Kamuolio burtininkų strategas: neabejokite – svajonės pildosi | Diena.lt

KAMUOLIO BURTININKŲ STRATEGAS: NEABEJOKITE – SVAJONĖS PILDOSI

Čempionų lyga ir Lietuvos futbolas – du žodžių junginiai, turintys mažai bendro. Tačiau Luciano Mistura ir jo vyrai daro viską, kad Kaunas turėtų savo atstovą Europos klubų elito, tegul ir salės futbolo, finalo ketverte.

Santūrus ir susikaupęs vyriškis įžengia į vieną restoranų miesto centre ir, klestelėjęs į krėslą, patogiai jame įsitaiso. Kukli šypsena, santūrios reakcijos – iškart nė nepasakytum, kad jis iš saulėtosios Brazilijos.

Tačiau pokalbiui pakrypus apie mėgstamiausią jo gyvenimo veiklą, Luciano Mistura nevengia įsiterpti į Kauno "Vyčio" klubo sporto direktoriaus brazilo Guilherme į anglų kalbą verčiamus jo atsakymus, o vėliau jau pats perima iniciatyvą.

"Dabar, kai atsakiau į jūsų klausimus, interviu pradėsiu aš pats", –  nusikvatoja Luciano ir pateikia kelis jam rūpimus klausimus žurnalistams.

Atsisveikindamas dar pakviečia apsilankyti jo tėvynėje, kur jo namų durys visada atviros svečiams iš Lietuvos ir išskuba į Alytų – išbandyti mūšio lauko.

Būtent Dzūkijos sostinė taps namais Lietuvos salės futbolo čempionams, debiutuosiantiems Europos klubų Čempionų lygos elito varžybose. Iš 16-os prestižiniame turnyre išgyvenusių ekipų "Vyčiui" burtai lėmė akistatas su itin pajėgiais varžovais. Lapkričio 14-ąją kauniečiai grumsis su Belgijos salės futbolo lyderiu "Halle-Gooik", lapkričio 15-ąją – su Slovėnijos čempionu "Dobovec", o turnyro kulminacija taps mūšis lapkričio 17-ąją su stipriausiu Europos klubu  – ispanų "Inter".

– Luciano, jūs daugiau nei dešimtmetį žaidėte aukščiausiu Brazilijos salės futbolo lygiu, petys į petį su ryškiausiomis šios sporto šakos žvaigždėmis. Turite ir nemenką trenerio darbo patirtį. Vis dėlto turbūt nesuklysiu artėjantį Čempionų lygos elito etapo turnyrą pavadinęs svarbiausiu jūsų karjeros egzaminu?

– Sakykime taip: man tai didžiulis iššūkis. Jau sutikdamas atvykti į Lietuvą žinojau, kad teks bandyti perrašyti jūsų šalies salės futbolo istoriją. Dar prieš išvyką į antrąjį atrankos etapą (brazilas debiutavo Slovakijoje, kur kauniečiai įveikė visus varžovus ir pelnė kelialapį į pajėgiausiųjų 16-uką – aut. past.) įvertinau "Vyčio" komandą ir patikėjau, kad su ja galime daug nuveikti. Tikėjimas ir sunkus visų mūsų darbas jau buvo rezultatyvus, bet mes norime dar daugiau.

– Kauno ekipos vairą perėmėte po pirmojo Čempionų lygos atrankos etapo Jonavoje. Sezonui komandą ruošė specialistas iš Ukrainos Pavelas Pikalovas, sulaukęs nevienareikšmių vertinimų. Ar daug ką teko pakeisti, kad "Vytis" pakiltų į elitinių Europos klubų lygį?

– Nesakyčiau, kad surengiau revoliuciją. Vos atvykęs pamačiau, kad šis žaidėjų kolektyvas nuoširdžiai priima ir mane, ir mano darbo filosofiją. Per trumpą laiką mes pakeitėme tam tikras taktikos detales. Futbolininkai suprato, kad galime žaisti iš pažiūros paprasčiau, bet kur kas efektyviau. Pastebėjau, kad aikštėje atliekama perteklinių veiksmų, todėl mes dalį to judėjimo eliminavome. Perrikiavome gynybą iš vienos į dvi linijas. Mačiau, vyrai tikrai turi gerus pagrindus, todėl užteko pataisyti tik kai kuriuos aspektus. Šiek tiek padirbėjome pašalindami psichologinę įtampą, taip pat pagerinome varžovų analizę. Visos šios naujovės padėjo įveikti tą sunkų antrąjį atrankos barjerą.

Pauliaus Jakelio nuotr.

– Elito etapui rengėtės ir Lietuvos lygoje, kur sutriuškinote abu pirmuosius savo varžovus. Ar nebūtų buvę naudingiau sužaisti kad ir neoficialius kontrolinius mačus su pajėgesniais priešininkais iš užsienio?

– Be abejo, kuo varžovas stipresnis, to daugiau galimybių augti mums patiems. Konkurencija yra meistriškumo variklis. Tačiau mes įdiegėme tokią sistemą komandos viduje. Turime dvi lygiavertes sudėtis, tad vaikinai konkuruoja tarpusavyje norėdami išsikovoti daugiau laiko aikštėje ir įtakos žaidimui. Kol kas tai veikia.

Lietuviai yra fiziškai stiprūs, įvaldę žaidimo technikos pagrindus, tačiau jiems trūksta taktinio išmanymo.

– Matėte tik kelias Lietuvos čempionato rungtynes, tačiau gal jau spėjote susidaryti nuomonę apie mūsų šalies futbolininkus? Ar matote tinkamos medžiagos aukšto meistriškumo žaidėjams nulipdyti?

– Lietuviai yra fiziškai stiprūs, įvaldę žaidimo technikos pagrindus, tačiau jiems trūksta taktinio išmanymo. Salės futbolas – labai kompleksiškas žaidimas, apimantis gausybę aspektų ir taktika taip pat labai specifinė. Kaip jos išmokti? Tokie dalykai žaidėjams ugdomi per daugelį metų. Mano patarimas: vaikų futbolo grupėse mokyti ne tik didžiojo futbolo, bet ir salės futbolo pagrindų. Taip yra Brazilijoje, kur geriausiuose klubuose vaikai ir jaunimas nuo 9-erių iki 17 metų salėje treniruojasi beveik tiek pat, kiek ir lauke. Nenuostabu, kad iš salės futbolo į didžiąją areną atėjo tokie techniški žaidėjai kaip Neymaras, Ronaldinho, Coutinho, Ronaldo, Zico ir daugelis kitų.

– Ar jau išanalizavote pirmuosius savo priešininkus Čempionų lygos elito turnyre?

– Pradėsime nuo akistatos su Belgijos čempionais. Ši komanda – tikrai aukšto lygio, turi nemažai legionierių, žaidusių netgi Brazilijos rinktinėje ir pajėgiausiuose klubuose. Jie turi milžiniškos tokio rango varžybų patirties. Mūsų vyrai tuo pasigirti negali. Tačiau mūsų pranašumas tas, kad jie yra veteranai, o "Vyčio" žaidėjai jauni ir alkani pergalių. Ką gali tas entuziazmas ir noras, kauniečiai įrodė jau ne kartą. Jei sugebėsime išlaikyti koncentraciją, nesutriksime, turime šansų turnyrą pradėti geru rezultatu. O tai nepaprastai svarbu tolesnei eigai. Antras varžovas – panašesnis į mus. Slovėnai fiziškai taip pat stiprūs, bet kartu jie yra ir puikiai įvaldę salės futbolo techniką bei taktiką. Kita vertus, jų žaidėjai šiek tiek lėtesni, todėl prieš šį oponentą turėsime pasitelkti greitį. Neabejoju, kad būtent šios rungtynės bus nepaprastai įtemptos, tad čia sėkmę lems ir psichologiniai aspektai.

– Neabejotinas grupės favoritas – daugkartinis Čempionų lygos laimėtojas Ispanijos "Inter" klubas. Ar portugalas Ricardinho – geriausias pastarųjų kelerių metų pasaulio salės futbolininkas – vienintelis jų ginklas?

– Jie turi tiek daug kvalifikuotų žaidėjų iš Brazilijos, Ispanijos ir kitų stipriausių pasaulio rinktinių, kad koncentruotis vien į Ricardinho nėra prasmės. Mums bus svarbu nesutrikti, nepraleisti įvarčio pirmosiomis minutėmis. Kuo ilgiau atsilaikysime, tuo didesnį spaudimą jie jaus. Jie yra favoritai, todėl turi ką prarasti. Mūsų tikslas – savo užtikrintu, ramiu žaidimu pamėginti perkelti spaudimą ant jų pečių, išvesti juos iš kantrybės. Kai varžovas netenka kantrybės, net jei jis yra pats galingiausias, pasitaiko klaidų. O tada ir mes galėtume gaudyti savo šansus prie jų vartų. Neseniai mačiau "Inter" rungtynes, kuriose jie nusileido vienai silpniausių Ispanijos lygos komandų. Kodėl to negalėtume pakartoti ir mes. Juolab kad žaisime savo arenoje, kuri sirgalių dėka turi virsti tikra mūsų tvirtove.

– Pasakykite atvirai, ar tikite "Vyčio" šansais peršokti jau trečią iš eilės europinį barjerą?

– Jei pasakysiu ne, būsiu tuoj pat atleistas (juokiasi – aut. past.). Iš tiesų šiemet mes Čempionų lygos atrankos varžybose žaidėme šešis mačus ir visus juos laimėjome. Tad turiu pagrindo tikėti. Taip, kol kas tai prilygsta svajonei. Bet svajonės turi vieną gerą savybę – kartais jos išsipildo.

– Prieš kelias savaites paaiškėjo, kad 2020-aisiais Lietuva pirmą kartą per savo sporto istoriją rengs pasaulio salės futbolo čempionatą. Kokias galimybes tai gali atverti mūsų futbolui?

– O!!! Copa del Mundo! (portugališkai – pasaulio taurė, aut. past). Nieko nėra reikšmingesnio nei šis turnyras. Net jei kalbame apie salės futbolą. Tai didžiausia kiekvieno futbolininko, trenerio, vadovo svajonė. Lietuva privalo pasinaudoti šiuo šansu. Lietuvos futbolo federacija turi sudaryti ilgalaikę salės futbolo strategiją, numatyti sporto šakos vystymąsi daugeliui metų į priekį. Programa turi apimti ne tik rinktinės repeticijas su stipriomis varžovėmis, bet ir vaikų bei jaunimo ugdymo programas, trenerių stažuotes geriausiuose užsienio klubuose, seminarus, meistriškumo kėlimo stovyklas žaidėjams. Šimtai aspektų, kuriuose galima ir privaloma augti. Tik taip lietuviai gali tikėtis tapti lygiaverčiais varžovais stipriausioms pasaulio rinktinėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS