.

Komitetas pritarė idėjai negriežtinti alkoholio prekybos degalinėse - priėmė sprendimą iki 2016 metų stacionariose degalinėse leisti prekiauti bet kokio stiprumo alkoholiu, o vėliau degalinėse prekyba alkoholiu būtų iš viso uždrausta. Ūkio ministerijos pateiktomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis siūlyta nuo 2013 metų degalinėse leisti prekiauti alkoholiu iki 6 laipsnių, o nuo 2016-ųjų visiškai uždrausti prekybą jais degalinėse.  

Sveikatos reikalų komitetas nepritarė Ekonomikos komitetas griežtam siūlymui tik mažose kaimo parduotuvėse (kurių plotas iki 400 kv. metrų) leisti alkoholiu prekiauti šalia kitų prekių ir produktų, o ne specializuotame skyriuje. Komitetas pasirinko liberalesnį variantą - leisti ne specializuotame skyriuje alkoholiu prekiauti visose kaimo parduotuvėse nepriklausomai nuo jų dydžio.

Tai pat Sveikatos reikalų komitetas siūlo nedrausti alkoholio prekybos meno, kultūros ir sporto renginių metu patalpose, kuriose jie vyksta.

Komitetas atmetė „darbietės“ Dangutės Mikutienės siūlymą atsisakyti idėjos įrengti atskiras alkoholio parduotuves arba specializuotus skyrius, bet pritarė, kad būsimose specializuotose alkoholio prekybos vietose nebūtų vaizdo įrašymo kamerų.

D.Mikutienė BNS sakė, kad verslui prekybos alkoholiu vietų pertvarkymas kainuotų apie 80 mln. litų. „Bus didelė našta verslui. Visose parduotuvėse net neįmanoma tų specializuotų skyrių įrengti“, - sakė parlamentarė.

Komitetas taip pat nutarė, kad į įstatymą nereikia įrašyti nuostatos, jog paslėpta alkoholio reklama yra draudžiama.

Seimas yra priėmęs įstatymą, kad nuo 2012 metų Lietuvoje įsigaliotų visiškas alkoholio reklamos draudimas visuomenės informavimo priemonėse (televizijoje, radijuje, spaudoje ir internete) bei būtų visiškai uždrausta išorinė reklama. Bet koks alkoholio reklamos parodymas visuomenės informavimo priemonėse nepriklausomai nuo jų jurisdikcijos būtų vertinamas kaip alkoholio reklamos draudimo pažeidimas.

50 šalies nevyriausybinių organizacijų parlamentarus yra paraginę atsispirti siūlymams atšaukti alkoholio reklamos draudimą.

Jeigu Seimas atšauks visišką alkoholio reklamos draudimą, 2012 metais, kaip ir dabar, alkoholio reklama televizijoje ir radijuje būtų draudžiama nuo 6 iki 23 valandos, būtų ribojama alkoholio reklama periodinių leidinių (laikraščių ir jų savarankiškų priedų, žurnalų) bei knygų pirmuosiuose puslapiuose, būtų negalima išorinė stipraus alkoholio, išskyrus alų, alaus mišinius, sidrą ir natūralios fermentacijos vyną, reklama.

Kaip ir dabar, alkoholio reklama būtų draudžiama vaikams ir paaugliams skirtuose laikraščiuose, žurnaluose, knygose, televizijoje ir radijuje, koncertų, cirko, diskotekų, jaunimo sporto ir laisvalaikio renginių, kitų masinių renginių, teatro spektaklių, kino ir videofilmų demonstravimo vietose, išskyrus šių renginių vietose esančias prekybos vietas, taip pat švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose, visuomeninio transporto priemonių viduje ir išorėje, degalinėse ir jų teritorijoje, išskyrus ten esančias alkoholinių gėrimų prekybos vietas, ant atvirlaiškių, vokų ir pašto ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

ruta

p.s. Jei reklama nebutu veiksminga , tai verslininkai nedetu i ja milijonus ir neprastuminetu seime .

ruta

na ir kiek matului ir visai saikai seimunu ;kainavo' leisti reklama ir prekyba nuodu ?Manau iki 2016metu dar nuo alkoholio nukentes 30 procentu pilieciu , bet ar tai kam svarbu ? Pinigai , pinigai - stai varomoji jega VISU istatimu ..

Lina

Ne nuo reklamos draudimo reikia pradėti. Pirmiausia uždarinėkite naktį veikiančias alkoholio parduotuves arba dar kitaip save įvardinusius barus.Nes būtent čia ,jaunimas baigia prasigerti.Prie šių parduotuvių driekiasi ir taksistų eilės su klijantais ,norinčiais visą parą įsigyti alkoholinius gėrimus.Negi tai pirmo būtinumo prekė,kad ji parduodama,kaip duona ar vaistas-ištisą naktį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS